Bez stranca nema udarca

Vreme čitanja: 3min | uto. 26.02.19. | 16:08

Partizanovi pečalbari poslednjih sezona redovno postižu golove u derbijima

Stranac u napadu: recept Partizana za pobedu u derbiju! Poslednjih desetak godina, kako je krenulo intenzivnije dovođenje igrača iz inostranstva u srpski fudbal, često se dešavalo da upravo pečalbari budu prevaga za crno-bele u duelima sa Crvenom zvezdom.

Mada su treneri Partizana često znali da kažu kako im je izuzetno bitno da u timu imaju što više igrača poniklih u omladinskoj školi crno-belih, jer su srcem i dušom godinama učili značaj i težinu večitog derbija, za navijače Partizana nema dileme da su stranci ti koji su zadavali završni udarac u meso Crvene zvezde i donosili pobede.

Izabrane vesti

Udarna igla u napadu Partizana na predstojećem derbiju biće fudbaler sa Zelenortskih Ostrva - Rikardo Gomeš. Njemu će ovo biti drugi sudar sa Zvezdom. U prvom - postigao je gol (1:1)! I ne krije kako bi voleo da ponovo bude strelac. Video je i on jesenas koliku specifičnu težinu ima taj pogodak na večitom derbiju. Veću nego, na primer, protiv Bešiktaša...

A, Rikardo Gomeš je sada samo nosilac baklje koju su prethodnih godina držali takođe došljaci u srpski fudbal, u dresu Partizana.

Možda će Sejduba Suma biti upamćen kao najskuplji promašaj u istoriji Partizana, ali će i zauvek pisati da je bio strelac na derbiju u jesen 2017. godine (1:1). I to iz penala koji su crno-beli čekali pune 22 godine. Na njegovu sreću - pogodio ga je.

U aprilu te iste godine Partizan je slavio na Marakani poslednji put. Bilo je 3:1, a sva tri pogotka postigli su stranci. Leonardo Souza je plesao po terenu i dva puta majstorski matirao Filipa Manojlovića, odnevši epitet igrača utakmice. U listu strelaca upisao se i Leandre Tavamba, srećno i spretno.

Tavamba je dao gol na Marakani

Leonardu to nisu bili prvi pogoci u derbiju. I još jedan je odlučio svojom akrobacijom. Tražio je Brazilac sebe po dolasku u Partizan u jesen 2016, nikako nije uspevao da uhvati pravi ritam. A, onda je došao derbi. Nije ga Leonardo spektakularno odigrao, ali ga je spektakularno završio: postigao je gol za pobedu u 90. minutu - 1:0. Taj pogodak lansirao je Brazilca u orbitu, ništa više posle njega nije bilo isto, postao je prva zvezda Partizana.

Derbi u aprilu 2016. godine ponovo je imao stranca za junaka za crno-belu stranu Topčiderskog brda. Zvezda je vodila 1:0 i imala pobedu u džepu. Everton Luiz je u 94. minutu poslao projektil sa 30 metara, koji je „probušio“ ruke Damiru Kahrimanu. Lopta se zakoprcala u mreži, Partizan je izbegao poraz. Everton se potvrdio kao ljubimac navijača. Pre njega pogodio je i Sedrik Gogua, tek što je došao u klub, za prednost koja na kraju nije bila dovoljna za slavlje...

I to je sve samo u tri poslednje godine! Leonardo tri, Tavamba, Everton, GoguaSuma, Rikardo po jedan gol. Između njih ubacili su se Uroš Đurđević i Ognjen Ožegović kao strelci po jednog pogotka za Partizan na derbijima.

A, da ne vraćamo u neku malo dalju prošlost, kada su mrežu Zvezde Žuka, Kleo... Pa i Stevan Jovetić i Nikola Vujović, ako ih neko doživljava strancima.

Pred 159. večiti derbi pogled Grobara ponovo je uperen ka Rikardu Gomešu. I on je naštelovao nišansku spravu, postigao je tri gola u dva prolećna kola. Svi uslovi da opet obraduje navijače Partizana su tu...

Piše: VUJADIN Tomković
FOTO: MN Press


tagovi

FK Partizan159. večiti derbiRikardo GomešEverton LuizLeonardo da Silva SouzaSedrik GoguaLeandre TavambaSejduba Suma

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara