"MOGU LI SIHOKSI DO ODBRANE TITULE"
"MOGU LI SIHOKSI DO ODBRANE TITULE"

ARIZONA SCREAM - Tom Brejdi ili Legion of boom, čitava NFL sezona staje u jednu utakmicu (VIDEO)

Vreme čitanja: 5min | ned. 01.02.15. | 15:24

Prelepa Žizel, preskupo pivo i genijalne reklame – u noći između 1. i 2. februara, pola sata posle ponoći, u pustinskom Feniksu počinje najveći sportski šou na planeti u kojem glavne uloge tumače Sijetl Sihoksi i Nju Ingland Petriotsi

MOGU LI SIHOKSI DO ODBRANE TITULESve je spremno za utakmicu godine! O šampionu NFL-a, pobedniku 49. Superboula odlučuju Nju Ingland Petriotsi na čelu sa legendarnim kvoterbekom Tomom Brejdijem, mužem na ovim prostorima daleko poznatije brazilske manekenke Žizel Bundšen, i Sijetl Sihoksi, koji se nadaju odbrani jedinog pehara do sada.

Sijetl će imati priliku da odbrani titulu, što nije pošlo za rukom nikome još od 2005. godine, kada su baš Petsi savladali Filadelfija Iglse. Ujedno od tada, ravno deset godina Petriotsi i Brejdi nisu uspeli da se okrune. A velikom Tomu polako curi vreme. Već mu je 37 godina i pitanje je koliko će dugo moći da igra na ovako visokom nivou. Odavno nije imao jaču ekipu iza sebe, odbrana puca od samopouzdanja, a oporavljeni Rob Gronkovski je i dalje apsolutno nerešiva enigma za protivničke odbrane.

Izabrane vesti

S druge strane, neverovatna odbrana Sijetla predvođena „bum legijom”, po mnogima ubedljivo najjačom sekundari linijom u istoriji NFL-a. Ove sezone čine je Ričard Šerman, Kem Čenslor, Erl Tomas i Bajron Maksvel. Zanimljivo je da je originalni član „bum legije“, Brendon Brauner, sada igrač Nju Inglanda.

Superboul će takođe biti duel dva unikatna, ekscentrična trenera. Pit Kerol i Bil Beličik su toliko različiti, a opet jednako zanimljivi. Pit je poznat kao lajavac koji se pre utakmice služi svim i svačim ne bi li se poigrao s protivnikom, prebacio pritisak na drugu klupu, te na sve načine olakšao svom timu da dođe do pobede. Bil je potpuno druga priča. Na konferencije za novinare ide samo zato što mora, a i onda ne govori praktično ništa i izuzetno loše reaguje kada je njegov tim na udaru kritika. Ove sezone se posle krize u igri i nekoliko poraza provuklo pitanje da li su Patriote spremne da odu u plej-of, a veliki Bil je održao konferenciju na kojoj je na skoro svako pitanje odgovorio: „Spremamo se za utakmicu sa Sinsinatijem”. Posle nešto više od dva minuta, razgovor je bio gotov.

Statistika je na strani Sihoksa. Fraza da odbrana osvaja šampionate, u NFL-u je sve samo ne prazna misao. Od 1970. kada se održava Superboul u ovom formatu, ekipa koja je na kraju regularnog dela sezone imala najbolju odbranu ima skor od 13 pobeda i tri poraza. Sijetl je prošle sezone imao najbolju defanzivu lige, a taj rezultat je ponovio i ove. Rasel Vilson, kvoterbek Sijetla, ima besprekoran skor u karijeri protiv kvoterbekova koji su osvojili Superboul – deset utakmica, deset pobeda. Ipak, našao se i podatak koji ne ide u korist Sihoksa. Sijetl u Superboul ulazi posle niza od šest vezanih pobeda, a poslednji tim koji je osvojio titulu nakon pet ili više vezanih pobeda jesu Petriotsi. Ali oni iz, sada već davne, 2003. godine.

SAMO ZA ONE SA DUBOKIM DŽEPOM

Cene ulaznica su kao i uvek nestvarno visoke. Prosečna je astronomskih 4.676 dolara, uz rast od gotovo 23 procenata u odnosu na prošlu sezonu. Najjeftinija ulaznica u ponudi ove godine bila je 2.125 dolara! No, neće samo oni koji budu imali privilegiju da odu do Arizone trošiti ogroman novac. Svako ko bude gledao prenos, u proseku će trošiti 78 dolara. Ako se u obzir uzme sve što će gledaoci pojesti, popiti, sve što će kupiti od opreme i prenos koji će takođe platiti, procene su da bi ukupna potrošnja samo u SAD-u mogla da dostigne frapantnih 14.300.000 dolara!

Kao i uvek, neizostavna je priča o reklamama. Ne samo da su toliko genijalne, da se neretko desi da propagandni program bude zanimljiviji od samog Superboula, već i koštaju papareno – pola minuta reklamnog prostora je čak 4.500.000 dolara. Komkast, vlasnik televizijske stanice NBC, zaradiće oko 350.000.000 dolara samo od reklama.

Neverovatno je da će Feniks biti „u minusu” i pored neverovatne zarade koju domaćinstvo Superboula donosi. Grad će potrošiti neverovatnih 4.000.000 dolara samo na obezbeđenje čitavog događaja. Najviše će profitirati preduzetnici u Arizoni. Naime, oni neće plaćati dodatni porez za vreme Superboul vikenda na bilo šta što prodaju ili na usluge koje nude, dok će cene skočiti vrtoglavo. Kao primer uzmimo cene brze hrane, koje su skočile i do 250 odsto, dok je u barovima cena piva sa uobičajena četiri dolara, otišla na skoro 15!

RAJ ZA KLADIOCE

Klađenje je posebno zanimljiva priča za vreme Superboula. Birdmen, poznati reper i producent, za kojeg se priča da „drži” bar polovinu najuspešnijih repera u Americi, uložio je 5.000.000 dolara na Nju Ingland Petriotse protiv Njujork Džajantsa 2012. godine. Na njegovu veliku žalost, neverovatni Ilaj Mening je nekako našao način da pobedi te sezone nepobedive Petriotse, pa je Birdmen ostao bez velikog bogatstva. Flojd Mejveder, po mnogima jedan od najboljih boksera svih vremena, poznat je kao strastveni kladilac. Često na društvenim mrežama postavlja fotografije tiketa sa milionskim uplatama. Najveća uplata koju je do sada imao iznosila je 10.000.000 dolara! U pitanju je bio prošlogodišnji Superboul, a Mejveder je izgubio opkladu pošto je njegov izbor bio Denver, koji je uništen od strane Sijetla. Kasnije je Mejveder izjavio da informacije o uplati nisu tačne, ali se brzo saznalo da je to zapravo bio samo potez njegovog PR tima, te da je Flojd zaista izgubio toliki novac.

Nije samo količina novca jedinstvena. Na šta se sve možete kladiti za vreme Superboula, e to je nešto specijalno. Da li će famozni duks trenera Petriotsa Bila Beličika biti siv, plav ili crven i da li će biti bez rukava? Koliko puta će se na ekranima pojaviti supruga Toma Brejdija Žizel Bundšen? Koliko će izduvanih lopti biti od 12 koliko ih je u igri? Takođe možete da odigrate da li će više poena postići Džeremi Lin protiv Niksa ili Sijetl Sihoksi u prvom poluvremenu Superboula. Da li će Aleksis Sančez postići više golova protiv Aston Vile ili Džermejn Kers, hvatač Sihoksa, tačdauna… Mogućnostima nikad kraja.

PUNE RUKE POSLA ZA KLADIONICEBEZ VAZDUHA

Superboul još nije ni počeo, a već smo imali skandal koji će se dugo prepričavati. Naime, lopte kojima je igrana utakmica finala AFC konferencije između Nju Inglanda i Indijanapolis Koltsa, nisu bile dovoljno napumpane. Zapravo, neko ih je, namerno ili slučajno izduvao za nijansu, taman toliko da po ledenom vremenu u Masačustsu Tomu Brejdiju bude lakše da ih čvršće zgrabi pri bacanju. Naravno, čitavoj situaciji je pridato previše značaja, ali s obzirom kakvu istoriju imaju Petsi kada je u pitanju varanje na važnim utakmicama, razumljivo je zašto se digla tolika prašina oko ovog incidenta.

DA LI JE I OVA BILA IZDUVANA?(FOTO: Action Images)


tagovi

Tom BrejdiSijetl SihoksRob GronkovskiRičard ŠermanRasel VilsonPit KerolNju Ingland PetriotsNFLMaršon LinčBil Beličik

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara