Novak Đoković (©Reuters)
Novak Đoković (©Reuters)

Sa Kvonom trenutak slabosti, Đoković prepustio sedam gemova i oduvao Kokinakisa u Australiju

Vreme čitanja: 3min | sre. 29.06.22. | 16:39

Srpski as bez greške protiv 79. igrača sveta

Ako je protiv Sonvua Kvona postojao trenutak zadrške jer stvari na startu Vimbldona nisu bile idealne, već u drugom kolu je sve došlo na svoje mesto. Novak Đoković je oduvao Tanasija Kokinakisa pravo u Australiju u kojoj je rođen i potvrdio da su dešavanja u susretu sa Kvonom bila samo trenutak slabosti ili bolje rečeno - splet okolnosti. U tek drugom odmeravanju snaga, prvom nakon više od sedam godina i duela na Rolan Garosu, srpski as još jednom je potvrdio klasu i protivniku nije dozvolio ni tračak nade, što se najbolje ogleda kroz činjenicu da je Kokinakisu dopustio samo sedam gemova za ceo meč koji je trajao tek nešto više od dva časa - 6:1, 6:4, 6:2.

Kroz ova dva susreta se vidi koliko je važno u kakvim uslovima se igra. Protiv tenisera iz Južne Koreje meč je prošao sa zatvorenim krovom zbog loših vremenskih uslova, danas se loptica udarala pod otvorenim nebom i odmah je bilo drugačije. Bolje, sigurnije, lakše. Svakako jednostavnije nego u situaciji kada ti klima određuje nivo vlažnosti vazduha i kada je pritisak malo veći. Statisika kaže da je Đoković za ceo meč imao samo jedan as, a iako mu to nije inače jače oružje u arsenalu, činjenica da je Kokinakis pogodio jedanaest servisa bez razmene udaraca ukazuje na to koliko je Đoković bio dominantan.

Izabrane vesti

Za razliku od prvog pojavljivanja na ovogodišnjem Vimbldonu, Đoković je danas bio u svojoj zoni komfora i prvi set dobio već nakon pola časa. Nije bilo pogrešnih odluka, niti stegnutih udaraca, Novak se na pravi način kretao travnatom površinom Centralnog terena i podsetio svet zašto se na ovom turniru oseća tako komotno i "klizi" po terenu gotovo bez greške. Čim je napakovao razliku od tri gema već dok je prvi znoj probio opremu, postalo je jasno u kojem smeru se kreće ovaj susret.

Dok je Đoković išao utabanom stazom ka trećem kolu, Kokinakisa je mlelo ne samo protivnikovo iskustvo i samopouzdanje, već i nervoza što je dovelo do većeg broja neiznuđenih grešaka. To se pogotovo odnosi na drugi set u kojem je odnos u ovoj statističkoj kategoriji bio 3-9. Jednostavno, sve što je Đoković zamislio, na terenu je to znao da ostvari i odmah razuveri sve koji su sumnjali u njegovu spremnost da napadne najviši plasman. No, ovo je tek drugi korak na dugoj putanji do konačnog cilja...

Ono što je brzo postalo evidentno jeste da Kokinakis nema apsolutno nikakvo rešenje za Đokovićev ritern, pogotovo duboke lopte, na osnovnu liniju. Malo veća neizvesnost vladala je u drugom setu kada se Australijanac malo pridigao, ali je brzo vraćen na svoje mesto. Posle četiri propuštene set lopte, Srbin je shvatio da više nema razloga da se čeka, već je na svoj servis odradio posao do kraja i stigao na set do prolaza dalje. Kokinakis je samopouzdanje potpuno izgubio posle uvodnog gema trećeg seta. Nisu mu bile dovoljne tri gem lopte, Đoković je lako to "okrenuo" i pretvorio u rani brejk posle kojeg se u laganom ritmu ušlo do konačnog raspleta i sigurne pobede trećeg tenisera sveta.

Za kraj interesantan podatak - Đoković na Vimbldonu nije poražen već 1.812 dana, odnosno još od 12. jula 2017. godine kada ga je savladao Tomaš Berdih. U sledećem kolu Đokoviću će na megdan izaći Miomir Kecmanović.


tagovi

Novak ĐokovićVimbldonTanasi Kokinakis

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara