""
""

Buđenje uspavanih velikana: Arsenal, Liverpul, Atletiko, Roma, Sporting, Bešiktaš…Zvezda? (ANKETA)

Vreme čitanja: 5min | ned. 06.10.13. | 13:18

Klubovi koji već i predugo vremena čekaju na titulu nacionalnog šampiona ove godine su što zbog svog kvaliteta, što zbog slabijih igara rivala, na dobrom putu da konačno obraduju svoje navijače

Liverpul čeka 24 godine, Atletiko Madrid je zadnji put prvak Španije bio 1996. godine, Roma gazi 13. sezonu bez Skudeta, Sporting iz Lisabona šampion nije bio već 12 godina, Zvezda šest godina gleda u leđa Partizanu…

Izabrane vesti

Malo vremena je prošlo da bi se donosili neki ozbiljniji zaključci, ali početak sezone u evropskom fudbalu opasno obećava da će ona biti jedna od najzanimljivih u najjačim šampionatima u poslednjih par godina. Ono što je prvi utisak je da su zablistali neki timovi od kojih se to nije očekivalo, iako spadaju među velikane. Neki od njih godinama žive u senkama moćnijih protivnika i prolaze kroz frustrirajuće situacije gledajući kako se drugi kite trofejima. Od Engleske do Turske, situacija je izuzetno zanimljiva.

ENGLESKA

Na prva dva mesta Premijer lige se nalaze Liverpul i Arsenal, što je automatski izazvalo histeriju među njihovima navijačima. Čelsi i dva Mančestera su uoči početka sezone bili ubedljivi favoriti, ali im planovi ne funkcionišu. Za to vreme, Liverpul i Arsenal igraju sjajno i sakupljaju bodove. Mimo mnogi očekivanja jer po zvučnosti sastava ipak nemaju zvezde kao pomenuta trojka.

Liverpul je poslednju titulu osvojio 1990. godine i već više od dve decenije traje patnja njihovih navijača za nacionalnom krunom, a u međuvremenu ih je po broju titula, prestigao i ljuti rival Mančester Junajted. Ova sezona je počela sjajno. Nadoknadili su izostanak Suareza i ređali pobede, a sada kada se i Urugvajac vratio, Redsi zaista deluju sjajno na terenu i ne zna se sa koje strane preti veća opasnost. Pojačanja poput Mozesa, Sakoa, Minjolea su se odlilčno uklopila, pa bi kapiten Džerard ipak mogao da dosanja san o tituli prvaka Engleske.

Arsenal igra još bolje i nalazi se u strašnoj seriji od 10 uzastopnih pobeda u svim takmičenjima. Nije samo dolazak Ozila razlog Arsenalovog buma. Posle duže vremena, sjajno igraju na gostovanjima. Večita muka sa povređenim igračima sada nije toliki problem jer su nosioci igre zdravi, a Nemac je došao kao jagoda na šlag Vengerovog zamišljenog projekta. Još kada se vrate Volkot, Podolski i Kasorla, pucaće topovi sa svih strana.

ŠPANIJA

Veliki je broj onih kojima su se Barselona i Real Madrid popeli na vrh glave i iz sveg srca navijaju za Atletiko Madrid u Primeri. Gotovo siledžijski odnosi giganata iz Madrida i Katalonije prema svemu oko sebe je naterao mnoge da svu ljubav poklone Atletiku. A, madridske Jorgandžije na tu ljubav uzvraćaju fenomenalnim igrama. I prošle sezone su krenuli sjajno, ali ovo što sada rade je neverovatno jer imaju sve pobede u ligi i kako vreme bude odmicalo veći pritisak će biti na rivalima. Čolo Simeone je prošao školu od prošle sezone i znaće kako da spremi ekipu kada počnu priče o tituli. Visente Kalderon još od doba Radomira Antića i one čudesne generacije iz sezone 1995/96 čeka titulu, a upravo Antić kaže da ova današnja generacija može da ponovi taj uspeh. Sa čudesnim Dijegom Kostom, prekaljenim majstorom Viljom, fantazistima Ardom Turanom i Kokeom, sjajnim golmanom Kurtoom i još desetak fudbalskih ratnika, Simeone možda može do čuda i rušenja mita o nedodirljivosti Reala i Barse koji imaju sve pare ovoga sveta.

ITALIJA

Vatreni jug je naoštren da uzvrati udarac bogatom i moćnom severu. Juventus je ušao u sezonu kao izraziti favorit za odbranu Skudeta, od Milana se uvek mnogo očekuje, Inter je u procesu rekonstrukcije, a najbolji fudbal u Seriji A igraju Roma i Napoli. Pogotovo rimska Vučica koja pruža neverovatne partije. Trener Rudi Garsija će postati božanstvo ako fanatičnim Romanistima donese četvrti Skudeto u istoriji, prvi posle 2001. godine i Fabija Kapela. Iste namere imaju i silno pojačani Napolitanci koji o tituli sanjaju još od vremena Dijega Maradone. Ono što Roma i Napoli trenutno igraju se zove fudbalom u odnosu na Juventusovu i Milanovu patnju na terenu. Ako južnjaci budu imali pošten tretman kod sudija i ako arbitri prestanu da guraju dvostrukog uzastopnog šampiona, spremite se za veliku feštu u Rimu ili podno Vezuva.

PORTUGAL

Možda i najveće iznenađenje u evropskom fudbalu ove sezone je Sporting iz Lisabona. Svakako velikan evropskog fudbala, ali velikan koji je godinama u senci Porta i Benfika, pa čak i Brage. Pre 12 godina su lisabonski Lavovi bili prvaci Portugala poslednji put, a onda su zaredali sve goru od gore sezone. Iako imaju bolju školu fudbala od Benfike i Porta, nisu imali bolju skauting službu i nisu mogli da im pariraju finansijski. Letos se cela uprava promenila, za trenera je doveden Leo Žardim koji je napravio čudo s Bragom, oterani su skupi igrači i gurnuti talenti iz sopstvene produkcije. Međutim, od svega toga ne bi bilo ništa da nisu uboli kolumbijski džek-pot zvani Fredi Montero. Anonimni Kolumbijac je došao iz američkog Sijetla i nemilice rešeta mreže po Primeiri (devet golova u sedam mečeva). Gotovo svaki njegov gol je odlučujući i donosi bodove. Sporting je već iskočio ispred Benfike i duva za vrat Portu.

BELGIJA

Posle Anderlehta, Standard je najpopularniji jklub u Belgiji. Ali, već četiri godine traje šampionski post Crvenih iz Liježa.  S obzirom da je prethodni trajao 25 godine, reklo bi se da ove četiri godine i nisu previše. Ali, problem je što Belgijom vlada ljuti rival Anderleht, a Standardu ne nedostaje para da se upusti u šampionsku trku. Zato je i razumljiva frustracija navijača iz Liježa. Uoči ove sezone su promenili trenera, doveli par dobrih pojačanja poput De Kamarga, Mehdija Karsele ili Ben Haima, a rezultati su već vidljivi. Devet pobeda u devet mečeva i poptuna euforija u Liježu, na koju su se nadovezali i loši rezultati Anderlehta. Derbi je za dvadesetak dana, tada će se videti da li je Anderleht zreo za primopredaju vlasti u Belgiji.

TURSKA

Iamju najbolje navijače koji prave najpakleniju atomsferu, ali ih titule zaobilaze već pet godina. Bešiktaš konačno ove sezone deluje kao tim koji će pomrsiti račune ljutim rivalima Galatasaraju i Fenerbahčeu. Hrvatski stručnjak Slaven Bilić je dobro sklopio kockice i ekipa je nanizala pet startnih pobeda u šampionatu, posle čega je došao onaj poraz u Antaliji. Uz rame su Fenerbahčeu, dok Galata krčmi bodove i ugled. Nemaju precenjene zvezde kao u prethodnim sezonama kada su bacali pare na Gutija, Kvarežmu, Simaa, već kostur ekipe odlični turski igrači uz par dobrih stranaca kao što su Almeida, Eskude, Hačinson… Miriše na sezonu u kojoj bi Bešiktaš mogao do 14. titule u istoriji.

SRBIJA

Za razliku od prethodno pomenutih liga i probuđenih klubova, primer Crvene zvezde se razlikuje. Ona se nija probudila, ona ima more problema, ali je za razliku od prošlih sezona uz rame večitom rivalu Partizanu. Delom i zaslugama Partizana koji odavno nije bio gori i u kojem tek sada polako isplivavaju problemi i mućke, koji su čuvane “pod tepihom” u prethodnih par sezona. Ipak, Zvezda je deo ove priče jer je poput pomenutih klubova, velikan koji i predugo čeka titulu. Šampionski post dug šest godina je nešto što klub kakav je nekada bila Crvena zvezda ne bi sebi dozvolio.

(FOTO: Action images/Guliver/Getty images)


tagovi

ArsenalAtletiko MadridBelgijaBesiktasFK Crvena zvezdaDijego KostaEngleskaEvropaFredi MonteroItalijaLiverpulMesut OzilNapoliPortugalPremijer ligaPrimeraŽupiler Pro ligaRomaSerija AŠpanijaSporting LisabonSrbijaStandard LiježSuper ligSuperligaTurska

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara