"Marko Grujić, Nikola Stojković, Luka Jović i Dušan Živković"
"Marko Grujić, Nikola Stojković, Luka Jović i Dušan Živković"

A možda ipak u nama leži spas? Upoznajte novu Zvezdinu decu (VIDEO)

Vreme čitanja: 5min | sre. 19.06.13. | 20:26

Priče o forsiranju klinaca iz omladinskog pogona Crvene zvezde retko kada dobiju potvrdu u praksi, ali su posle još jedne razočaravajuće sezone u Ljutice Bogdana čini se shvatili da nema uspeha bez razmišljanja o budućnosti. Prvi korak je već učinjen, pa će Marko Grujić i Dušan Živković, rođeni 1996, te godinu mlađi Luka Jović i Miloš Stojanović uskoro potpisati prve profesionalne ugovore

Marko Grujić, Nikola Stojković, Luka Jović i Dušan ŽivkovićSuočeni s katastrofalnom finansijskom situacijom na Marakani su svesni da više nemaju pravo na takav luksuz da izgube još jednu generaciju, kao što je to učinjeno sa 1995. godištem. Nedavno je i potpredsednik Nebojša Čović napomenuo da je Crvenoj zvezdi potrebna rekonstrukcija omladinske škole. A rekonstrukcija bi mogla da počne davanjem manje ili veće šanse nekim novim klincima.

MOZZART Sport je odlučio da vam zato predstavi šestoricu igrača od kojih bi neki vrlo brzo mogli da se izbore za ozbiljnu minutažu i da na taj način osete kako se matični klub više ne odnosi maćehinski prema svojoj deci. Bila bi to u ovom trenutku velika pobeda rukovodstva, nagoveštaj da će turobna praksa, po kojoj najtalentovaniji klinci beže iz Ljutice Bogdana čim im se ukaže najmanja šansa, prestati.

Izabrane vesti

Uostalom, u svetlu novih, već po tradiciji, negativnih vesti koje nam stižu sa Marakane red je da pokušamo da barem na kratko vratimo optimizam međ navijače Crvene zvezde. Nada poslednja umire, zar ne?.

LUKA JOVIĆ
Rođen: 1997. godine; Pozicija: napadač

Sve je tog sumornog i kišnog majskog prepodneva izgledalo žalosno na Marakani. Iziritiranim očajnim izdanjem nosilaca igre protiv Slobode iz Užice, doskorašnji trener Rikardo Sa Pinto odlučio je da ih raspusti i u svlačionicu podno severne tribine pozove najtalentovanije klince iz omladinske škole.

U atmosferi totalne neizvesnosti neplanski podmlađena Zvezda se pripremala za gostovanje Vojvodini, sve dok udarac makazicama jednog malog sa frizurom Davida Luiza nije završio u rašljama. Bio je to potez koji je otkrivao strahovit potencijal Luke Jovića.

Zaposleni u Crvenoj zvezdi ubeđeni su da se špic takvog kvaliteta nije pojavio u omladinskoj školi još od Gorana Drulića. Oni hrabriji ističu da momak koji će tek u decembru napuniti 16 godina predstavlja sublimaciju Darka Pančeva i Milka Đurovskog.

Zasad je, ipak, pokazao da je odličan realizator, ali tokom priprema u Sloveniji imaće šansu da pokaže da budućnost pripada njemu. Odavno je postao štićenik agencije "LIAN Sport", odnosno poznatog menadžera Falija Ramadanija, a zna se da on i saradnici obično ne greše u proceni talenta.

DUŠAN ŽIVKOVIĆ
Rođen
: 1996. godine; Pozicija: levi vezni

O njemu zasad nisu ispredani epovi, mitske priče kako u omladinskoj školi Crvene zvezde stasava jedan mali s levicom natprirodnih moći. To bi, u svakom slučaju, moglo da pomogne Dušanu Živkoviću u ambiciji da se u ekspresnom roku nametne novom trener... Ko god to bude bio.

Ono što je Veljko Simić značio za "Klasu 1995", Živković predstavlja za godinu dana mlađi tim. Odlično se dopunjuje s gorepomenutim Marko Grujićem... Odličan je u kontakt igri, a brzina i vanserijska leva noga pomogli su mu da dominira u duelima sa svojom generacijom. Izuzetno je efikasan za veznog igrača koji se najbolje snalazi na krilnim pozicijama.

 

MILOŠ STOJANOVIĆ
Rođen
: 1996. godine; Pozicija: štoper

Da je kojim slučajem Robert Prosinečki ostao na klupi Crvene zvezde, ne bi bilo nikakavo iznenađenje da plavokosi štoper dobije blanko kredit u seniorskom timu. Nije fizički superioran, niti pažnju na sebe skreće agresivnim startovima. Atipičan centralni bek, jak na lopti koliko i vezista Marko Grujić.

Kadetski tim Crvene zvezde nadavao se prethodne sezone golova nakon akcija koje započinju na istovetan način: Miloš Stojanović odličnom anticipacijom uzima loptu rivalu, zatim serijom driblinga pravi višak i otvara prostor vezistima i napadačima. Naravno, štoperima je potrebno više vremena da sazru, pa je teško očekivati da će ovaj momak dobiti šansu već u 2013. godini.

Ali na Marakani moraju da obrate pažnju na štopera visoke fudbalske inteligencije koji bi uskoro trebalo da potpiše profesionalni ugovor. Već je postao štićenik pomenute menadžerske agencije "LIAN Sport" i Falija Ramadanija.

NEMANJA JAKŠIĆ
Rođen
: 1995. godine; Pozicija: desni bekNemanja Jakšić

Jedan od retkih originalnih izdanaka "Klase 1995" ostalih u klubu. Zajedno sa Simićem, Jankovićem, Maksimovićem, Šakićem i Šuljagićem naosvajao se trofeja u pionirskoj i kadetskoj konkurenciji. Bio je stalno u senci klasića iz ofanzivnog dela ekipe, nije bio medijski eksploatisan kao novi član Parme Filip Janković ili zimska akvizicija Bazela Veljko Simić.

Međutim, snažni desni bek uvek je bio konstantan. Fizikalije su mu pomogle da bude prvi izbor u mlađim reprezentativnim selekcijama Srbije. Na debiju u Novom Sadu malo toga smo videli od desnog beka koji bi odlaskom Nikole Mikića definitivno mogao da se nađe u rotaciji crveno-belih.

Ostalo je na njemu.

DARKO LAZIĆ
Rođen
: 1994. godine; Pozicija: štoper

Još jedan momak koji ima čistu situaciju pred sobom. Činjenica da je Zvezda, bar na početku priprema, ostala bez štopera, nateraće trenera da dobro razmisli o Darku Laziću. U njegov potencijal donekle je mogao da se uveri u Novom Sadu kada je Lazić igrao u tandemu sa Nikolom Maksimovićem. Imao je nekoliko zapaženih intervencija, ali bilo je uočljivo da mu nedostaje iskustva.

U kriznim situacijama ne razmišlja mnogo, naučen je da uvek bira najjednostavnija rešenja. Doveden je pre nekoliko godina iz Smederevske Palanke, uz jedinstven stav brojnih stručnjaka da ima sve predispozicije da u dogledno vreme odbrana Crvene zvezde počiva na njegovim kvalitetima.

Nažalost, jedini igrač čiji snimak nismo pronašli, pa ako neko može da pomogne... Dobrodošao.

MARKO GRUJIĆ
Rođen: 1996. godine; Pozicija: ofanzivni vezniMarko Grujić

Još dok je Zvezdina klasa 1995. u punom sastavu žarila i palila terenima širom Srbije, govorilo se da u godinu dana mlađoj selekciji postoji istinski biser. Svi su upirali prstom u Marka Grujića koji je kao i većina njegovih ispisnika dobio šansu da debituje protiv Vojvodine. Čak i u klasičnoj igri mačke i miša, plemeniti vezista uspeo je da ostavi dobar utisak.

Reč je o vrlom pismenom igraču jakom na lopti, koji je tehnikom razoružavao direktne rivale tokom omladinskog staža. Prošle sezone bio je kapiten i najbolji pojedinac u kadetskom timu... Ako se bude pravilno razvijao i ako u klubu budu imali strpljenja sa njim, Marko Grujić bi vrlo lako mogao da vrati istorijski sjaj kultnoj Zvezdinoj "desetki". Naravno, potrebno je da napreduje najviše na fizičkom planu, jer je nešto "tanji" u kontakt igri.


tagovi

FK Crvena zvezdaDarko LazićDušan ŽivkovićLuka JovićMarko GrujićMiloš StojanovićSrbijaSuperliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara