"Treneri Bajerna i Borusije Jup Hejnkes i Jirgen Klop"
"Treneri Bajerna i Borusije Jup Hejnkes i Jirgen Klop"

Danas se bore za evropsku krunu, a pre devet godina ih je Bajern vadio iz bule

Vreme čitanja: 2min | pet. 03.05.13. | 12:42

Fer-plej u svoj svojoj suštini

 

Treneri Bajerna i Borusije Jup Hejnkes i Jirgen KlopUvertira pred utakmicu godine već sutra u Bundesligi kada će koplja ukrstiti Borusija i Bajern, dva ljuta nemačka rivala i dva tima koja su, suprotno očekivanjima većine, u ovoj sezoni Lige šampiona držali lekcije timovima smatranim za favorite. Međutim, sutrašnji meč je rezultatski nebitan obzirom da su Bavarci već osigurali povratak titule u Minhen posle dvogodišnjeg boravka u Dortmundu. Ali je i sjajan povod da se prisetimo trnovitog puta Borusije od evropskog prvaka do tima čiji je opstanak visio o koncu.

Izabrane vesti

Naime, zlatni trenutak u istoriji kluba Borusija je doživela 1997. godine kada je preslišala Juventus i prigrlila trofej namenjen najboljem na Starom kontinentu.

Samo sedam godina kasnije klub je nesigurnim hodom koračao po ivic ambisa.

I onda se desilo nešto nezamislivo za veliku većinu zemalja -  u pomoć je priskočio baš taj Bajern, koji je, verovatno svestan činjenica da ga upravo Borusija (iako ne samo ona) čini toliko velikim zavukao ruku u džep i na račun Borusije uplatio pozajmicu od dva miliona evra.

Naravno, daleko da je ta suma bila dovoljna za povratak Milionera, koji te 2004. godine nikako nisu opravdavali svoj nadimak. Ali, bio je to signal da se stvari kreću na bolje, da ima ljudi spremnih da pomognu, da je Borusija jednostavno prevelika da bi tek tako nestala. A Bajern prevelik klub da bi ćutke posmatrao kako uvaženi protivnici tonu u zaborav.

Duel Van Bujtena i LevadovskogUostalom, Bavarci su veličinu pokazali i u drugim sličnim situacijama obzirom da su finansijski pomagali i gradske rivale iz Minhena 1860, kao i Sankt Pauli.
"Borusija je tada bila u kritičnoj situaciji. Kada su pali toliko da nisu mogli ni da isplaćuju zarade rešili smo da pomognemo. Mislili smo da je to ispravo. Veliki sam pristalica tradicije u sportu, pa i dalje mislim da smo pravilno postupili", skromno će predsednik Bajerna Uli Henes.

A da u njegovim rečima nema ničeg licemernog pokazuje i podatak da je Bajern Borusiji novac ustupio bez ikakve kamate. I nije se time hvalio, pa je priča izašla u javnost tek prošle godine kada ju je Henes pomenuo na sastanku sa navijačima.
"Pozitivna je stvar kada u prvenstvu postoji takva solidarnost", naveo je trener Bajerna Jup Hejnkes.

U Borusiji ne kriju zahvalnost, ali s vremena na vreme pokušavaju da umanje značaj Bajernove finansijske injekcije. Sigurno je da egu ne prija kada dođe u situaciju da zavisi od "najvećeg neprijatelja" (iako se kasnije ispostavilo da Bajern to nije).
"Pre svega, to što je Bajern uradio je vrlo časno sa njegove strane. Ali nije baš da nas je spasio, jer ipak pričao o dva miliona evra, a naš dug je bio negde oko 200 miliona. Međutim, pomogli su kada nam je bilo najteže i šta dalje da pričamo?", nevoljno je priznao Tomas Tres, koji je u Borusiji zadužen za finansije.

(FOTO: Action Images)


tagovi

Bajern MinhenBorusija DortmundEvropaJup HejnkesLiga šampionaNemacka

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara