""
""

Da li će Barsa plakati za svojom decom? (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | pon. 15.07.13. | 22:39

Odlazak Tijaga Alkantare je najdrastičniji primer osipanja bisera iz La Masije koji ne mogu i ne žele da čekaju. Rafinja, Džonatan, Kuenka, Munijesa, Delufeu su takođe krenuli tim stopama, a ranije i Dos Santos, Nolito, Đefren...

Već godinama Barselona vlada za fudbalsku mašineriju. Ne osvoje pregršt trofeja svake godine, ali neki pehar se uvek nađe. Uvek su prvi favoriti za osvajanje Lige šampiona, mada ih je Bajern sada preslišao, a i naredne sezone ćeciljati sve moguće trofeje.

Izabrane vesti

Uz faktor vanzemaljca Mesija, poznato je kako je Barsa stigla do ovoga gde je sad. Forsiranjem igrača iz sopstvene škole. Priča o fabrici talenata zvanoj La Masija je već dobro poznata. Iz nje su izašli Ćavi, Inijesta, Pujol, Valdes, Pedro, Buskets, a okolnim putem posle avantura u drugim klubovima su na Nou Kamp vraćeni Pike, Fabregas i Alba.

Međutim, čini se da Barsa polako počinje da zapostavlja resurse La Masije. Izuzev Telja koji dobija kakvu-takvu šansu i Bartre koji je tu u slučaju krpljenja rupa u defanzivnom bedemu, Barsa već dve godine nije ukazala ozbiljnu šansu nekom svom detetu.

Tako su došli u situaciju da ta deca postaju svesna da im na Nou Kampu nema budućnosti i minutaže i napuštaju svoju kuću. Transfer Tijaga Alkantare u Bajern je najdrastičniji primer. Kakav je igrač pokazao je na EP za mlade selekcije kada je het-trikom u fidnlu bacio Evropu pod noge. Nije ni čudo što je Bajern izdvojio dvadesetak miliona evra. Ali, on nije jedini. Sličnom stazom je krenuo i njegov rođeni brat, dve godine mlađi Rafinja. On je otišao u Seltu. Doduše na pozajmicu, ali s pravom otkupa. Njihov otac Mazinjo, čuveni brazilski reprezentativac je bio najveći zagovornik transfera, jer je video da njegova deca stagniraju u Barseloni. Slično se desilo i njihovom prvom rođaku Rodrigu u koga pre par godina nije verovao Real, a sada taj Rodrigo rešeta mreže u Benfiki. Kad smo već kod braće, evo jedan zanimljiv klip...

Ranije se Barsa odrekla Isaka Kuenke koji je dobro koristio svaku šansu koja mu se ukaže, ali je morao da ode u Ajaks. Ovog leta se vratio u Barseslonu, ali samo zato što je Ajaks odbio da ga otkupi zbog teške povrede koju je imao. Dodajmo i da se katalonski klub odrekao talentovanog defanzivca Marka Munijese koji je otišao u Stouk, kao i Fontasa koji je prodat Selti. I nije čudo što je baš Selta dovela Rafinju i Fontasa. Tamo je na klupi Luis Enrike koji ih je trenirao u Barseloni B. Možda i najveću kocku Barselona je napravila sa Đerarom Delufeuom. Supertalentovani napadač je otišao u Everton na pozajmicu iako mu se predviđa blistava karijera. 

Svi ti klinci koji su otišli na pozajmice su dali nagoveštaje da ne žele da sede na klupi Barse. Pomenimo i primere Đefrena i Nolita koji su pre par sezona takođe kao veliki talenti napustili Barselonu i otišli u Sporting, odnosno Benfiku. Još ranije, Barsa se odrekla Đovanija Dos Santosa i definitivno je to njena najveća greška od svih pomenutih jer se za Meksikanca sada otimaju brojni klubovi. I njegov brat Džonatan koji je sada na prelasku iz Barselone B u prvi tim, želi da napusti klub. Spominje se i da bi defanzivac Montoja mogao u Inter, kao i da Gvardiola planira da im preotme i Serđija Roberta

La Masija je postala hiperprodukcija koja pravi previše igrača sličnih kvaliteta, a oni u ovom trenutku ne mogu da uđu u prvu postavu Barselone, jer dobijaju šansu na kašičicu i svesni toga odlaze od svoje fudbalske kuće. Na nekima je Barselona i lepo zaradila, nisu to bili mega transferi, ali je bilo nekih lepih cifri. Niko od tih momaka još nije napravio bombastičnu karijeru, ali ne znači da neće. Utisak je da se o „deci“ vodilo više računa dok je Gvardiola bio trener, jer izgleda da aktuelna garnitura nema dovoljno herca da lansira neku novu tiki-taku.

Paradoks je da u ovom trenutku Real ima talentovanije španske igrače od Barseloninih, ako tu ne računamo već proverena fudbalska imena. Madriđani imaju strašan potencijal u Morati, Heseu, Hoseu Rodrigezu, Naću, Čeriševu, Karvahalu koji je vraćen. Kupili su i ono najbolje iz Španije: Iska i Iljaramendija. Jednostavno, Real se ranije opekao na primerima Soldada, Negreda, Mate, Borhe Valera i sada sa četvoro očiju gleda na svoju decu...

Barsa polako gubi trku na domaćem tržištu, jer su prošle godine ostali bez Havija Martineza koji im je bio ispred nosa, a želeli su ga.

I dalje je Barselona prvi kandidat za osvajanje titule u Primeri, ali zaokret u klupskoj politici, kako njenoj, tako i Realovoj bi mogao da donese promenu odnosa snaga. Ubrzo će Katalonci ostati bez Valdesa, Pujola, Ćavija, a njihovi naslednici jedan za drugim odlaze iz Barselone.

(FOTO: Action images)


tagovi

DelufeuEvropaIsak KuenkaPrimeraRafinjaŠpanijaTijago Alkantara

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara