Bitka za Francusku u Kelnu: Tradicija kaže Monpelje, ali kako protiv Lazarova?

Vreme čitanja: 3min | ned. 27.05.18. | 09:23

Neuništivi makedonski as glavna pretnja po šampiona Evrope iz 2003. godine. Ove sezone četa Patrisa Kanajea oba puta bila bolja od Nanta

Da ste nekom rekli pre početka sezone u rukometnoj Ligi šampiona da će šampion da bude Monpelje ili Nant, verovatno bi se slatko nasmejao. Ali, u finalu u Kelnu gledaćemo francusko finale, a u njemu neće biti skupocenog PSŽ-a, favorita završnog turnira. Svi su u nedelju očekivali meč Svetaca i branioca krune Vardara i prognoze su se obestinile. Samo taj meč neće početi u 18 časova nego će biti utešan, nebitan, kao predigra borbe za pehar najbolje ekipe Starog kontinenta.

Monpelje je počeo sezonu u evro eliti u trećoj grupi, a prve dve su bile kvalitetnije i dale više timova za nokaut fazu, dok Nant igra tek drugu sezonu u Ligi šampiona. Zvezda polufinalnih mečeva u subotu bio je neuništiva makedonska gola mašina Kiril Lazarov. Desni bek Nanta i u 38. godini teroriše golmane, a ubitačnu levica popularnog Kira osetio je i legendarni Tijeri Omeje. Sa 59 golova Makedonac je postao najbolji strelac F4 Lige šampiona u istoriji. Pretekao je Srbina Momira Ilića i Čeha Filipa Jihu, koji su po 56 puta zatresli mreže rivala na završnim turnirima.
"Baš me briga za moj rekord, srećan samo što je ekipa slavila i izborila finale", rekao je Lazarov posle vlike pobede nad favorizovanim Parižanima.

Izabrane vesti

Nant se pre nekoliko godina pojavio na rukometnoj mapi Evrope. Blagi favorit u današnjem meču u Lankses areni je ipak Monpelje. Ekipa Patrisa Kanajea je stigla u Keln posle poraza od Sen Rafaela u domaćem šampionatu što verovatno znači oproštaj od krune. Svi su je prežalili, ali su Gigu, Kavtičnik, Port i ostali pokazali da su granitnog karaktera, da su smogli snage da se izdignu poput Feniks iz pepela i skinu sa trona Vardar.

Pre 15 godina Monpelje se peo na krov Evrope, kada su nosioci igre bili tada mladi Nikola Karabatić i naš Mladen Bojinović. Bio je to prvi trijumf neke francuske ekipe u najjačem takmičenju Starog kontinenta. Ta titula je i dalje jedina za Trikolore. Biće to treće finale Lige šampiona ekipa iz iste zemlje. Prethodno su Barselona i Sjudad Real odmerili snage 2011, a tri godine kasnije sastale su se nemački timovi, Kil i Flenzburg.

Monpelje je poletnija ekipa, snažnija, mlađa, dok se Nant oslanja na iskustva Lazarova, Španaca Gurbinda i Baragea. Osim udarnog trija, na golu je trenutno jedan od najboljih golmana na svetu Siril Dumulin, koji je bio odličan u polufunalu protiv Parižana.

Ove sezone u domaćem šampionatu oba puta slavio je Monpelje. Trener je Patris Kanaje, koji je 24 godine na kormilu kluba. Nant je nova snaga francuskog i evropskog rukometa, ali ekipa bez „pedigrea“, koja je tek poslednjih godina zablistala i našlo mesto u rukometnoj Evropi.

U meču za treće mesto gledaćemo reviju majstora rukometa, pogotovo u timu PSŽ-a. Ogromna ulaganja, sve samo asovi na terenu, Karabatić, Hansen, Genshajmer, Narsis, Abalo, malo je da se uzme titula. Vardar je u polufinalu predao krunu posle poraza od Monpeljea i triler meču. Danas će Evropa da se oprosti od velikog Vardara, jer će ekipa da se raspadne, u stilu „Kud koji, mili moji“. Vlasnik Sergej Samsonenko odlučio je da drastično smanjenje budžeta, pa ćemo poslednji put u dresu skopskog tima da gledamo Arpada Šterbika, Luku Cindrića, Hoana Kaneljasa, Iliju Abutovića, Vuka Borozana... kao i tvorca čuda iz Skoplja, španskog trenera Raula Gonzaleza, koji će danas da vodi Vardar protiv budućeg kluba.

Vreme RB Liga Meč Tip Kvota
Ned 15:15 7894 LŠPF Psg - Vardar Pro up više (57.5) 1,80
Ned 18:00 7895 LŠPF Nantes - Montpellier ki 2 2,00
Ukupna kvota3,60

LIGA ŠAMPIONA – F4 KELN

ZA TREĆE MESTO
15.15: (1,45) PSŽ (8,50) Vardar (3,40)

FINALE
18.00: (2,10) Nant (8,00) Monpelje (2,00)

*** kvote su podložne promenama

Foto: Shutterstock


tagovi

sportsko klađenjeRK MonpeljeRK Pari Sen ŽermenRK Vardar

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara