A sad, da vidimo ko je kralj - Željko ili Real?

Vreme čitanja: 5min | pet. 18.05.18. | 23:03

U nedelju nas čeka istinski spektakl u borbi za pehar i okršaj Fenerbahčea i Reala - 92:83

Ultrakošarka u svoj svojoj lepoti! Revija prvoklasnih poteza, monstruoznih zakucavanja, strašnih blokada i rafalnih paljbi zbog koje se Evropa sjatila u velelepno zdanje u novobeogradskom Bulevaru Zorana Đinđića. Šteta što nije potrajalo svih 40 minuta, odnosno - što je CSKA u trećoj četvrtini igrao previše konfuzno, bez prave ideje. A rezultat svega bila je Realova pobeda rezultatom 92:83 (20:30, 27:16, 16:10, 29:27) i plasman u veliko finale Evrolige!

U Beogradu se večeras, najviše tokom prvog poluvremena, zaista igrala košarka za bogove! I ostaće žal što nije potrajalo još samo malo duže... Skidamo kapu Željku Obradoviću zbog taktičkog savršenstva u meču protiv Žalgirisa i sigurne pobede nad svojim učenikom Šarunasom Jasikevičijusom, ali sudar dva univerzuma u terminu od 21.00 doneo je igru od koje, jednostavno, polazila voda na usta. 

Izabrane vesti

Malo Lukine umetnosti, malo Ljuljove lucidnosti i eto ti ga finale! Svaka čast Serhiju Rodrigezu i Nandu de Kolou za sve što su CSKA podarili u ligaškom delu sezone, ali najbolji tandem Evrope stanuje u kraljevskom dvoru. I to se ponovo ispostavilo kao tačnim. Real je večeras imao taj element košarkaške ludosti i hrabrosti koji je CSKA jako nedostajao. Dok je Luka vukao sve konce na terenu, Ljulj je koristio svaki milimetar prostora, svaki sekund vremena na terenu kako bi svakog od 15.232 gledaoca podsetio da je i dalje vatra živa, uprkos višemesečnoj pauzi. 

Nekoliko zapleta, isto toliko raspleta, nafilovanih borbom umova, mišića i istinske želje. Jeste CSKA upao u enigmatičnu konfuziju tokom trećeg kvartala i praktično već tada uručio pobedu ljutom takmacu, ali je i pored toga utakmica bila jako neizvesna. Gotovo do njenog samog kraja.

Sve je, ipak, imalo potpuno drugačiji uvod. Veliku razliku već u nekoliko minuta razigravanja pravila je postavka igre u kojoj je CSKA pokazao da su ga pojedinci možda i bespotrebno unapred otpisali. Tačnije, da su Realu prerano dali ulogu blagog favorita. Istini za volju, nalet najbogatijeg kluba Evrope trajao je prekratko. Nedovoljno za ovako veliku utakmicu. 

Prva četvrtina prošla je u znaku Itudisovog ovosezonskog džokera - Korija Higinsa. Već posle nepuna četiri minuta skupio je šest poena, a nedugo zatim već prešao dvocifrenu granicu! Osim što je bio pokretačka snaga CSKA, na parket je izneo i veliku dozu autoriteta, koju je pokazao kada je gotovo brutalno posterizovao dotad solidnog Gustava Ajona. Još jednom je Higins pokazao da igra najbolju sezonu karijere i da je od čistog igrača zadatka postao neko ko može igri CSKA da doprinese na mnogo višem nivou. Opet, možda je zato među najpotcenjenijim, ako ne i najpotcenjeniji igrač Evrope trenutno.

CSKA je, prostim jezikom, bio raspoloženiji za igru. Ali, igra je možda i previše zavisila od bekova - Higinsa, De Koloa i Rodrigeza. Nešto kasnije i Klajburna, a prekasno i Hajnsa. Upravo zahvaljujući njima CSKA je vrlo rano stigao do prednosti od sedam poena, koju je Vil Klajburn pretvorio u prvu dvocifrenu razliku tačno uz zvuk sirene - 30:20.

Srećom po sve iskrene zaljubljenike u ovu magičnu igru, nastavak utakmice nam je vratio toliko željeni zaplet, preokret i udarnu dozu napetosti i neizvesnosti pošto bi, saglasićemo se svi, velika nepravda po košarku bila da je utakmica rešena već u prvoj deonici.

Real je nakon početnih 1/7 sa distance i tog, jedinog, Dončićevog hica, prešao u turbo mod i pogodio šest puta u metu, čime je utakmicu ponovo učinio živom. A kraljevsku gardu pokrenuo je raspucani Džejsi Kerol! Njegove tri strele usporile su i umirile vrlo razigranog protivnika, poslednja je bila za prvo vođstvo Reala, da bi u međuvremenu još Tompkins, Ljulj i Kozer učinili da Real uspostavi potrebnu ravnotežu na parketu.

Naravno, kada se nije išlo na šut za tri poena, glavnu ulogu je oberučke prihvatio Luka Dončić. To što slovenački superstar igra je košarka za svačije oči. S toliko elegancije i želje. Zbog toga je svaki njegov potez propraćen uz uzdahe. Doduše, kao i Ljuljov, pošto je povratnik u Realov sastav bio i te kako raspoložen da nadoknadi sve propušteno tokom prethodnih devet meseci.

U tome je uspeo! Naterao je protivnika da skroz pobrljavi. Toliko da je u jednom trenutku Semen Antonov bio organizator igre, dok se Kajl Hajns bavio igrom „1 na 1“ licem i to van linije 6,75 metara. Pritom, napad je gotovo potpuno stao. To je Real umeo i znao da iskoristi, ponajviše jer se takvi, crni minuti najopasnijeg napada Evrope retko dešavaju. Kralj je počeo da krcka Armijin oklop, a isti je probijenim vezanim trojkama Kozer i Dončić odveli na velikih devet poena suficita (60:51), što se na kraju ispostavilo ključnim za kompletan rasplet utakmice. 

Kako? Objasnićemo... Do kraja treće deonice nedovoljno razmahani Hajns je uspeo da natera saigrače da se razbude i krenu u još jednu ofanzivu, što je opet Armejcima na kraju donelo samo 10 poena za ceo period. I CSKA jeste dobro počeo završnu deonicu utakmice posle vezanih realizacija De Koloa i Kurbanova. Ali, to je bilo premalo. Real je upao u dvominutni trans koji se završio serijom 9:0, u kojoj se Ljuljova trojka pokazala kao pečatom kapitulacije za moskovsku ekipu. 

Na kraju je Dončić imao 16 poena, sedam uhvaćenih lopti i dve asistencije, isti broj koševa dodao je Ljulj uz pet asistencija, dok je Ajon bio Lasov kec iz rukava sa 12 poena i 11 skokova. Kod CSKA De Kolo je imao 20 poena (4/10 za tri), Hajns je dopisao 16 poena i devet uhvaćenih lopti, a Klajburn isti broj poena. Higins je imao 15 koševa.

Evropo, raduj se, u nedelju te čeka još veći spektakl! Štark Arena biće epicentar košarkaškog ludila. Tad će se i videti, ko je kralj, odnosno ko će do desete titule prvaka Evrope - Obradović ili Real.

CSKA MOSKVA - REAL MADRID 83:92
/30:20, 16:27, 10:16, 27:29/

Sudija: Lamonika, Lotermozer i Boltauzer
Gledalaca: 15.232

CSKA: De Kolo 20, Rad, Fridzon, Antonov, Rodrigez 5, Voroncevič, Klajburn 16, Higins 15, Hrijapa, Kurbanov 7, Hajns 16, Hanter 4.

REAL MADRID: Kozer 6, Rendolf 2, Fernandez 6, Dončić 16, Rejes 5, Kampaco, Ajon 12, Kerol 9, Taveres 5, Ljulj 16, Tompkins 12, Tejlor 3.

Piše: Nikola STOJKOVIĆ
Foto: Star Sport


tagovi

Luka DončićFabijen KozerDžejsi KerolKori HiginsSerhio RodrigezSerhio LjuljReal MadridCSKA Moskva

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara