Buđenje Norvežanki, Hrvatska najslabija

Vreme čitanja: 2min | pon. 03.12.18. | 09:51

Evropske šampionke neprijatno iznenadile na startu EP u Francuskoj, ali vreme je da se upali skandinavska mašina. “Kockaste” na startu pokazale da su s pravom na papiru najveći autsajder šampionata

Šok na startu Evropskog prvenstva u Francuskoj. Nemice su pobedile Noveržanke i pokazala da se branilac krune neće tako lako prošetati do titule. Skandinavska selekcija i dalje ostaje prvi favorit za zlato, ali je potrebno buđenje posle startnog neuspeha. Izabranice Torira Hergeirsona sada imaju najlakši zadatak, duel sa Čehinjama, autsajderom u Grupi D, pa se samo postavlja pitanje razlike koje će šampionke Starog kontinenta da slave. Norvežanke su stigle na EP bez važnh igračica Nore Mork i Amande Kurtović, ali selektor najdominantnije reprezentacije u svetskom rukometu u ovom veku ima pregršt asova. Nije se trofejni stručnjak Hergeirson odrekao i onih najiskusnijih kao što je Hajdi Loke, verovatni najbolji pivot svih vremena.

Hrvatska je stigla na šampionat kao najslabija ekipa, sa podmlađenom reprezentacijom, a to se pokazalo na startu kada je glatko poražena od Rumunije. Mađarice su dobro parirale Holanđankama, ali su u finišu poklekle. Ovo je ditektan duel za drugu rundu. Mađarska je favorit i ne bi trebalo da ima težak zadatak protiv izrabranica Nenada Šoštarića.

Izabrane vesti

Nemačka je iznenadila Norvešku, da li će i Rumuniju, koju u svojim redovima ima jednu od najboljh rukometašica prethodne decenije Kristina Neagu? Nemice nisu imale uspeha prethodnih godina, medalja je daleko, ali stasala je nova generacija, koju predvodi talentovana 20-godišnja Emili Bolk, koja je na startu šampionata protiv Norvežanki postigla pet pogodaka.

Neizvestan bi trebalo da bude i meč Špankinja i Holanđanki, koji bi mogao da odluči o prvom mestu u Grupi C. Lale imaju tri medalje u poslednjih tri godine na šampionatima sveta i Starog kontinenta. Iako su stigle u Francusku bez nekoliko važnih rukometašica, Danike Snelder, Ivet Broh i Maure Viser pokazale su protiv Mađarske na premijeri da ih ne treba otpisivati. Španija je favorit iz senke. Veće šanse za medalju daju se Norveškoj, Francuskoj i Rusiji, ali je “furija” u igri za najviši plasman. Holanđanke su na papiru favorit, ali ne bi bilo iznenađenje ako Španija pobedi vicešampionke planete.

Plasman u narednu rundu takmičenje izboriće po tri selekcije iz svake grupe, s tim da se prenose bodovi iz duela sa onim reprezentacijama koji nastavljaju takmičenje na Evropskom prvenstvu u Francuskoj.

EP ZA RUKOMETAŠICE (FRANCUSKA) – 2. KOLO

GRUPA A (NANT)

Nedelja

Poljska – Danska 21:28
Švedska – Srbija 22:21

GRUPA B (NANSI)

Nedelja

Slovenija – Francuska 21:30
Rusija – Crna Gora 24:23

GRUPA C (MONBELIJAR)

Ponedeljak

18.00: (4,90) Hrvatska  (10,00)  Mađarska (1,25) 
21.00:  (1,45) Holandija  (8,50)  Španija (3,40) 

GRUPA D (BREST)

Ponedeljak

18.00: (3,40) Nemačka  (8,50)  Rumunija (1,45) 
21.00:  (11,00) Češka  (16,00)  Norveška (1,07) 

NAPOMENA: Kvote su podložne promenama

Foto: Shutterstock


tagovi

EP za rukometašice 2018

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara