""
""

Buongiorno Italia: Juventusov božićni poklon Napoliju, Roma dobija Koloseum od 340 miliona

Vreme čitanja: 4min | uto. 23.12.14. | 11:33

Pohvale Napolitancima, kritike Bjankonerima, Tores na izlaznim vratima Milana

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Izabrane vesti

Glavna tema novinskih naslova na Apeninima je jučerašnja utakmica Superkupa Italije koju je Napoli dobio posle produžetaka i 18 izvedenih penala. Piše se i o novom stadionu Rome kao i o pretpostavkama ko će naslediti na klupi Kaljarija Zemana. Citiraju se i pesimistička predviđanja predsednika Ferarija Serđa Markjonea u pogledu ambicija italijanskog automobilskog tima u Formuli 1.

LA GAZZETTA DELLO SPORT

“Božić Napoli, film za oskar”, dočekao je jutros naslov čitaoce Gazete na prvoj strani povodom trijumfa kluba iz Napulja u Superkupu Italije protiv Juventusa. Aluzija više nego direktna na osnovnu delatnost gazde Napolija, Aurelija De Laurentisa, jednog od najvećih filmskih producenata na planeti.

„U Dohi festival emocija. Tevez dva puta pobegao, Iguain ga stigao i zaledio ga u 118. minutu. Sa bele tačke, Bjankoneri prokockali dve meč lopte. Bufon odbranio tri penala ali je heroj večeri Rafael“, sažeti je opis jučerašnje utakmice na naslovnoj Gazete.

U redakcijskom komentaru se konstatuje da je jučerašnja utakmica bila „lep spot za italijanski fudbal“.

Na prvoj strani se priča i o promeni na klupi Kaljarija, pošto je Zeman juče održao svoj poslednji trening sa igračima kluba sa Sardinije: “Z Kaljari: od Zemana do Zole“. U nadnaslovu se kaže da osim Zole, kandidati za klupu Kaljarija su i Reja i Gvidolin. U podnaslovu stoji da Zeman pregovara o visini otrpemnine a da predsednik Đulini već pregovara sa Zolom.

U centru pažnje su i budući potezi na fudbalskoj pijaci Intra i Milana: “Lista Manćini: Između Ćerćija i Salaha, izronila ideja Perišić“ i „Montolivo režiser: lepa ideja. Ko odlazi: pre Tores nego Paco (Pacini)“.

Gazeta otvara danas polemiku i oko priprema nacionalne selekcije za EURO 2016: “Jao: Konte ima samo 19 dana za pripreme pred Evropsko prvenstvo“. List konstatuje da će Konte imati najmanje vremena da radi sa svojim igračima pred EURO u Francuskoj i da se zbog toga razbesneo.

Najtiražniji sportski dnevnik u Italiji posvećuje pažnju i Formuli 1, odnosno Ferariju: „Markjone: Ferari ako osvojimo 4 GP biće raj“ . Gazeta prenosi reči novog predsednika Ferarija koji je upozorio da tim iz Maranela već kasni za 2015. godinu i da će sledeća sezona biti teška.

CORRIERE DELLO SPORT

Rimski sportski dnevnik otvara današnje izdanje pričom o novom stadionu Rome: „Romina kuća. Skupština grada odobrila izgradnju“. U podnaslovu iznad kojeg stoji fotografija predsednika kluba Džejmsa Palote se navodi da je cilj da radovi na stadionu koji bi trebalo da košta 340 miliona budu završeni do polovine 2017. godine.

“Napoli je super, Juve se predao“, naslov je posvećen trijumfu napuljskog tima u Superkupu Italije. U redakcijskom komentaru se ističe da je jučerašnja pobeda „osveta za Peking“, kada je Juventus pobedio Napoli u Superkupu posle niza sudijskih grešaka na štetu Napolitanaca.

Felipe Anderson je poslednjim igrama rasplamsao novu strast za Lacio i nadu da bi Nebeskoplavi mogli do trećeg mesta koje vodi u plej of Lige šampiona: “Lacio, fenomen Andreson: vodi me entzijazam“, prenose se reči mladom Brazilca koji je odrastao u Santosu sa Nejmarom.

I Korijere se bavi crnim slutnjama Serđa Markjonea za novu sezonu Ferarija u Formuli 1: “Sve je pogrešno, Ferari je katastrofa“.

TUTTOSPORT

„Božićni poklon“ ironični je naslov Tutosporta koji ističe više greške Juventusa nego zasluge Napolija za jučerašnji ishod Superkupa Italije. „Juve sam sebe izbacio“, rečito govori nadnaslov iznad fotografije igrača Napolija i predsednika De Laurentisa koji proslavljaju osvajanje trofeja.

Torinski list piše i o intrigantnim dešavanjima oko eventualnog prelaska Pinilje u Torino: “Toro - Pinilja, kakav zaplet“ . U podnaslovu se objašnjava da se Atalanta uključila u trku za čileanskog centarfora Đenove i da je bolje pozicionirana od Torina.

Najavljujući prostor posvećen prelaznom roku Tutosport piše da je Đenova uzela Kostu iz moskovskog Spartaka, a da je Mančester Junajted spremio „galaktičku“ ponudu za Peresovog galaktikosa: „Junajted nišani Bejla za 102 miliona.“

Za razliku od Gazete koja vidi Zolu kao glavnog kandidata da nasledi Zemana na klupi Kaljarija, Tutosport lansira još jednog trenera čije prezime počinjen na Z: “Odlazi Zeman: Zenga prvi izbor“. U podnaslovu list dodaje da je Zola alternativa Zengi zbog velike podrške gradske raje u Kaljariju za najboljeg fudbalera svih vremena rođenog na Sardiniji ( Điđi Riva je proveo celu karijeru u Kaljariju ali je rodom iz Lombardije).

Tutosport se bavi i o promašajima Intera i Milana u prethodnom prelaznom roku i najavljuje sledeće poteze: “Vidić i Tores flop i zbogom. Ćerći: rastu šanse Intera“.

Piše: Željko Pantelić 


tagovi

Antonio KonteBuongiorno ItaliaĐanfranko ZolaEvropaInterItalijaJuventusLacioMilanNapoliRomaSerđo MarkjoneSerija ATorinoZdenjek Zeman

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara