"Rikardo Sa Pinto"
"Rikardo Sa Pinto"

Da li je Volkov u pravu kada kaže da je Sa Pinto najveća prednost Partizana? (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | uto. 14.05.13. | 14:04

Istorija kaže da baš i nema osnova za takvo razmišljanje jer su stranci na klupi Zvezde uglavnom dobro prolazili u večitim derbijima

Rikardo Sa Pinto

 

Izabrane vesti

Kao stranac nema potrebno iskustvo ni osećaj za ove utakmice. Ne poznaje toliko dobro ni sve svoje igrače, a kamoli naše, rekao je u intervjuu za MOZZART Sport levi bek Partizana Vladimir Volkov uoči 144. večitog derbija sa Crvenom zvezdom, uveren da će njegov tim sačuvati titulu u Humskoj jer će Vuk Rašović na taktičkom planu dobiti Rikarda Sa Pinta.

Ali, ima li osnova za takvu tvrdnju?

Čini se da je odgovor odrečan, obzirom da nam istorija govori da su se stranci na klupi Zvezde uglavnom dobro nosili sa izazovom koji donosi svetkovina srpskog fudbala. Naime, MOZZART Sport se prisetio svih derbija na kojima su strani stratezi komandovali sa klupa i utvrdio da su oni u crveno-belom taboru imali prilično uspeha.

Počevši od Valtera Zenge, koji je vatreno krštenje imao u 125. večitom derbiju kada je posle starta Niše Saveljića nad Nikolom Žigićem Aleksandar Luković s penala matirao Ivicu Kralja za 1:0, da bi konačnih 2:0 postavio Marko Perović nakon već čuvenog prodora pored Alberta Nađa u 90. minutu. U revanšu u Humskoj bilo je 0:0, a u vitrinama Zvezde završila je dupla kruna.

Posle Zenge na klupu Zvezde seo je Dušan Bajević, a posle njegove neuspešne epizode i Makedonac Boško Đurovski, koji je, takođe, umeo sa crno-belima. Uostalom, on i nije bio potpuni stranac, jer je još kao igrač 11 sezona proveo u klubu sa crveno-bele strane Topčiderskog brda.

Đurovski je crno-bele slomio dva puta u samo sedam dana. U 129. derbiju, 11. aprila 2007. godine, Milan Purović je ispravio loš šut Ognjena Koromana sa penala i odbranu Asprogenisa za 1:0.

Već 18. aprila Zvezda je u polufinalu Kupa slavila identičnim rezultatom obzirom da je rezantan udarac Nenada Milijaša sa 20 i kusur metara u 16. minutu bio koban po Partizan. Samo sedam minuta kasnije Nemanja Rnić je pocrveneo što je označilo i kraj nadanja crno-belih.

Posle Đurovskog trenersku palicu u Zvezdi u svojim rukama su držali Milorad Kosanović, Aleksandar Janković, kratko i Siniša Gogić, pa Zdenjek Zeman, ali je on premalo bio u Ljutice Bogdana i nije osetio draž derbija.

Ilija Ivić, tadašnji sportski direktor Zvezde, zamenio ga je Čedomirom Janevskim, jedinim strancem na klupi Zvezde za koga je Partizan predstavljao nerešivu enigmu.

Debi su mu 5. oktobra 2008. godine zagorčali Lamin Dijara i Žuka, pa je Partizan razočarao Marakanu pobedom od 0:2.

Usledio je februarski remi od 1:1 kada je Almami Moreira u 95. minutu anulirao pogodak Đorđa Tutorića i Janevskom ukrao pobedu u derbiju.

I za kraj neuspešnog eksperimenta sa Makedoncem 2:0 u Humskoj i golovi Lamina Dijare i Nikole Vujovića...

Katastrofalno je počeo i Robert Prosinečki, dobrim delom jer je protiv sebe imao Aleksandra Stanojevića, specijalistu za večite derbije. Ali i Prinsa Tejga, koji je Velikog Žutog sa dva gola u prvom meču polufinala Kupa izbacio iz najmasovnijeg srpskog takmičenja.

Džaba pogodak Andrije Kaluđerovića za minimalac u revanšu.

Samo dve nedelje kasnije u 140. večitom derbiju Tejgo je još jednom bio Zvezdin dželat pošto je golom u 62. minutu prekinuo niz Prosinečkog od osam prvenstvenih pobeda i šampionske aspiracije crveno-belih stavio ad acta.

Ništa bolje sreće Robi nije imao i na početku sledeće sezone, jer su Zvonimir Vukić i Marko Šćepović doneli Stanojeviću poslednju derbi pobedu.

Mladi strateg je zatim otišao u Kinu i označio početak ubistvene serije Zvezde u večitim derbijima.

Prvu od četiri Zvezdi su doneli golovi Luke Milunovića i Filipa Kasalice na njihovim debijima u okršajima velikih beogradskih rivala.

Na revanšu opet 2:0 s tim da su u glavnim rolama bili Darko Lazović i Kristijan Borha.

I potom u 93. minutu 142. derbija već legendarni projektil Kadua

Dakle, kod Zenge pobeda i remi, kod Đurovskog “dva od dva”, prosek je pokvario Janevski s remijem i dva poraza, da bi Prosinečki početna posrtanja protiv Stanojevićevog Partizana ispravio kod nedoraslog Avrama Granta za 4:3 u pobedama.

I tu dolazimo do druge strane medalje, koja kaže da su stranci na klupi Partizana mnogo gore prolazili – Lotar Mateus, Jirgen Reber i Grant ne samo da nisu osetili draž pobede u derbiju već nisu postigli ni zatresli mrežu rivala (gol razlika 0:12).

Mateus je izgubio od Zorana Filipovića u 120. večitom derbiju (strelci su bili Branko Bošković i Dragan Bogavac).

U popravnom se pokazalo da nije izvukao pouke, pa su Nikola Žigić sa dva komada i Marko Perović crno-belima naneli jedan od najtežih poraza u poslednjoj deceniji – 3:0.

Kao što smo već pomenuli, Reber nije umeo protiv Zenge, dok se Prosinelki igrao sa Grantom.

Navijači Partizana, čini se, treba da budu srećni što će njihove miljenike u subotu voditi Vuk Rašović, a ne neki strani strateg. Ali, utisak je i da im Rikardo Sa Pinto na kormilu Zvezde ne može poslužiti kao argument za optimizam.

Opet, tradicija...

I samo još jedna napomena – u ovu analizu nismo svrstali Zorana Filipovića (Crna Gora) kao stranca jer je on na klupi Zvezde sedeo pre no što se raspala zajednica Srbije i Crne Gore. Takođe, ni Ilješa Špica ni Gezu Kaločaja, Mađare koji su vodili Partizan 50-ih godina prošlog veka. To su, ipak, bila neka druga vremena.

(Foto: Star Sport, Srđan Stevanović)

 


tagovi

FK Crvena zvezdaderbiFK PartizanRikardo Sa PintoSrbijaSuperliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara