"Đoseš Bartomeu, prvi čovek Barselone"
"Đoseš Bartomeu, prvi čovek Barselone"

Barselona šalje SMS (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | sub. 27.09.14. | 12:29

Novi trener Katalonaca Luis Enrike na početku novog šampionata predstavio javnosti tri člana supertalentovane „klase 1995“: Sandra, Munira i Sampera

Đoseš Bartomeu, prvi čovek BarseloneKada je u prvom kolu protiv Elčea novi trener Barselone Luis Enrike gurnuo u vatru od prvog minuta mlađanog Munira ovaj mu je uzvratio golom, u drugom kolu na „vrućem“ gostovanju Viljarealu izmislio je Sandra koji je postigao pobedonosni pogodak na meču, da bi se u susretu Lige šampiona protiv kiparskog APOEL-a u startnoj postavi našao Samper, momak za kojeg čak ni mnogi vatreni navijači katalonskog giganta nikada nisu čuli!

Van Gal je početkom 21. veka pružio šansu Ćaviju, Pujolu, Valdesu, Inijesti, Gvardiola je lansirao Pikea, Busketsa, Pedra, da bi sada Luis Enrike srušio rekord pošto nikada nijedan trener Barselone u prve četiri utakmice u sezoni nije predstavio čak trojicu novih fudbalera. I to ni manje ni više nego novo čudo iz La Masije – katalonski SMS (SandroMunirSamper).
"U omladinskoj školi imamo mnogo talentovanih i ambicioznih igrača kojima su vrata širom otvorena", rekao je pred početak sezone Luis Enrike, ali ga mnogi nisu preterano ozbiljno.

Izabrane vesti

Međutim, Munir el Hadadi i Sandro Ramirez, obojica veoma ubojiti napadači, na startu šampionata često su dobijali prednost nad skupo plaćenim asovima, dok se Samper izborio da bude prva opcija kada na terenu nije neprikosnoveni Buskets.
"Ova Barselona me mnogo podseća na onu Gvardiolinu. Mnogo mladih kvalitetnih momaka koji krupnim koracima stupaju na veliku scenu", ne štedi komplimente kapiten i legenda kluba Ćavi Ernandez.

Sva trojica novopečenih prvotimaca Barse su devetnaestogodišnjaci, čuvena „generacija 1995“, momci koji su ugovorima vezani sa katalonskim gigantom do juna 2017. godine i samo je pitanje dana kada će dobiti klauzule po kojima njihova sloboda košta stotinak miliona evra.

Interesantno je, međutim, da su sva trojica stigli na Nou Kamp s različitih strana. Najpoznatiji, Munir el Hadadi, koji je za mesec dana dogurao i do A reprezentacije Španije, rođen je u predgrađu Madrida, ali kao što samo prezime govori ima marokanske krvi. Međutim, umesto Reala i Atletika, sudbina ga je odvela u Barselonu. Na drugoj strani, Sandro je „doleteo“ iz Las Palmasa, ni manje ni više nego sa Kanarskih ostrva, baš poput nešto starijeg zemljaka Pedra koji je preko La Masije dospeo na Nou Kamp, a zatim postao standardni član Crvene furije.

Konačno, Serđi Samper Montanja je klasični dečko iz kraja. I za samo 90 minuta provedenih na terenu ušao je u klupske anale pošto je postao prvi igrač u istoriji Barselone koji je do prvog tima stigao kroz sve mlađe selekcije, a da nije morao da ide nigde na kaljenje. Njega je još sa šest godina deda doveo u školicu fudbala na Nou Kamp, a iako mu je idol oduvek bio Ćavi, stručnjaci ga vide kao pravu kopiju Busketsa.

I dok će Samper morati da se bori za mesto u timu s Rakitićem, Busketsom, Ćavijem, Inijestom, Serđi Robertom, Maskeranom, Rafinjom, pred Sandrom i Munirom su ne samo asovi poput Mesija, Nejmara i Suareza, nego i svojevrsno „prokletstvo devetke“. Naime, već dve i po decenije nijedan igrač formiran u omladinskoj školi nije uspeo da se ustali u špicu napada Barselone, još od Paka Klosa koji je nastupao u periodu između 1982. i 1988. godine. Pa je tako u međuvremenu „sagoreo“ i jedan Bojan Krkić koji je proglašavan za najvećeg svetskog talenta, momka koji je srušio sve Mesijeve golgeterske rekorde u mlađim kategorijama.

Ceh toj hiperprodukciji fudbalera platili su mnogi igrači koji su morali, iz različitih razloga, da napuste voljeni klub. Samo ovog leta otišli su Fabregas, Krkić, Dos Santos, Ojer, Kuenka, Valdes...

Enrike posmatra Sandra i Munira

SANDRO

Serđi Samper

Ime i prezime: Sandro Ramirez Kastiljo
Rođen: 9. jula 1995. u Las Palmasu
Zemlja: Španija
Visok: 175 cm
Pozicija: napadač
Karijera: Barselona B 2013-2014. (31 meč/7 golova), Barselona 2014. (2/1).
Reprezentacija: igrao za selekcije do 16, 17, 18, 19 i 21 godine.
Ugovor do: jula 2017. godine
Vrednost: 2.000.000 evra

MUNIR

Ime i prezime: Munir El Hadadi Mohamed
Rođen: 1. septembra 1995. u El Eskorijalu
Zemlja: Španija
Visok: 175 cm
Pozicija: napadač
Karijera: Barselona B 2013-2014. (11 mečeva/4 gola), Barselona 2014. (4/1).
Reprezentacija: igrao za selekcije do 20 i 21, debitovao za A tim
Ugovor do: 2017. godine
Vrednost: 5.500.000

SAMPER

Ime i prezime: Serđi Samper Montanja
Rođen: 20. januara 1995. u Barseloni
Zemlja: Španija
Visok: 181 cm
Pozicija: zadnji vezni
Karijera: Barselona B 2013-2014. (43 meča/0 golova), Barselona 2014. (1/0)
Reprezentacija: igrao za selekcije do 16, 17, 18 i 19 godina
Ugovor do: juna 2017. godine
Vrednost: 5.500.000 evra

BARSELONA, BAJERN, ARSENAL...

Po jednoj stručnoj studiji koja je obavljena na početku sezone, Barselona je u svom sastavu, od svih timova iz najjačih liga, imala najviše igrača poniklih u omladinskoj školi. Prevedeno u minute – 2.415. Na drugom mestu je Bajern sa 1.448, a zatim slede Arsenal sa 823, Mančester Junajted sa 771, Real Madrid sa 706, Čelsi sa 463...

U TIMU 14 IGRAČA IZ LA MASIJE

Na startu novog šampionata, u dresu Barselone nastupilo je 14 fudbalera poniklih u La Masiji: Mesi, Buskets, Alba, Munir, Pike, Inijesta, Pedro, Bartra, Rafinja, Serđi Roberto, Samper, Montoja, Ćavi i Sandro.

Više ih je bilo samo u sezonama 2012/2013. i 2013/2014, po 17, dok je Gvardiola (11) više polagao na kvalitet nego na kvantitet.

(FOTO: Action images)


tagovi

EvropaLa MasijaLuis EnrikeMunir El HadadiPrimeraSandro RamirezSerđi SamperŠpanija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara