""
""

Ceo svet se pita sad odakle je Zvezda ta! (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | pon. 08.12.14. | 10:25

Tim Vladice Popovića pre 23 godine pobedio čileanski Kolo-Kolo (3:0), osvojio Interkontinentalni kup i povukao večitu granicu između Crvene zvezde i ostalih klubova iz Istočne Evrope

Mogu na Marakani da se hvataju za glavu na pomen aktulenih problema, da gledaju u zemlju kada neko konstatuje da je Crvena zvezda samo senka nekadašnjeg kluba, ali taj 8. decembar 1991. godine niko nikada neće moći da oduzme svima kojima je crveno-bela boja na srcu.

Ima i onih koji tvrde da je tog dana u Tokiju povučena večita granica između Crvene zvezde i ostalih klubova iz Istočne Evrope. Niko pre razigrane čete Vladice Popovića iz ovog regiona nije uspeo da osvoji Interkontinentalni kup, niti će to uraditi u bližoj budućnosti. Zvezda je u glavnom gradu Japana protiv najboljeg tima Južne Amerike, čilenaskog Kola-Kola, pokazala zašto su je mnogi svetski stručnjaci smatrali Barselonom pre - Barselone. Tim koji je osvojio evropsku titulu ostao je bez Marovića, Stojanovića, Prosinečkog, Binića, Šabanadžovića, ali u tom periodu crveno-beli dres nosili su veliki majstori i još veći mangupi.

Izabrane vesti

Kada se Zvezda spremala za jednu od najvećih utakmica u klupskoj istoriji u balkanskom loncu počelo je ozbiljno da kuva. Svi su znali da će poslednji veliki jugoslovenski tim pokušati da objedni evropsku i svetsku krunu, i da na impresivan način siđe sa velike scene. A tamo u Tokiju viđena je mekša verzija epskih ratova između evropskih i južnoameričkih šampiona, potanko objašnjenih u nedavnom tekstu Predraga Dučića. Igrači tima na čijem klupskom grbu je indijanski poglavica kao hijene su se jurišali na Savićevića, Mihajlovića, Jugovića, i Pančeva... Imao je Kolo-Kolo istinske majstore u svojim redovima poput najboljeg strelca Južne Amerike Pabla Janeza, te sjajnog plejmejkera Bartićota... Međutim, protiv onakve Zvezde jednostavno nisu mogli ništa.

Evropski šampion poveo je u 19. minutu posle prepoznatljive akcije Dejana Savićevića i spretne reakcije Vladimira Jugovića. Zvezdino dete sa druge planete izniklo je u najboljeg igrača susreta, dovoljno hrabrog da poništi nepotrebni Savićevićev crveni karton. Popularni Genije jeftino je naseo na provokaciju čilenaskog defanzivca, udario ga, a sudija Rotlizberger nije imao dilemu.

Za treću dimenziju susreta bio je zadužen trener Kola-Kola, poznati hrvatski stručnjak Mirko Jozić. Nije se libio da provocira Zvezdinu delegaciju, ali su vojnci JNA već duboko u svojim rovovima mogli da čuju glas legendarnog radio komentatora Jordana Ivanovića o tome kako se Zvezda popela na najvišu fudbalsku tačku. I da započnu baražnu vatru širom svih frontova.
Bilo je svega u Tokiju i pre meča. Sećam se da nas je Mirko Jozić provocirao. Mislio je da ćemo da nasednemo, ali očigledno nije znao od kakvog smo materijala sastavljeni. Njegovo ponašanje samo nam je predstavljalo dodatni motiv da ih „izubijamo" na terenu", seća se detalja tadašnji defanzivac Crvene zvezde Goran Vasilijević.

MAZA: KAKO SAM TUKAO RUBIJA...

Popularni Maza u poluvrmenu meča zadobio je povredu usne. „Našminkan" se vratio na teren, ali je svojski izdržao sve napade Janeza. Za ostalo su se pobrinuli ponovo Jugović i Pančev. Za konačnih 3:0
Da, na poluvremenu se svašta dešavalo. Znate, Čileanci su igrali prljavo, hteli su da glume mangupe, ali smo mi bili veći mangupi. Posle Dejinog crvenog kartona u 45. minutu, zakuvalo se na putu za svlačionicu. Jedan od njihovih igrača, mislim da je bio Rubio, udario me je mučki, s leđa. E, onda smo mi krenuli u ofanzivu, počeli da ih razgrćemo. Ja sam ušao u klinč sa dvojicom, jedan je bio Rubio, a drugog se ne sećam. Prštalo je na sve strane. Morali su u svlačionicu da uđu Džajić i Cvetković i molili nas da prekinemo. Postojala je opasnost da sudija i tamo nekom pokaže crveni karton, a Dejo je bio isključen. Bilo je onih koji su dobili žestoke udarce", otkrio je Goran Vasilijević.

Vihor rata oduvao je vanvremenski tim Crvene zvezde i ostavio večitu dilemu da li bi crveno-belima mogao neko tih godina da stane na rep da su ostali na okupu. Ali te 1991. godine ceo svet se pitao odakle je Zvezda ta. Najtrofejniji srpski klub bio je za koplje ispred svih.

Crvena zvezda - Kolo Kolo 3:0 (1:0)

Tokio. Stadion: Nacionalni. Gledalaca: 60.000. Sudija: Kurt Retlizberger (Švajcarska). Žuti kartoni: Mihajlović, Vasilijević - Ramirez. Crveni karton: Savićević 42. Strelci: Jugović 19. i 58, Pančev 72.

Crvena zvezda: Milojević - Radinović, Belodedić, Najdoski, Vasilijević - Stošić, Jugović, Ratković, Mihajlović, Savićević - Pančev. Trener: Vladica Popović

Kolo-Kolo: Moron - Garido, Ramirez (od 60. Rubio), Salvaterija (od 65. Dabrovski), Margas - Mendoza, Vilčez, Bartićioto, Pizaro - Janez, Martinez. Trener: Mirko Jozić


tagovi

ČileFK Crvena zvezdaDarko PančevEvropaJužna AmerikaSrbijaSuperligaVladimir Jugović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara