Filipović u društvu nekadašnjih reprezentativaca Srbije, Mrđe, Jovanovića i Krasića
Filipović u društvu nekadašnjih reprezentativaca Srbije, Mrđe, Jovanovića i Krasića

Berg pokreće Stabek, Molde ima čudo od deteta

Vreme čitanja: 3min | ned. 05.08.18. | 09:36

Veliko trenersko ime stiglo u redove “davljenika”. Svi pričaju o mladom 18-godišnjem Erlingu Halandu, koji je na meti klubova sa Ostrva

Komšijskim duelom Ranhajma i Rozenborga (1:3) nastavljena je Elitserija Norveške posle skoro mesec dana pauze. Za titulu će da se bore Bran, Rozenborg i Molde, a vri u borbi za opstanak. Sanderfjord je davno prežaljen, a šest klubova vodiće bitku da izbegnu dva mesta koja vode u niži rang, odnosno u plej-aut.

Na skeneru Vlade Filipovića, koordinatora za rad sa golmanima pri Fudbalskom savezu okruga Finmark, našla se elitna liga Norveške.
"Stabek je klub koji je poznat u Norveškoj po talentima, po školi fudbala. Ipak, loše je igrao u prvom delu šampionata, pa je ceh platio trener. Na klupu je početkom jula seo Hening Berg. On je poznato ime ovde, trenirao je i Blekburn, Legiju, a bio je i u mađarskom Videotonu pre dolaska Marka Nikolića. Na debiju protiv Starta u prošlom kolu Stabek je vodio, ali je na kraju poražen 2:1. Ova pauza sigurno će dobro da dođe Bergu da se upozna sa igračima. Verujem da će u nastavku sezone Stabek da izbori opstanak", rekao je Filipović za MOZZART Sport.

Izabrane vesti

O ostalim ekipama, Filipović kaže da je bilo promena u ekipama, ali ne velikih tokom četiri nedelje pauze.
"Sanderfjord je prežaljen. I pre početka sezone, kada ga je napustio trener Lars Bohinen, otišao u Olesund, znalo se da nema šta da traže. Sada je doveo nekoliko novih igrača, ali je veliki zaostatak, pa je već viđen za ispadanje. Bodo Glimt je u problemu, kao i Start. Lilestrem igra loše, to je ekipa koja non-stop ima nove igrače, dolaze na probu tokom cele godine. Volerenga je finansijski slaba. Vidim da je klub iz prestonice doveo neke Japance na probu, ali to je više marketinški potez".

Norvežani imaju novo čudo od deteta. Pre par godina Real je doveo 16-godišnjeg Martina Odergarda, ali je on odigrao samo jedan meč u kraljevskom klubu, pa je sreću potražio u holandskom Herenvenu. Sada se pojavio novi superklinac - inače sin nekadašnjeg univerzalca Lidsa i Mančester Sitija Alf Ingea Halanda Erling Haland, napadač Moldea, koji trenira veliko ime norveškog fudbala Ole Gunar Solskjer, nekadašnji igrač Mančester junajteda.
"On je prošlog meseca postigao četiri gola za Molde protiv Brana u gostima, i to za samo 17 minuta. Ima tek 18 godina i predviđaju mu blistavu karijeru. Ovde u Norveškoj ima mnogo skauta klubova sa Ostrva i pitanje je dokle će da ostane u klubu. Molde je imao krizu na sredini sezone, ali u poslednje vreme je odličan, pobeđuje, daje mnogo golova, Solskjer gaji napadački fudbal. Možda može da se umeša u borbu za titulu, pošto Rozenborg ne briljira. Stiglo je nekoliko novih igrača tokom pauze. Iz Lidsa se vratio Šveđanin Pavel Cibicki".

Bran je do skora gazio, bio ubedljivo prvi, ali je pao u poslednje vreme i dopustio šampionu da ga prestigne.
"Rozenborg je za dve klase ispred svih, ali šampion igra lose. Bran je to iskoristio da se umeša u borbu za titulu. Nema neku ekipu, ali fudbaleri iz Bergena igraju fanatično. Navijači nose klub, uvek je odlična poseta, navijanje".

Zanimljiva situacije je kod Tromsea, koji je imao finansijske probleme prethodnih godina, ali je to sada prošlost.
"Norveški milijarder Trond Mohn pomaže klub. Jedna tribina stadiona nosi njegovo ime. On pomaže sve klubove ovde sa severa. Između ostalih i Altu, u gradu u kome živim. Kad je Tromse bio pred ponorom, Mohn je uložio nekoliko miliona evra, kupio sve lokale na stadionu, a onda predao klubu na upravljanje za jednu norvešku krunu. To je 10 centi”, završio je Filipović analizu norveške lige sa ovim zanimljivim podatkom.

Inače, Stremsgodset ima prvog strelca lige, a to je Markus Pedersen, koji je postigao 11 golova u šampionatu. Molde je najbolji domaćin sa 21 bodom, sedam pobeda i dva poraza, a prati ga Tromse, koji na svom terenu ima šest trijumfa i po jedan nerešen ishod i poraz. Start ima samo bod na gostovanjima.

Vreme RB Liga Meč Tip Kvota
Ned 18:00 5605 NOR 1 Stabaek - Sarpsborg 08 ds 1X 1,40
Ned 18:00 5603 NOR 1 Valerenga - Sandefjord ki 1 1,42
Ukupna kvota1,99

NORVEŠKA 1 – 17. KOLO

Subota
Ranhajm – Rozenborg 1:3 (1:2)

Nedelja
18.00: (2,20) Kristijansund (3,25) Od Grenland (3,15)
18.00: (1,37) Volerenga (4,50) Sanderfjord (7,75)
18.00: (1,92) Tromse (3,45) Havesund (3,70)
18.00: (2,50) Stabek (3,20) Sarpsborg (2,70)
18.00: (1,70) Stremsgodset (3,50) Bodo Glimt (4,80)
20.00: (3,00) Lilestrem (3,30) Molde (2,25)

Ponedeljak
19.00: (1,30) Bran (5,00) Start (9,00)

*** kvote su podložne promenama


tagovi

Norveška 1Vlada Filipovićsportsko klađenje

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara