Novak Đoković (Reuters)
Novak Đoković (Reuters)

Pet godina kasnije u zanatskoj radnji Novaka Đokovića

Vreme čitanja: 3min | sre. 17.01.24. | 00:08

Aleksej Popirin, druga prepreka najboljeg tenisera sveta u Melburnu, veruje da je mnogo kvalitetniji teniser u odnosu na prvi duel sa Novakom i da može da mu naškodi. Istinu će saznati u meču koji počinje najverovatnije oko 10.30

Okruglo četiri sata trajala je premijera Novaka Đokovića u pohodu na 11. pehar Australijan Opena, napadu na 25. grend slem titulu. Mučio ga je i dobrano preznojio talentovani Hrvat Dino Prižmić, u nekim trenucima - i sam je Novak to priznao - izgledao kao savršena kopija najboljeg tenisera svih vremena, ali teniski kralj je očekivano precrtao prvu prepreku na putu ka novim stranicama teniske istorije.

Meč je posmatrao i Andre Agasi, teniska legenda i nekadašnji Novakov trener. Bilo je i malo interakcije tokom meča između starih znanaca, a Agasi je kasnije pred kamerama Eurosporta pričao u superlativima o Novaku.

Izabrane vesti

"Nastavlja da obara rekorde, čak i svoje sopstvene. Evo ga, ima 36 godina, a meni izgleda kao da mu je 31. Pred njim je još nekoliko godina tenisa", rekao je Agasi, pa nastavio: "Da, razmenili smo nekoliko reči. Lepe reči (je rekao o meni). On je dobar čovek i bilo mi je drago da sam ga video nakon meča. Uvek je zadovoljstvo gledati majstorije iz njegove zanatske radnje. Samo on može da igra na način na koji to čini i svima nam je zadovoljstvo što to i dalje traje. Nadam se da će još dugo trajati."

Video je Prižmić kako je kod majstora Đokovića, shvatio da zanat mora dugo i strpljivo da se peče, a pet godina otkako se prvi i jedini put (bezuspešno) sastao sa Đokovićem, u radionicu zakoračiće Aleksej Popirin. Publika će na Rod Lejver areni (meč bi trebalo da počne oko 10.30), očekivano navijati za svog pulena u drugom kolu Ozi Opena i mediji i novinari širom Australije već prave taktike kojima bi Popirin mogao da namuči, eventualno eliminiše Đokovića. Pišu od moćnom servisu 196 centimetara visokog momka, o snažnim forhendima 43 tenisera sveta, o samopouzdanju koje mora da bude na maksimumu.

Đoković (1,01) - Popirin (10,9)

Zatim, izvlače analizu ranijih Novakovih rivala, poput Aleksa De Minora koji je nedavno stao na put Đokoviću koji, istina nije bio stoprocentno fizički spreman.

“Kada igrate protiv Novaka, morate konstantno biti podrška samom sebi... Morate se boriti do kraja", pričao je De Minor, a odnedavno penzionisani australijski teniser Džon Milman (savladao Federera u četvrtfinalu US Opena 2018) pričao je da protiv Đokovića u pomoć jedino možete da zovete teniske bogove.

"Izgubio sam od Novaka tri puta. Jednom kada uđe u ritam i stavi vas pod kluč, tako je opasan. Jedan od njegovih mnogih kvaliteta jeste neverovatna promena pravca. Natera vas da pomislite da se uvek kreće sa jedne strane na drugu, a onda se odjednom nađete u situaciji da se povlačite i branite. Tako da Aleksej mora da da izbegava takvu vrstu razmena brzim i agresivnim tenisom koristeći dobre varijacije na servisu", savetuje Milman.

Davno je bio taj Tokio kada je Đoković počistio Popirina za manje od sat i po vremena dozvolivši mu da osvoji šest gemova (6:4, 6:2). Možda se mladi Australijanac kojem je tada bilo 19 godina i ne seća dobro kako je igrati protiv najboljeg na planeti. Servis kakav danas Novak ima, Popirin sigurno ne poznaje.

Zato je možda, bodreći sebe izgovorio da igrati protiv Novaka Đokovića nije drugačije u odnosu na bilo kog drugog tenisera na turu. Da mu je sa tog aspekta, samopouzdanje uvek na istom nivou, na maksimumu, a priprema identična. Mada nije da se ne seća Australijanac kako je bilo u Japanu: "Kada me je brejknuo prvi put, mentalno i psihološki sam umro. Izgubio sam drugi set 6:2, ali danas sam mnogo snažniji u oba aspekta", prisetio se Popirin.

U razgovoru za domaće medije pred meč nije uspeo da nađe manu Novaku, ali je pokušao dodatno da se motiviše: "Ne pokušavam da mu uđem u glavu, niti išta slično. Verujem da imam oružja koja mogu da naštete svakome, a Novak nije izuzetak."

Popirin je verovatno ubeđen da je primenio ispravan pristup duelu sa Đokovićem. Ipak, grešku je napravio već u startu, kada je sebi poverovao da igranje protiv Đokovića iziskuje istu vrstu pripreme kao za ostale mečeve.


tagovi

Novak ĐokovićAleksej PopirinAndre Agasi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara