Milan, Inter, Lacio i Roma... A mesta u Ligi šampiona ima samo za dve ekipe
Milan, Inter, Lacio i Roma... A mesta u Ligi šampiona ima samo za dve ekipe

BOMBER IN SERBO: Trka ćopavih timova za Ligu šampiona

Vreme čitanja: 5min | sre. 03.04.19. | 10:53

Naredne dve utakmice presudne za ambicije Rome i Milana, Nindža sezonu više pamti po milanskim dikotekama nego učinku na terenu, Simone Inzagi sazreva u velikog trenera

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

PIŠU: Roberto Pruco “Bomber” i Željko Pantelić

Izabrane vesti

Trener Sampdorije Marko Đampaolo ispravio je novinara na konferenciji za štampu pred meč sa Torinom da utakmica protiv tima Valtera Macarija nije odlučujuća za Ligu Evrope, već za Ligu šampiona. Đampaolo je dodao da je mogućnost da može da priča o Ligi šampiona u aprilu lep korak napred za njega i Sampdoriju. Izjava Đampaola najbolje opisuje aktuelnu trku za dva od četiri italijanska mesta u Ligi šampiona. Milanski i rimski klubovi imaju takve padove u igri, formi, rezulatatima, da s pravom mogu da neguju nade za izlazak na veliku evropsku scenu i klubovi koji, po pravilu, nisu u privilegovanom krugu: Atalanta i pobednik u meču Torino - Sampdorija će svakako imati šta da kažu do kraja prvenstva u borbi za treće i četvrto mesto.

U dosadašnjem toku šampionata Inter, Roma, Milan i Lacio su smenjivali u pozitivnim serijama koje su po pravilu bile praćene krizama igre i rezultata. Inter je u prvom delu sezone, pre kraha u Bergamu protiv Atalante, nanizao sedam uzastopnih pobeda i od tada hramlje u prvenstvu. Roma je pre sumraka u rimskom derbiju imala sjajan skor od sedam pobeda, dva remija i jednog poraza na prethodnih deset mečeva. Rosoneri su nanizali pet vezanih pobeda pre poraza u milanskom derbiju čije su posledice platili protiv Sampdorije i Udinezea. Sada je u naletu Lacio, na poslednjih sedam mečeva u šampionatu Nebeskoplavi su uknjžili pet trijumfa, remi i samo jedan poraz s nadom da će nastaviti seriju protiv SPAL-a u Ferari. Nekad se čini da u Seriji A prisustvojemo trci “ćopavih” timova koji svakog časa mogu da iz punog trka pređu šepanje.

Ulazak u trku za Ligu šampiona Atalante, Torina i Sampdorije nije signal jačanja Serije A i širenja brojeva kvalitetnih timova kadrih da učestvuju u trci za najviša mesta na tabeli. Naprotiv, to je znak da su Inter, Milan i Roma i dalje u traženju sebe samih, jedino Lacio odrađuje sezonu na očekivanom nivou, u skladu sa ambicijama, finansijskim mogućnostima i filozofijom svog vlasnika Klaudija Lotita.

Uzimajući u obzir dosadašnji prosek bodova po utakmici, nijedan od milanskih i rimskih timova ne bi trebalo da prebaci cifru od 70 bodova na kraju prvenstva. Taj podatak kazuje da nije Juventus toliko jak, koliko su njegovi istorijski takmaci i dalje slabi, sa izuzetkom Napolija koji će, po svoj prilici, završiti sezonu sa više od 80 bodova.

Đenaro Gatuzo

Rino Gatuzo rizikuje da upropasti, u samo sedam dana, od subote do subote, sve dobro što je uradio pethodno u 2019. Za razliku od poraza od Intera koji ulazi u uslovno rečeno “normalne” stvari, jedan bod iz mečeva sa Sampdorijom i Udinezeom je poslednje zvonu na uzbunu. Tim pre što je Milan postigao  samo jedan gol i dopustio barem šest-sedam stopostotnih šansi timovima iz Đenove i Udina. Rosoneri igraju već duže vremena loše, bez ritma, fluidnih pasova i vertikalizacije. Poslednji meč koji su odigrali na visokom nivou, i to drugo polovreme, bilo je u Bergamu protiv Atalante.  Kako nesreća nikad ne dolazi sama, Milan će Juventusu izaći na megdan bez Donarume i Pakete, jedinog igrača koji je zaslužio prelaznu ocenu u redovima Rosonera u prvom poluvremenu protiv Udinezea. Pod znakom pitanja su i dalje Suso i Kesi.

Nažalost, Gatuzo je više zbog igre svog tima nego zbog rezultata prokockao dobar deo šansi da i u sledećoj sezoni vodi Milan. I pored toga što su šanse da vrati klub u Ligu šampiona i dalje izgledne, kao i da osvoji Kup Italije, pogotovo ako izađe kao pobednik u dvostrukom duelu na San Siru sa Lacijom.  Čaršija u lombardijskoj prestonici bruji da će mu biti zahvaljeno na saradnji u junu dok iz Rima stižu informacije da bi Rino mogao da bude izbor Rome, ako Frančesko Toti dobije veća ovlašćenja.

Inače, Roma u ovom trenutku ima najmanje šansi da se plasira u Ligu šampiona u odnosu na konkurente. Đalorosi su bukvalno u rasulu i Klaudio Ranijeri nije uspeo da napravi varnicu u svlačionici koja bi pokrenula tim. Promena na klupi koja funkcioniše u Bolonji sa Mihajlovićem ili sa Tudorom u Udinama, nije donela rezultate, barem za sada u Romi. Nisu toliko problem porazi od SPAL-a i Napolija koliko apatija, anemičnost i bezidejnost fudbalera Rome. Đalorosi ne deluju više kao ekipa nego kao razbijena vojska u povlačenju. Matematički gledano, Roma i dalje može da se vrati u trku za Ligu šampiona, ako pobedi večeras Fjorentinu i u subotu Sampdoriju.

Večeras ćemo videti u redovima Intera, od prvog minuta, posle dva meseca, Maura Ikardija i Radžu Najngolana. Dvojica fudbalera od kojih se očekivalo da budu udarne pesnice Intera u ovoj sezoni su se preobratili u njegove najveće slabosti. Ne treba zaboraviti da Ikardi, pre nego što se setio da ga boli koleno po oduzimanju kapitenske trake početkom februara, nije postigao gol na sedam uzastopnih utakmica, a iz igre u Seriji A nije zatresao mrežu od kraja oktobra. Najngolan će ovu sezonu više pamtiti po milanskim diskotekama i provodu nego po odigranim utakmicama.

Štaviše, Nindža nije pružio ni jednu partiju na svom nivou u ovoj sezoni. Ako postoji neugodan teren za povratak rekonvalescenata” u Interov tim, onda je to Marasi kad je protivnik Đenova. Na poslednjih šest gostovanja kod Grifona u Kolumbovom gradu Inter je pet puta izgubio i izvukao je samo jedan derbi.

Simone Inzagi

Lacio puca od zdravlja i samopouzdanja. Na svojoj strani ima i kalendar koji je nešto lakši u odnosu na glavne rivale za mesta u Ligi šampiona. Inzagi je na San Siru demonstrirao na otvorenoj sceni da je napravio još jedan korak u sazrevanju u velikog  trenera. Simone nije samo odlično pripremio meč i nadmudrio Spaletija već je i u kritičnom momentu, kada je Korea zbog bolova u leđima morao da napusti meč, ubacio na teren Kaiseda i pored toga što su Nebeskoplavi bili u prednosti. Ubacivenjem Eklvadorca umesto Koree, a ne Parola kako su mnogi očekivali, i kako bi Inzagi od prethodne sezone uradio, kormilar Lacija  je poslao pravu poruku svom timu i na kraju je bio nagrađen.

Juventus i Napoli i pored toga što su koncentrisani na evropske ambicije u Ligi šampiona odnosno Ligi Evrope nastavljaju sigurnim korakom hod ka završnici  prvenstva. Maks Alegri i Karlo Ančeloti mogu sebi da dozvole luksuz  da ostave kod kuće rovite igrače, čak one najbolje,  da se oporave bez žurbe za velike dvoboje protiv Ajaksa i Arsenala, bez bojazni da će njihovo odsustvo imati traumatičan efekat na ekipu.

Želja predsednika Napolija Aurelija de Laurentisa da početak sledeće sezone otvori utakmica Juventus -Napoli za Superkup Evrope nije tako nerealna, uz svo poštovanje prema Ajaksu i Arsenalu koji su takođe u odličnoj formi.

SERIJA A - 30. KOLO

Utorak
Milan - Udineze 1:1 (1:0)
/Pjontek 44 - Lazanja 65/

Kaljari - Juventus 0:2 (0:1)
/Bonući 22, Ken 85/

Sreda
19.00: (7,25) Empoli (4,40) Napoli (1,45)
21.00: (2,45) Frozinone (3,10) Parma (3,10)
21.00: (2,05) Roma (3,45) Fjorentina (3,60)
21.00: (5,50) SPAL (3,80) Lacio (1,65)
21.00: (2,25) Torino (3,25) Sampdorija (3,30)
21.00: (4,10) Đenova (3,40) Inter (1,95)

Četvrtak
19.00: (1,70) Sasuolo (3,70) Kjevo (5,20)
21.00: (1,45) Atalanta (4,40) Bolonja (7,25)

*** kvote su podložne promenama

Foto: Reuters


tagovi

MilanInterLacioBomber in SerboŽeljko Pantelić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara