"Detalj sa prolećnog okršaja"
"Detalj sa prolećnog okršaja"

Crno na belo - sudar nepobedivih: Kome srce jače lupa da osvoji pehar kupa? (VIDEO)

Vreme čitanja: 6min | sre. 20.05.15. | 10:17

Partizan napada petu duplu krunu u istoriji i prvi trofej masovnijeg takmičenja od 2011, dok Čukarički u finalu (20.30, TV Arena sport 1) ima šansu za podvig kakvom se malo ko na Banovom brdu nadao uoči početka sezone

Detalj sa prolećnog okršajaSudbina je tako udesila: umesto fudbalera Crvene zvezde pehar će na Marakani podići crno-beli. Ostalo je samo da se definiše koji, da se u sudaru praktično nepobedivih odluči na kom brdu se ove sezone igrao bolji fudbal. Na Topčiderskom ili Banovom? Odluka će pasti u završnih 90, možda i 120 minuta finalne utakmice Kupa Srbije u kojoj Čukarički napada prvi trofej od osnivanja kluba, a Partizan planira da objedini naslove najboljeg u prvenstvu i masovnijem takmičenju i posle četiri godine postane vlasnik duple krune.

U devetom finalu Kupa Srbije (20.30, TV Arena sport 1) dobićemo odgovor i na pitanje da li tim iz Humske toliko odudara od konkurencije da sezonu koju, doduše, završava takmičarski nebitnim gostovanjem u Čačku, završi bez poraza u 2015. ili je možda ekipa iz Ulice beogradskih bataljona sposobna da godinu renesanse i romantičarskog fudbala kruniše prebacivanjem projektovanog cilja, oličenog u još jednom plasmanu u Evropu.
"Otkako sam stigao u Partizan držali smo se devize da je svaka prva sledeća utakmica najbitnija, zato je za nas finale meč sezone. Lepo je što smo uzeli šampionski, ali hoćemo još jedan trofej. Kad igrate u velikom klubu kakav je Partizan pehari su obaveza bez obzira na vreme, mesto i rivala, zato i ovog puta nemamo pravo da tražimo izgovore. Naprotiv, idemo na pobedu", otresito će Branko Ilić, štoper Parnog vajka i strelac izjednačujućeg gola na prethodnom susretu ovih rivala, u 90. minutu (2:2).

Izabrane vesti

BRANKO ILIĆ: POTPISUJEM DA PRIMIMO ČETIRI GOLA, ALI DA DAMO PET

Taj sudar na Banovom brdu lična je karta okršaja Čukaričkog i Partizana u poslednje dve sezone. Novi prvak jeste zabeležio tri pobede i pomenuti remi, ali svaki put je bilo gusto (1:0 golom Brašanca u 62. minutu minule sezone u gostima i 2:0 u Humskoj pogocima Lazovića i Fofane u finišu, te preokret od 1:2 do 4:2 u septembru i već opisanih 2:2).
"Čukarički je izvanredna ekipa, dosta nas je namučila u oba ovosezonska okršaja, no, to je istorija. Čini mi se da naši prethodni  međusobni dueli neće imati previše uticaja na ishod večerašnjeg, jer je ulog drugačiji. Što rekoh, Partizan uvek i svuda ide da pobedi, mada imam utisak da je sad za trijumf potrebno da odigramo za nijansu pametnije nego jesenas u Humskoj ili pre dva meseca na Banovom brdu. U oba slučaja smo se zaleteli i dali protivniku šansu da nas ugrozi iz kontri, tako smo primali golove, ali se ovog puta nadam drugačijem scenariju", primećuje reprezentativac Slovenije uoči juriša na Partizanov 13. trofej u kupu i petu duplu krunu.Ilić protiv Nikole Stojiljkovića

Ekipa Zorana Milinkovića, koju je u finale praktično uveo Marko Nikolić, do završne borbe stigla je bez primljenog gola i ukoliko Živko Živković ni u finalu ne bude matiran ova generacija Partizanovih fudbalera postaće prva u istoriji kluba (i tek četvrta otkako se igra fudbal na našim prostorima) koja je pehar Kupa osvajala sa "nulom".
"Bilo bi lepo da odbranimo gol, ali to je samo podatak koji će poslužiti novinarima da imaju o čemu da pišu. Nas interesuje igra, ono što se bude desilo na terenu i verujem da imamo dovoljno kvalitetan sastav da sve rešimo u 90 minuta. No, kako je prevashodni cilj peharu vitrini Partizanovog muzeja siguran sam da se niko ne bunio ni ako pokvarimo statistiku, primera radi primimo četiri, a damo pet golova. Ja bih prvi potpisao taj scenario“, iskren je Branko Ilić koga, kao i sve u Humskoj hrabri činjenica da su u poslednjih godinu dana u takmičenjima na tlu Srbije pretrpeli samo jedan poraz (0:1 od Jagodine).

RAJKO BREŽANČIĆ: KAD SMO DOVDE DOŠLI...

Čukarički je, takođe, imao dugačku seriju nepobedivosti. Za srpske prilike fantastičnih 15 utakmica u 2015, sve dok mu meru u minuloj rundi – za njega nebitnoj – nije uzela Vojvodina (0:1). U pomenutom nizu igrao je dovoljno efikasno (29 datih golova) i prilično sigurno u odbrani (devet primljenih), te je i razumljiv optimizam veliki kao Banovo brdo.
"Na dva prvenstvena meča između Partizana i nas palo je čak deset golova, ne vidim razlog zašto bismo odstupili od ofanzivne igre. Uostalom, reč je o najefikasnijm ekipama Superlige što poptvrđuju podaci, a moje mišljenje je da će se sudariti i dva najkvalitetnija tima u Srbiji u ovom trenutku, da se ne uvrede ostali. Zato, gledaoci koji dođu na stadion, a i oni koji nas budu gledali posredstvom TV ekrana imaće šta da vide. Siguran sam", uverljiv je Rajko Brežančić, levi bek Brđana.

I tek jedan od aduta trenera Vladana Milojevića koji je minula dva dana držao ekipu u karantinu Sportskog centra u Staroj Pazovi, pokušavajući da je izoluje od pritiska, neizostavno pojačanog usled činjenice da je cilj blizu. Nikad bliži.
"Bez lažne skromnosti, idemo na pobedu. Pošteno, Partizanu pripada uloga favorita, šampion je i on svakog od nas pojedinačno dobiće čestitku pre početka meča. To je sve. Jedna utakmica deli nas do podviga kojim bismo se upisali u arhiv kluba kao prva generacija koja je osvojila trofej i kad smo već dovde dogurali niko ne može da nam oduzme pravo da se nadamo još jednom trijumfu. Glupo bi bilo da razmišljamo drugačije".Rajko Brežančić

Posebno naoštreni za ovaj meč, na terenu na kom nikad nisu dobili šansu, biće braća Dragoljub i Slavoljub Srnić, međutim, Brežančić uverava da motiv bivših Zvezdinih omladinaca nije veći, iako je on s druge strane ponikao baš u Partizanu.
"Što se mene tiče, odavno sam izbrisao emocije kad igram protiv crno-belih. Jeste to klub u kome sam porastao i koji me je fudbalski stvorio, međutim, već sam upisao dovoljno mečeva da bih dozvolio da me ponese ambijent. Osim toga, sad sam u Čukaričkom, tu zarađem platu za porodicu, a kad smo već kod porodice, moram da napomenem da upravo familijarni odnosi vladaju u ovoj ekipi i zato idemo na pobedu. Spremni smo da čekamoi  120 minuta i da šutiramo jedanaesterce, samo da na kraju odnesemo pehar sa Zvezdinog stadiona. Partizan nam se svaki od prethodna četiri puta nekako izmigoljio, možda je došlo vreme da konačno mi slavimo", najavljuje borbu prsa u prsa Rajko Brežančić.

I šta sad, posle ovakvih reči, staviti na tiket? Prema kladionici MOZZART Partizan je favorit i kvota na keca (pobeda crno-belih) plaća solidnih 1,70. Mada, biće sigurno i onih koji veruju da Čukarički posle pobede nad Crvenom zvezdom i činjenice da je bio nadomak nje protiv tima iz Humske ovoga puta može do trijumfa, što se plaća kvotom 4,80. A oni koji tradiciji izabraće GG3+ na kvotu 2,45, jer je ta igra prošla na oba prethodna duela ovih rivala, dok će hazarderi pokušati da "ulove" 1GG (da i jedni i drugi daju bar po gol u prvih 45 minuta, što se plaća kvotm 4,80), jer je tako bilo i u Humskoj i na Banovom brdu.

Šta je vaš izbor?


FINALE KUPA SRBIJE
ČUKARIČKI – PARTIZAN
/20.30, TV Arena sport 1/

Beograd
Stadion "Rajko Mitić"
Kapacitet: 54.000
Sudija: Vlado Glođović (Vrbas)

ČUKARIČKI: Stevanović – Stojković, Rendulić, Ostojić, Brežančić – Regan, D. Srnić – S. Srnić, Matić, Bojić – Stojiljković. Trener: Vladan Milojević.

PARTIZAN: Ž. Živković – Bandalovski, Balažic, B. Ilić, Volkov – Drinčić – A. Živković, Brašanac, Babović, S. Ilić – Šaponić. Trener: Zoran Milinković.

PUT DO FINALA

Čukarički: Mladost Lučani (3:2), Čukarički (2:1), Vojvodina (2:1), Voždovac (2:0, 4:1);
Partizan: Bežanija (1:0), Sloga iz Petrovca na Mlavi (3:0), Rad (1:0), Jagodina (3:0, 2:0).

PRAVILA: Ukoliko posle 90 minuta ne bude pobednika, igraće se produžeci (dva puta po 15 minuta), a ako i tad bude nerešeno šutiraće se jedanaesterci.

ULAZNICE: Jug košta 200, istok 300, a zapad 400 dinara, dok je sever za ovu priliku zatvoren.

NAGRADE: Pobednik kupa osvojiće 10.000.000 dinara (oko 83.000 evra), koliko daruje Fudbalski savez Srbije, sleduju mu pehar i zlatne medalje, dok će poraženi dobiti srebrne.

OSVAJAČI KUPA SRBIJE: Crvena zvezda (2007, 2010, 2012), Partizan (2008, 2009, 2011), Jagodina (2013), Vojvodina (2014).

(FOTO: Star Sport)


tagovi

SuperligaSrbijaRajko BrežančićFK PartizanKup SrbijeČukaričkiBranko Ilić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara