"Nemanja Matić"
"Nemanja Matić"

Britanci pišu o senci Murinjovog čudovišta - Hidink više veruje Mikelu nego Matiću

Vreme čitanja: 3min | uto. 19.01.16. | 11:36

Srpski internacionalac prvi put meta ostrvskih kritika. Ugroženo i mesto startera na Stamfordu

Nemanja MatićCrvena zvezda i Partizan nisu umeli da prepoznaju njegov kvalitet, ali otkako je napustio Srbiju još davne 2007. godine Nemanja Matić je nizao samo uspehe. Međutim, fudbal je surova profesija, "juče" ne znači ništa, postoji samo "danas", pa je 27-godišnji vezista posle gotovo savršene sezone kod Žozea Murinja dočekao da ga ostrvski mediji izbacuju iz startne postave Čelsija.

Poslednji povod je ne baš sjajna partija protiv Evertona u meču u kome je Gus Hidink motor Čelsijeve ekipe iz prošle sezone izbacio već posle 55 minuta igre. Koliko god bismo voleli da je drugačije - imao je razloga za tako nešto. Skaj Sport je, naime, primetio da je u tih 55 minuta na terenu Matić izgubio svih osam duela u koje je ušao što nije baš pohvalan podatak za igrača čija je glavna obaveza da osvaja loptu i štiti poslednju četvorku. Da sve bude još gore, barem na individualnom planu, preporođeni Džon Obi Mikel je dobio devet duela, još pet puta oduzeo protivniku loptu.

Izabrane vesti

Stoga novinar Skaja piše da je sasvim logično što je doskora zaboravljeni Mikel preskočio Matića kao prvi pik Gusa Hidinka na mestu zadnjeg veznog. Matiću se na teret stavlja mek duel sa Romeluom Lukakuom koji je prethodio prvom Evertonovom golu, a podseća se i da ga je samo sreća spasla što i jedan kasniji pogrešan pas nije za posledicu imao i drugi pogodak Karamela - Ros Barkli je pogodio stativu.

Taman što se Matić vratio u prvu postavu. Protiv Evertona je u toj ulozi bio prvi put u poslednja četiri meča, ali se, navodi Skaj, očekuje da će se u velikom nedeljnom derbiju sa Arsenalom vratiti na klupu. Hidink i ne krije da je Mikel sada u prednosti.
"On je idealan igrača da donese ravnotežu na terenu. Mogao bi da bude jedna od ključnih figura u našem povratku", rekao je nedavno holandski trener.

Možda je time nesvesno uticao i na Matićevo samoopuzdanje. Duel sa Evertonom bio je četvrti slučaj u 21 ovosezonskoj utakmici da je Matić zamenjen. Poređenja radi, prošle sezone to se desilo samo jednom. Mada nije samo Hidink kriv. Murinjo, čovek koji je 194 centimetara visoku momčinu iz Uba jednom prilikom nazvao "čudovištem" na sredini terena, u oktobru je protiv Sautemptona Matića uveo u igru, pa ga izveo posle samo 18 minuta.

Prošle sezone Matić je bio kamen temeljac Čelsijevog uspona na premijerligaški tron. Njegova sigurnost u defanzivi dozvoljavala je Sesku Fabregasu i Edenu Azaru da se razmašu napred. Sada sasvim drugačija slika. Statistika kaže da su samo Geret Beri i Kreg Doson iz Vest Broma gori od Matića po broju grešaka koju su za posledicu imale priliku za protivnički tim.

Nije samo zbog toga, ali oseća se da Plavci više nisu tako čvrsti. Lane je u okvir Čelsijevog gola u proseku šutirano 3,23 puta po meču, sada je ta brojka skočila na 4,64. Rezultat - 34 primljena gola u 22 premijerligaške utakmice. Više primljenih golova nego za celu prošlu sezonu. Ove su više primili samo Bornmut, Aston Vila, Norič, Njukasl i Sanderlend.

Bez pravog Matića nije to isti tim.

Skaj pritom navodi da je verovatnija opcija da če Hidink odustati od formacije sa dva klasična zadnja vezna, već da će vratiti Fabregasa malo nazad. U tom slučaju upravo će Matić biti žrtvovan. Rekosmo Mikel, iako nije taj kalibar igrača, trenutno ima prednost.

Ali nije sramota pasti. Bitno je da biti sposoban da se podigneš. Sve ono što je Matić prikazao u dosadašnjem toku nimalo lakog životnog puta daje nam za pravo da će uspeti u tome. A onda će se opet pisati o "čudovištu".

Pratite MOZZART Sport i na našoj novoj Fejsbuk stranici

(FOTO: Action Images)


tagovi

Premijer ligaNemanja MatićGus HidinkEvropaEngleskaDžon Obi MikelČelsi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara