Borac ispustio “mega” hendikep, Mišković, Fundić i Ašćerić sprečili iznenađenje

Vreme čitanja: 4min | pet. 15.02.19. | 18:49

Čačani imali 18 poena viška u 25. minutu utakmice, ali na kraju ipak doživeli poraz

Ni posle tri utakmice na završnom turniru Kupa Radivoja Koraća nismo videli iznenađenje, Mega ide u polufinale i čeka pobednika susreta Crvena zvezda - Dinamik. Puleni Dejana Milojevića bili su praktično celu utakmicu u zaostatku, ali su na kraju ipak slavili rezultatom 73:69 (10:13, 16:23, 21:22, 26:11).

Imaće o čemu da razmišlja trener Milojević posle ove utakmice, pogotovo jer se očekuje da će u polufinale doći Crvena zvezda. Nikako ne može da bude zadovoljan šuterskim učinkom cele ekipe (28/75 iz igre, 12/35 za tri), pošto su mladi igrači Mege dugo pokušavali da pariraju Borcu ishitrenim šutiranjem sa distance, koji definitivno nije išao. Istina, nije mnogo bolje bilo ni nešto bliže košu... Da nišanske sprave nikako nisu bile podešene govori i podatak da je Mega sa linije slobodnih bacanja imala tek 5/16! Dakle, jedanaest promašaja... I pored toga, Mega je uspela da se izvuče iz teške situacije i napravi prvi korak ka trofeju. Luka Ašćerić i Stefan Fundić su načeli, a Nikola Mišković dokrajčio Borac odličnom igrom u poslednjoj četvrtini. 

Izabrane vesti

Borac je, slobodno se može tako konstatovati, ispustio “mega” hendikep i šansu da uradi ono što nije viđeno već četiri godine - da jedan učesnik Jadranske lige bude eliminisan već u četvrtfinalu! Podsetimo, tada je Vršac kao tim iz KLS izbacio Metalac već u prvom četvrtfinalnom susretu. Veliko je pitanje da li bi se ovakav pad u poslednjoj četvrtini dogodio da je Borac na raspolaganju imao prekaljenog Marka Marinovića, ali povreda skočnog zgloba ga je odvojila od terena... Pitanje je i šta se dogodilo sa Strahinjom Gavrilovićem, koji se od izlaska iz igre u 12. minutu više nije vraćao na parket.

Izabranici Jovice Arsića su posle 25 minuta bili u gotovo nezamislivoj situaciji - sa čak 18 poena viška (52:34) posle kiše trojki u režiji dvojice Đokovića, Ilije i Radovana! Mega je u tim momentima bila na samo 13 ubačenih šuteva iz igre iz čak 44 pokušaja, uz tek jedno realizovano slobodno bacanje iz sedam pokušaja. Bio je Dejan Milojević ljut na svoje pulene zbog njihove neozbiljnosti i lošeg ulaska u susret, ali nije očajavao. Kao trener koji već sedam godina vodi Megu i kroz čije ruke su prošli mnogi talentovani košarkaši, odlični stručnjak bio je rešen da sa svojim učenicima i sada preleži one dečije bolesti i nauči ih kako se pobeđuje čak i kada ništa ne ide od ruke. Ovu lekciju servirao im je s uspehom protiv borbenih Čačana, koji posle svega imaju razlog da žale za ispuštenom šansom. 

Mega je posle trojke Radovana Đokovića za maksimalnih 18 poena zaostatka promenila ploču i zaista napravila pravo malo čudo u završnih petnaest minuta utakmice. Sve je počelo trojkom mladog Ašćerića, posle koje su Adam Mokoka i Nikola Mišković kreirali seriju 8:0 čime su drastično smanjili zaostatak. Nije igrače Mege obeshrabrila minijatura Predraga Prlje, jer je ubrzo stigla nova Ašćerićeva strela iz ko je Mega nakon ozbiljnog pada uspostavila kakvu-takvu kontrolu i imala jasan cilj pred sobom. 

Istina, Borac je uspeo da uzvrati udarac na veliki nalet rivala i preko Prlje i Radovana Đokovića u poslednju četvrtinu uđe sa čak 13 poena viška (58:45). Tu se, doduše, čačanska grmljavina pretvorila u blagu, letnju kišicu... Igrači Mege odradili su veliki posao jer su na Mokokinim krilima značajno pojačali odbranu i naterali Borac da ostane bez poena više od pet minuta. Dok je Mokoka dirigovao odbranom, Fundić i Ašćerić su komandovali ofanzivnim delom i u minutima velikog posta Čačana uspeli da preokrenu rezultat. 

I pored svega Borac je ostao u životu sve do završnih trenutaka utakmice, kada je Ilija Đoković podlegao nedostatku iskustva u presudnim momentima. Požurio je reprezentativac Srbije da završi napad i na jedanaest sekundi do kraja tražio kontakt u šutu za tri poena iz koraka, ali faul nije dobio. Promašio je ceo koš i onda omogućio Miškoviću da sa penala overi pobedu. Mega je samo u četvrtoj deonici ubacila isti broj poena (26) koliko u celom prvom poluvremenu, u čemu se najviše i ogledala razlika između dva dela igre.

I pored svega mladi kapiten i plejmejker bio je najefikasniji igrač Borca sa 23 poena (7/17 iz igre), uz pet skokvoa i četiri asistencije. Njegov prezimenjak Radovan je skupio 17 poena i četiri uhvaćene lopte, ali i pet izgubljenih lopti. Đorđe Majstorović je imao po sedam poena i blokova, uz četiri skoka.

U pobedničkom sastavu 17 poena imao je Mišković, Ašćerić je dopisao 15 poena, uz šest asistencija i pet skokova, dok je Fundić ubeležio 14 poena i sedam uhvaćenih lopti.

ČETVRTFINALI PAROVI:

Četvrtak:

FMP - Sveti Đorđe 112:58
Partizan -
 Novi Pazar 102:72

Petak:

Mega Bemaks - Borac Čačak 73:69
/Mišković 17 - I. Đoković 23/

19.30: Crvena zvezda - Dinamik 

Polufinalni mečevi su u subotu od 17.00 i 21.00, a finalni susret je u nedelju od 17.00*
(Termin finala podložan promeni)

Foto: MN Press


tagovi

Radovan ĐokovićIlija Đoković

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara