""
""

Alo ljudi, da li znate vi ko je ovo?

Vreme čitanja: 2min | uto. 17.10.17. | 14:23

Na stadionu “Rajko Mitić“ članovi čuvene generacije koja je u sezoni 1978/1979 izbacila Arsenal prisetila se praznih tribina i podnog grejanja sa kultnog dvomeča

Aleksandar Stojanović, Nikola Jovanović, Milan Jovin, Slavoljub Muslin, Mihalj Keri, Ivan Juripić, Vladimir Petrović Pižon, Cvijetin Blagojević, Dušan Savić, Miloš Šestić, Dušan Lukić. Sa klupe su ušli i Zoran Simić i Nedeljko Milosavljević. U revanšu u Londonu igrali su i Zlatko Krmpotić i Zdravko Borovnica.

Na kultnom Hajberiju Alan Sanderlend je doveo Tobdžije u vođstvo, ali u 87. minutu peta Vladimira Petrovića Pižona pokrenula je akciju koju je Dušan Savić završio golom za 1:1. U Beogradu Cvijetin Blagojević za 1:0 i plasman beogradskih crveno-belih u četvrtifinale Kupa UEFA u sezoni 1978/1979.

Izabrane vesti

Srbija i Beograd su te jeseni dobili uspomene koje će se prepričavati i decenijama kasnije. Bajke su se pisale o tim mečevima, u filmovima su se njihovi akteri uzdisali u mitove. Sećate se svi "Munja" i Nebojša Glogovca? Danas na stadionu "Rajko Mitić" repriza.
"Alo, ljudi, je l' znate vi ko je ovo?", zapitao je Glogovac dok je grlio Savića na prijemu koji je na popularnoj "Marakani" održan u čast čuvene Zvezdine generacije 1978/1979.

Kanga: I oni su samo ljudi

A sve uoči novog dvomeča beogradskih i londonskih crveno-belih. U značajno drugačijim okolnostima. Finansijski jaz udaljio je premijerligaše od većine evropskih timova. Siromašna Srbija na sasvim je drugom kraju štapa. Ali ni tada Zvezda nije bila favorit. I tada su Englezi bili - Englezi. Mile Jovin se prisetio koliko je Hajberi bio ispred svega što su crveno-beli do tada videli.
"Sat pre utakmice izađemo na teren - nigde nikog. Posle se sve popunilo za deset minuta. Još pre toga uđemo u svlačionicu, svi počeli da se izuvaju. I onda kao: ’Nemojte, hladno je’. A oni još u to vreme imali podno grejanje", zasmejao je Jovin sve prisutne.

špalir za Pižona

Junak sa Hajberija Dule Savić poželeo je naslednicima uspeh u predstojećim izazovima, uz napomenu da se ovaj trenutak i onaj sa kraja sedamdesetih jednostavno ne mogu porediti.
"Savete i možemo i ne možemo da dajemo. Želeo bih da Zvezda ponovi uspeo kao što je uradila naša generacija. Neka se u četvrtak ponovi rezultat kao tada u prvoj utakmici. Neka bude 1:1".

MOZZART KVOTE
(4,60) Crvena zvezda (3,60) Arsenal (1,80)

Počasni predsednik Dragan Džajić, koji je igračku karijeru završio baš uoči sezone 1978/1979, istakao je da uspeh te generacije, a ne zaboravimo da je ona igrala finale sa Borusijom iz Menhegladbaha, kroz istoriju nije ukazano poštovanje koje je zaslužila.
"Imam potrebu da kažem igračima koji su igrali te godine, da taj njihov uspeh nije dovoljno obeležen. Pričam o finalu Kupa UEFA, a to je u ravni sa osvajanjem Lige šampiona. Oni su zaslužili mnogo više pažnje u medijima. Osećao sam potrebu to da kažem. A ovoj novoj generaciji želim sve najbolje, ali ne smemo da im stavljamo nož pod grlo. Neka odigraju odličnu utakmicu, neka igraju fudbal i daju sve od sebe. Rezultat, uspesi i trofeji doći će sami po sebi". 

(FOTO: MN Press)


tagovi

FK Crvena zvezdaDragan DžajićDušan SavićSrbijaSuperliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara