"I Keln je jedan od poptisnika zahteva"
"I Keln je jedan od poptisnika zahteva"

Bundesliga se podelila zbog novca od TV prava: Velikani neće da zavise od rezultata

Vreme čitanja: 2min | sre. 30.03.16. | 18:13

Štutgart, Herta, Verder, Ajntraht, Hamburger i Keln traže veći deo kolača jer su marketinški jači od drugih

I Keln je jedan od poptisnika zahteva

Reprezentativna pauza u Nemačkoj uslovila je da se ovih dana povede priča i polemika oko buduće preraspodele sredstava od TV prava u Bundesligi, a pravi kuršlus tek predstoji jer su se "potlačeni" klubovi digli na noge. 

Izabrane vesti

Naime, šest timova elitnog ranga zatražilo je zvanično danas promenu načina na koji se deli novac od televizijskih prava, tvrdeći da se u sadašnjem načinu preraspodele ne uzimaju u obzir neki drugi značajni faktori kao što je recimo marketinška moć tih klubova i podrška navijača. 

Štutgart je na svom zvaničnom sajtu objavio zajedničku izjavu, koju su podržali Herta, Verder, Ajntraht, Hamburger i Keln, koji su zatražili promenu preraspodele novca. 

Prema dosadašnjem dogovoru, novac od TV prava, odnosno 65 odsto od ukupne sume, dobija se kao jednokratna uplata svakom timu podejdnako, a preostalih 35 odsto isplaćuje se na osnovu pozicije na tabeli.
„Pozicija na tabeli je trenutno jedini kriterijum za preraspodelu novca, a ne uzima se u obzir činjenica da su pojedine utakmice posebno interesantne navijačima, bez obzira na kojoj poziciji se klubovi nalaze. Treba nam i treća stavka u raspodeli i to samo zato što je Bundesliga kao proizvod izazvala poslednjih godina veliko interesovanje kod gledalaca“, navodi se u izjavi koju je potpisao predsednik Štutgarta Bernd Valer.

Bundesliga je trenutno jedina liga, od svih evropskih, koja u planu preraspodele novca od TV prava nema ovu treću kolonu, koja predstavlja nagradu timovima za marketinšku vrednost. Kvaka je u tome što šest klubova koji su potpisali ovaj zahtev nemaju prevelike rezultatske uspehe poslednjih godina, ali zato imaju ogromnu podršku navijača koju ovim zahtevom žele da unovče. 

Ostali klubovi, kao što su recimo Volfzburg ili Leverkuzen, koji imaju mnogo manje navijača, uspevaju da beleže dobre rezultate najčešće zbog činjenice da iza njih stoje top korporacije i giganti nemačke privrede, što im pomaže da se lako izbore za plasman u Ligu šampiona.

Klubovi potpisnici nameravaju da ovaj predlog "izguraju" na sastancima rukovodstva Bundeslige i da on dobije praktičnu primenu od sledećeg leta kada na scenu stupi novi ugovor o TV pravima u nemačkom šampionatu.

(FOTO: Action Images)

Pratite MOZZART i na Vajberu


tagovi

VerderTV pravaStutgartraspodela novcaNemackaKelnHertaHamburgerAjntraht Frankfurt

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara