Đoković (©Reuters)
Đoković (©Reuters)

Vuk je ponovo gladan da pojede sve što može da dohvati

Vreme čitanja: 3min | ned. 15.05.22. | 09:47

Đoković protiv Cicipasa za prvi trofej u 2022. godini

Neuništiv je! Kako god da se danas završi finale mastersa u Rimu protiv Stefana Cicipasa, celom svetu je jasno da se Novak Đoković vratio u punoj svojoj snazi, da je na 90 odsto od maksimalne forme u kojoj je nepobediv i da su se uzalud radovali svi oni koji su verovali da je posle maltretiranja koje je preživeo u Australiji – gotov.

Posle svega što je pregurao u Melburnu kolala su pitanja da li će se vratiti, kakav će se vratiti, jesu li ga slomili, hoće li ostati u njemu žara posle svega da i dalje igra na vrhunskom nivou...

Izabrane vesti

Ne da nije gotov, nego Đoković ponovo izgleda kao gladni vuk, koji stiže da “pojede” sve što je ostalo na meniju od glavnog jela u 2022. godini. Fokus je apsolutno na poslastici zvanoj Rolan Garos, ali ni trofej u Rimu danas ne bi bio za bacanje.

Može grafikon da se napravi od toga kako je najbolji teniser sveta dizao formu od Monte Karla, preko Serbian opena, Madrida do nastupa u Rimu. Protiv Alkazara u Španiji mu je mrvica nedostajala pa da dođe do finala. Samo nekoliko dana kasnije Novak će se boriti za pehar u Večnom gradu, a do meča sa Cicipasom je došao bez izgubljenog seta. Sigurno, autoritativno, šaljući poruku rivalima: “I te kako sam se vratio”.

Zvuči čudno, ali takav je sticaj okolnosti: Đoković će danas imati priliku da osvoji prvi trofej u 2022. godini! Dobar deo sezone je morao da propusti silom prilika, na Serbian openu je ostao bez daha u završnom setu, međutim, 38. masters pehar u džepu bi sanirao sve te prethodne “rane” i bio dodatno pogonsko gorivo pred put u Pariz.

Novak je i sada teniski rekorder sa osvojenih 37 masters titula, pa će imati priliku da trijumfom u Rimu pobegne Nadalu za dva. Ali, neće taj posao biti lak, jer će na drugoj strani mreže biti Stefanos Cicipas, sa kojim “večito” Đoković igra mečeve do poslednjeg atoma snage.

Srpski as vodi 6:2 u međusobnim duelima, dobio je pet poslednjih, Grk ne zna za trijumf od mastersa u Šangaju 2019. godine. Međutim, tri poslednja susreta su bila maratonska. Na Rolan Garosu 2020. u polufinalu Novak je pobedio 3:2, potom prošle godine u Rimu je bilo 2:1 za Đokovića (4:6, 7:5, 7:5), a onda u finalu Rolan Garosa lani, sećamo se, Cicipas je vodio 2:0 u setovima i – izgubio.

Još malo igre brojki pred finale: Đoković je juče protiv Kaspera Ruda došao do 1.000. pobede u karijeri, a samim tim je sebi kupio još malo vremena na prvom mestu ATP liste. Šta god da uradi danas protiv Cicipasa, Novak će sedeti na tronu najmanje do 6. juna, a to je ukupno 372. nedelje na tronu.

A, tu je i još jedna stavka po kojoj je Đoković nenadmašan u istoriji tenisa: od 1.000 pobeda, 231 je bila protiv igrača koji su u tom momentu bili u Top10 svetske liste. Nijedan teniser nije ni blizu tog procenta!

Trijumf nad Cicipasom danas bi bio još jedna “recka” u toj impresivnoj seriji Novaka Đokovića.


tagovi

Novak Đokovićatp rim

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara