""
""

Buongiorno Italia: Milan se probudio i na terenu i na fudbalskoj pijaci

Vreme čitanja: 4min | pet. 08.08.14. | 11:31

Štampa na Apeninima konačno donosi lepe vesti iz tabora Rosonera. U centru pažnje i borba za vlast u FS Italije, ubedljiva pobeda Torina, kao i početak francuske Lige 1

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Izabrane vesti

Priča koja izaziva najviše pažnje u svim sportskim medijima u Italiji je izbor novog predsednika fudbalskog saveza (FIGC) koji je zakazan za sledeći ponedeljak. Od drugih vesti vredna pažnje je analiza "Gazete" o Milanu koji se konačno probudio, kako na terenu tako i u prelaznom roku. Prenosi se i glasina o ponudi od 40 miliona evra Mančester Junajteda Romi za Benatiju (Roma je demantovala jutros da je takva ponuda stigla, prim. aut). Veliki prostor je dobila pobeda i prolaz Torina u sledeći krug kvalifikacija Lige Evrope, kao i početak šampionata Francuske. Za italijanske medije favorit je PSŽ, što je prilično očigledno, ali je interesantno da svi pozivaju na oprez kada je u pitanju Marselj, na čije je čelo došao čuveni Marselo Bijelsa, alijas El Loko. 

LA GAZZETTA DELLO SPORT

"Milan se probudio!", tako je Gazeta pozdravila prvu pobedu Rosonera na američkoj turneji protiv Čivasa i početak ozbiljnijih poteza prvog operativca Milana Adrijana Galijanija. "Samit sa Inzagijem u Forte dei Marmi. Lov na zamenu za Montoliva, Galijani počeo pregovore za Džemailija, vrši presiju na Armera i Dijega Lopeza... Adel Tarabt hoće da se vrati, dok su u "agendi" i mnogo zvučnija imena - Ćerći, Kempbel i Laveci", piše Gazeta, uz dodatak da su Džemaili, Armero i Dijego Lopez dostižni ciljevi, dok su Ćerći, Kempbel i Laveci za sada samo želje. 

Prostor na naslovnoj strani dobila je i goleada Torina u Ligi Evrope protiv skromne švedske Bromapojkarne: "Poker golova zahvalnosti za 23.000 navijača". I drugi tim iz prestonice Pijemonta, Juventus, takođe je na naslovnoj strani: "Alegrijev metod osvaja, viče na terenu, relaksiran napolju", sintetički je opis stila rada bivšeg stratega Milana, veoma strogog tokom treninga i relaksiranog u odnosu sa igračima u slobodno vreme. 

Gazeta najavljuje i početak prvenstva Francuske: "Ibra i PSŽ, het-trik na nišanu, ali oprez zbog "ludog" Bijelse", piše ugledni sportski dnevnik, dajući PSŽ kao apsolutnog favorita za osvajanje Lige 1, dok je jedini koji može da pomrsi račune Blanu i njegovim izabranicima čuveni argentinski stručnjak koji je preuzeo Marselj. 

Nastavlja se i saga o izboru predsednika FIGC: "Haos u Kalču: devet klubova Serije A razbilo front Tav (Karlo Tavekjo, prim. aut)". Glasa se u ponedeljak, ali je situacija sve više zamršena, izveštava Gazeta i otkriva da se u jednom dokumentu, potpisanom od polovine prvoligaša, traži prinudna uprava. "Šta će Tavekjo uraditi?", pita se Gazeta na naslovnoj strani. Najtiražniji sportski dnevnik u Italjii objavljuje i intervju sa ministrom unutrašnjih poslova Anđelinom Alfanom u kojem su glavne teme sigurnost gledalaca na stadionima i huliganstvo, kao i šta će država preduzeti da suzbije nasilje.

CORRIERE DELLO SPORT

Rimski sportski dnevnik posvećuje ključni naslov haosu u izbornom procesu predsednika FIGC. "Povucite se!", apel je devet klubova Serije A kandidatima Karlu Tavekju i Demetriju Albertiniju koji prenosi Korijere. Povlačenje dvojice kandidata je conditio sine qua non u otvaranju procedure za uvođenje prinudne uprave u FIGC.

"Juve, Roma i Fjorentina su među potpisnicima apela: nećemo da glasamo ni za jednog, jer je neophodna široka saglasnost. Tavekjo, predsednik amaterskih liga odgovora: "Ne odustajem, imam većinu". Albertini dodaje da prvi korak mora da napravi Tavekjo", opisana je situacija u FIGC na naslovnoj Korijerea. 

Drugi naslov koji privlači pažnju se odnosi na Romu: "Napad Junajteda, 40 miliona evra za Benatiju". U podnaslovu se kaže da se "vučica" dvoumi, a da je alternativa za Marokanca Crnogorac Marko Baša. Nastavlja se turneja nebo-plavih u Nemačkoj. Ispod naslova "Lacio danas proiv Hamburga pred Kloseom" navodi se da će se utakmica u Libeku igrati pred rasprodatim stadionom, a na tribinama će biti najbolji strelac u istoriji svetskih prvenstava. Protagonista na naslovnoj je i predsednik Lacija zbog svoje borbe protiv viška kilograma: "Svai na dijeti, Lotito smršao 20 kilograma"

TUTTOSPORT

"FesToro" - igra reči koja venčava "žurka" i "Toro". Tutosport je tako želeo da efektno opiše pobedu Torina (4:0) na Bromapojkarnom i prolaz u sledeći krug kvalifikacija za Ligu Evrope. Iznad fotografije proslavljanja jednog od golova Torina se vidi u prvom planu lice Komana koji je stigao u ovom prelaznom roku u redove Juventusa: "Ja kao Pogba", poručio je francuski tinejdžer kojeg je Juve praktično "oteo" PSŽ-u, kao Pogbu pre par godina Mančester Junajtedu, za 300 hiljada evra. Tutosport piše da 18-ogodišnjak već vredi 5 miliona evra. "Mnogi su želeli da me angažuju, ali ovde mogu da idem utabanom stazom Pogbe", izjavio je Koman. 

I Tutosport se bavi izborom predsednika FIGC: "Kairo i Anjeli vode pobunu: kandidati stop", naslov je teksta u kojem se iznose detalji apela koji je potpisalo polovina klubova Serije A protiv kandidatura Tavekja i Albertinija

Piše: Željko Pantelić (Rim)


tagovi

ItalijaFjorentinaTorinoSerija ARomaMilanMasimilijano AlegriLacioJuventusEvropaDemetrio AlbertiniBuongiorno Italia

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara