""
""

Aco Petrović ima viziju buduće ABA lige: Pobedniku 250.000 evra, pojačati finansije, usmerenje ka FIBA Ligi šampiona...

Vreme čitanja: 5min | pet. 26.02.16. | 13:36

"Ako Crvena zvezda, ili neki drugi klub dobiju poziv Evrolige, naš prioritet treba da postane FIBA takmičenje, jer će ono dati prilaznost klubovima iz svih nacionalnih liga, što direktno, što kroz kvalifikacije", ističe prvi operativac Cibone

Dok otvoreni sukob na relaciji ULEB - FIBA postaje sve jači, kompletan košarkaški region čeka utorak i novu sednicu Skupštine ABA lige, na kojem će se naći svi visoki predstavnici klubova učesnika jadranskog takmičenja. Tema za razgovor biće na pretek, od toga kada će početi plej-of Regionalne lige, usled brojnih kalendarskih komplikacija koje bi mogle da nastanu, do usmerenja po pitanju izlaska u Evropu naredne sezone.

Izabrane vesti

Jadranska liga našla se u prilično nezgodnoj situaciji u odnosu sa Evroligom, koja je pred početak sezone garantovala dva mesta u elitnom takmičenju, a sada možda - nijedno. S druge strane FIBA je već ponudila svim nacionalnim savezima sa teritorije nekadašnje Jugoslavije mesta u Ligi šampiona, a prema mišljenju prvog operativca zagrebačke Cibone Ace Petrovića, najrealnije je da ABA liga preusmeri svoj evropski kurs ka takmičenju koje će zvanično biti lansirano 20. oktobra. 
"Pazite, mi u ovom trenutku ne znamo šta će se desiti sa Evroligom. Pred početak sezone imali smo dva mesta, sada se može desiti da ne dobijemo nijedno. Ako se dogodi da Crvena zvezda ili neki drugi klub dobiju poziv Evrolige, naš prioritet treba da postane FIBA takmičenje, jer će ono dati prilaznost klubovima iz svih nacionalnih liga, što direktno, što kroz kvalifikacije. Ali mi treba da damo sve od sebe da to bude kroz jednog takmičenje", rekao je Petrović u razgovoru za MOZZART Sport i zatim detaljno objasnio ovu situaciju.
"FIBA daje mogućnost najboljim klubovima iz regiona, bez obzira na plasman na tabeli Jadranske lige, da ima prolaz u Evropu. Tako bi, na primer, najbolji srpski klub imao direktno učešće, dok bi drugoplasirani išao u kvalifikacije i tako za ostale saveze, zavisno od toga šta im je FIBA tačno ponudila. Tako bi svi nacionalni savezi iz ABA lige ponaosob imali svoje predstavnike u Evropi, što bi bila velika stvar. Treba da zaboravimo bilo kakve predrasude i gledamo šta je najbolje za sve i ojačati se dodatno".

Čović ne krije: Najveća želja je - A licenca! Stvari se pomeraju u pozitivnom smeru...

Uoči sastanka u Minhenu: Srbija dobija dva mesta u Ligi šampiona

Đordi Bertomeu zvao Partizan na sastanak Evrolige

Evroliga potpisala ugovor sa Darušafakom! FIBA traži od ABA lige da potpiše „izjavu o namerama“

Petrović ima viziju kako bi trebalo da izgleda buduća Jadranska liga. 
"U slučaju da zaista Evroliga uputi poziv određenom klubu u regionalnom takmičenju, naše preusmerenje treba da ide ka FIBA Ligi šampiona, što bi onda postao prioritet svih nas u ligi. Onda bi trebalo postaviti određene standarde, ojačati ligu, uložiti čak i milion evra kako bi se napravio nagradni fond, postaviti jake marketinške temelje i pojačati televizijska prava. Pobedniku Jadranske lige bi, na primer, išlo 250.000 evra, drugoplasiranom timu srazmerno manje novca, tako i trećem timu, ostalima... Bez Jadranske lige ovaj košarkaški region ne bi bio to što jeste - izlog za mlade, talentovane igrače i odlična prilika za sve njih da napreduju u takmičenju koje je baš po meri svima".

Ono što je najvažnije u svemu - predsednik Cibone ističe da ni pod kojim slučajem ne treba odustajati od Regionalne lige. Naveo je i zašto.
"Počeću obrazloženje jednim hipotetičkim pitanjem - zamislite samo da Jadranske lige nema. Raspad regionalnog takmičenja skupo bi platili svi. Šta mislite, da li bi, na primer, Cedevita, Cibona i Zadar mogli da podignu standard hrvatske lige i uzdigli klubove u njoj, ili bi tri najjača kluba otišla u prosek? Da li bi Cedevita morala onda da ima budžete od nekoliko miliona evra, ili bi joj bilo dovoljno 500.000 evra da napravi dobar tim? Zatvorili bismo se u svoja mala dvorišta i ništa ne bismo napravili. Ja iskreno nemam problem da kažem šta mislim, u ime Cibone. A verujem da su istog razmišljanja i u Cedeviti i Zadru".

Petrović podseća i na to koliku je korist Jadranska liga donela klubovima, najviše po pitanju razvoja mladih igrača, ali i podizanju kvaliteta samih učesnika.
"Mislim da bi ogromna greška bila odustati od Jadranske lige, jer za mlade igrače nema boljeg takmičenja od ovog. Videli ste i sami koliko je talentovanih klinaca izašlo iz ovih sistema, koliko njih je imalo priliku da se nadmeće sa najjačima u regionu, da napreduje. Sportski i takmičarski Jadranska liga je jako potrebna svima u regionu. Ako se svi budemo zatvarali i pravili odvojena takmičenja, svi ćemo izgubiti mnogo", ističe nekada slavni košarkaš i nastavlja:
"Tada bi svaka liga imala samo po tri, najviše četiri kvalitetna tima. Srbija bi možda najmanje i gubila tu jer u ovom trenutku ima najjače domaće prvenstvo. Ali, pitanje je da li bi kvalitet mogao da bude veliki kao u Jadranskoj ligi. Svi klubovi bi mnogo izgubili, jedino bi na istom ostao onaj ko bi dobio poziv ULEB Evrolige. A pitanje je da li će ga iko dobiti".

Ipak, poslednjih nedelja sve više se priča o tome da su Savezi Hrvatske i Slovenije već tražili od FIBA da igraju Ligu šampiona i da u to takmičenje idu isključivo pobednici nacionalnih šampionata?
"Mi očekujemo sednicu Skupštine u utorak u Beogradu. Ja u ime Cibone mogu da kažem da smo mi apsolutno za to da se Jadranska liga igra i u budućnosti i učinićemo sve da se to i dogodi. Naravno, stavove iz Zadra i Cedevite morate potražiti na njihovim adresama, ali verujem da svi imaju zajednički stav - Jadranska liga je neophodna. Mislim da ćemo uskoro i iskazati svoje želje Košarkaškom savezu Hrvatske o tome da želimo da igramo ABA ligu i da ona zapravo bude 'filter' ka evropskim takmičenjima, da li Evroligi, Ligi šampiona ili Evrokupu. Ja znam da je održan sastanak i slovenačkih klubova na kojem je takođe iznet stav o tome da je ABA liga prioritet. Svi moramo da se postavimo u odnosu na situaciju, treba biti pažljiv i odmeren u postavljanju prema FIBA i ULEB".

Petrović ističe da finansijski problemi koji su mučili klubove sa Jadrana neće trajati još dugo i da će se situacija promeniti, u pozitivnom smeru.
"Znate da je Cibona imala problema, sada ih ima Partizan. Ali, to neće trajati još dugo, sve bi trebalo da krene u boljem smeru. Zato treba da budemo vizionari, jer u suprotnom svi će ispaštati. Treba napraviti jake temelje i krenuti u bolju budućnost", zaključio je Aco Petrović.

(FOTO: Star Sport)


tagovi

SrbijaSkupština ABA ligeFK PartizanJadranska ligaFK Crvena zvezdaCibonaAco Petrović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara