Iv Bisuma u duelu sa Benžaminom Mendijem
Iv Bisuma u duelu sa Benžaminom Mendijem

Brajton se baš otvorio za rekordno pojačanje: Problematični genijalac koga Lil neće zaboraviti

Vreme čitanja: 2min | ned. 15.07.18. | 12:59

To je čovek koji zna mnogo toga

Bilo je teško, ali Brajton je uspeo - ostanak u Premijer ligi samo godinu dana posle ulaska u englesku fudbalsku elitu otvorio je vrata klubu za dodatni priliv novca i nove transfere koji pomeraju granice.

Prošlog leta Brajton je nekoliko puta obarao klupski rekord po visini isplaćenog obeštećenja, a sada će gotovo sigurno ta granica ponovo biti pomerena. Francuski Ekip tvrdi da je Brajton na pragu velikog transfera prvog igrača Lila – Iva Bisume za čak 20.000.000 evra.

Izabrane vesti

Tako bi Brajton otišao korak dalje na tržištu posle 17.000.000 evra isplaćenih PSV iz Ajndhovena za Jirgena Lokadiju zimus. Bisuma je lane produžio ugovor sa Lilom do juna 2021. godine, pošto je uspeo da se izbori za mesto standardnog prvotimca, da bi kasnije postao i jedan od igrača s najvećim uticajem na opstanak Doga u Ligi 1 posle velike drame.

Posle dolaska u Lil 2016. godine iz Malija, gde je nastupao za Real Bamako, Bisuma je u naredne dve sezone ubeležio 65 nastupa i četiri gola. Njegova prva godina u Lilu prošla je uz dosta problema – od navikavanja na novu sredinu, do brojnih nezgoda sa povredama. Upućeni fudbalski poznavaoci prilika u Francuskoj tvrde da je imao dosta muka i sa ponašanjem, što je donekle tipično za igrače s afričkog kontinenta koji prolaze tranziciju u novi sistem.

Nekadašnji trener Lila Marselo Bijelsa je baš voleo Bisumu, ali nije uspeo da mu pogodi karakternu žicu i zato su imali nesuglasica. To možda donekle polazi iz činjenice da je Bisuma bio korišćen kao igrač po desnom boku, od beka do veznog reda, a najmanje vremena provodio je na svojoj prirodnoj poziciji – centralnog veziste.

Ipak, u protekloj sezoni bio je igrač koji je igrao apsolutno sve i bio je vrlo posvećen zadatku da klub izbori opstanak. Zato je, valjda, i imao najveći uticaj na igru Lila. On je univerzalac koji može da igra visoki presing, istovremeno juri protivničke igrače i oduzima im lopte, a onda i organizuje napad tako što bi podelio pravo dodavanje igračima napred i tako otvorio prostor za neku ozbiljniju šansu. Voli da uputi udarac sa distance, a posebno voli da izvodi slobodne udarce. Karakterišu ga velika energija i želja, a ako vam treba igrač koji će da podigne tempo igre – on je čovek za vas.

Zato nije ni čudo što Brajton želi da plati 20.000.000 evra za njega. Sa 21 godinom i velikom sezonom iza sebe, Bisuma je spreman da se oproba u Premijer ligi, u klubu koji je ovog leta već doveo golmana Džejsona Stila, zatim vezistu Lajpciga Bernarda i napadača Florina Andona.

U Lilu će ostati upamćen kao problematični genijalac koji je mogao svašta. 

Foto: Action Images


tagovi

Iv BisumaLetnji prelazni rok 2018

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara