"Dres brazilske Zvezde iz favele"
"Dres brazilske Zvezde iz favele"

Crvena zvezda u Riju? Ne jedna, nego dve!

Vreme čitanja: 2min | sre. 25.06.14. | 16:19

Jedna je iz favele, druga iz dela grada koji se zove Bangu

Izabrane vesti

Muškarci i žene u dresovima su potpuno normalan prizor ovih dana u Brazilu. Gde god se okrenete vidite nekog "prvotimca". Međutim, na Kopakabani mi je pažnju privukao jedan dres koji dosad nisam imao prilike da vidim. Nije ni Flamengov, ni Fluminenseov, ni Botafogov, ni Vaskov. Ni reprezentacije Brazila. Ni neki strani. Na leđima piše Estrela Vermelha. U prevodu s portugalskog - Crvena zvezda. I Brazilci imaju Crvenu zvezdu!

Priđem momku. Zove se Markos. Pitam ga koji je to klub čiji dres nosi.
"To je naš klub iz favele. Nije poznat i bogat, ali je naš. I samo mi navijamo za njega. Klub lokalnog karaktera. Retko kada ima preko 200 ljudi na tribinama malog lokalnog igrališta. Ceo kraj simpatiše Flamengo."

Kažem mu da sam iz Srbije, a on me prekida u pola rečenice.
"Estrelja Vermelja Belgrado! Čuli smo, naravno. Bili su svetski šampioni kada su pobedili neke Čileance (Kolo Kolo, prim.aut). Ali zato na internetu ne možete da nađete ništa o našoj Estrelji jer je vaša mnogo popularnija i poznatija pa je preplavila internet. Pozdrav Srbiji i Crvenoj zvezdi!", kaže Markos.

Zvezdaš Markos

Otkriva i da postoji još jedan klub u Riju istog imena.
"Ima i Estrelja Vermelja iz Bangua (deo Rija, prim.aut.). Nosi crveno-bele dresove kao vaša i čini mi se da je osnovana baš kada je vaša postala prvak sveta. Možete da posetite i njih. Oni su bolji od nas", kaže Markos.
Iznenadio se kada je čuo da se Zvezdin stadion naziva Marakana. Pita kakva je to veza između Zvezde i Brazila... Ne znam šta da mu kažem. Simbolike ima.

Kaže da će ako jednog dana poseti Evropu obavezno doći u Srbiju i na Marakanu. Da ne bude da mi zaostajemo za Brazilcima po broju Crvenih zvezda, odgovaram mu da je dobrodošao na Marakanu, ali i da obavezno poseti i Zvezdu iz Malog Mokrog Luga...

Pronađite sve tekstove Aleksandra Gligorića iz Brazila.

(Foto: Aleksandar Gligorić, MOZZART Sport)


tagovi

SuperligaSrbijaMundijalskiDnevnikmeđunarodni fudbalJužna AmerikaEvropaAleksandar GligorićFK Crvena zvezdaBrazil2014Brazil

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara