""
""

Arapska pravila i jedan izuzetak: Asamoa Đan i još 40 fudbalera kažnjeni zbog frizura

Vreme čitanja: 2min | sre. 15.02.17. | 16:48

Neka islamska učenja zabranjuju „Kvazu“

Bliski istok i arapske zemlje su poseban svet za sebe sa posebnim pravilima koja moraju da se poštuju. Demokratija i politička korektnost ne stanuju tamo, a posebno ne u bogatim emiratima poput Katara ili UAE.

Izabrane vesti

Fudbaleri koji odluče da se za brdo dolara presele u nefudbalske ambijente Katara ili UAE vrlo brzo spoznaju da tamo važe drugačija pravila ponašanja i da se ona moraju striktno poštovati. Među bitnim detaljima su i frizure.

Najnovija vest glasi da je preko 40 fudbalera u Ujedinjenim Arapskim Emiratima kažnjeno zbog „neprikladnih frizura“. Najpoznatiji među njima je Asamoa Đan, koji igra za Al Ahli iz Dubaija. Napadač iz Gane je kaženjen zbog frizure koja je u poslednje vreme popularna među fudbalerima, a zove se „Kvaza“. Jednostavnije rečeno, to je ono kada izbriju sa strane, a ostave „gore“.

Međutim, prema nekim islamskim učenjima takva frizura se smatra neprikaldnom. Tačnije, neprikaldno je kada se obrije samo deo glave. Postoji bojazan da je omladina počela da kopira ovakav stil frizura ugledajući se na svoj fudbalske idole i da na taj način krši stroga verska pravila.

Igrači su ranije bili upozoreni da se takve frizure neće toleristai, a sada su i finansijski kažnjeni. Sudije na mečevima lige u UAE pre meča imaju obavezu da prekontrolišu fizički izgled aktera i njihove frizure.

Zabranjene su i frizure slične onima koje ima Čelsijeva zvezda David Luiz, ali u jednom slučaju je napravljen izuzetak. Reč je o Omaru Abdul Rahmanu najvećoj i možda jedinoj domaćoj zvezdi u UAE. Ovaj momak tršave kose je velika zvezda na Bliskom istoku i ima kvalitet da igra u Evropi, ali ga njegov Al Ain plaća toliko dobro i daje mu basnoslovne uslove samo da bi ostao kod njih. Za njega ne važe ni pravila o frizuri...

Omar Abdul Rahman i Fabio Kapelo

Primera radi, vezista Suhail Al Mansuri je morao da se ošiša i promeni frizuru koja je bila identična onoj koju nosi Abdul Rahman

(FOTO: Action images)


tagovi

ujedinjeni arapski emiratiOmar Abdulrahmanmeđunarodni fudbalAsamoa Đan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara