""
""

Dedice se ne predaju

Vreme čitanja: 3min | uto. 22.04.14. | 09:33

Domaći superligaši u svojim redovima imaju čak 66 fudbalera koji su zašli u četvrtu deceniju života, duplo više nego pre samo tri sezone. Najstariji igrač lige je Dejan Ranković, 37-godišnji čuvar mreže Slobode, dok od petorice najboljih strelaca trojica imaju 30 i više godina. U Partizanu kapiten Ilić i defanzivac Obradović su stariji od trenera Marka Nikolića

Svaka čast mladim snagama, klincima koji tek dolaze i pred kojima su uspešne karijere i bogati inostrani aranžmani, ali bez starca nema udarca! Kada u italijanskom Kalču i dalje značajne uloge imaju Toti (Roma), Pirlo (Juventus) ili Bufon (Juventus), u Španiji Ćavi (Barselona), u Engleskoj Gigs (Mančester junajted) i Lampard (Čelsi), kada i dalje širom planete još odbijaju da okače kopačke o klin Del Pjero, Raul ili Anri, kada mesto na Mundijalu već imaju obezbeđeno Van Bujten (Belgija) i Drogba (Obala Slonovače), a Kolumbijac Mondragon će postati najstariji učesnik SP svih vremena sa 43 godine, što onda i fudbaleri u poznim igračkim godinama ne bi sa uspehom igrali u srpskoj Superligi.

Izabrane vesti

Pre tri sezone domaći superligaši su na platnim spiskovima imali 30 igrača sa 30 i više godina, a ovog proleća na domaćim terenima ih je čak 66! Najviše „dedica“ u svojim redovima ima niški Radnički, čak devetoricu, sa sedmoricom prvenstvene bitke bije Voždovac, po šestoricu imaju Crvena zvezda, Jagodina i kragujevački Radnički, dok je najmanje fudbalera u četvrtoj deceniji života u Napretku i Radu – samo po jedan.

Veterani ne samo što su se izborili za mesto pod suncem, nego su skoro po pravilu i glavni igrači u svojim timovima. Milijaš i Mrđa „nose“ Zvezdu ka tituli, u Partizanu su glavne karike neuništivi kapiten Saša Ilić i komandant odbrane Obradović, Mirosavljević je bio zvezda zimskog prelaznog roka kada je iz Napretka stigao u Čukarički... Uostalom, od petorice najboljih strelaca šampionata, trojica imaju 30 i više godina: već pomenuti Mrđa i Mirosavljević, kao i 37-godišnji napadač Radničkog iz Kragujevca, Darko Spalević.

Od desetorice najstarijih fudbalera u Jelen Superligi, samo trojica su golmani, a titulu „naj-dedice“ ipak je poneo jedan čuvar mreže – Dejan Ranković, „jedinica“ užičke Slobode. Za razliku od većine vršnjaka koji su tokom karijere promenili po desetak klubova, skoro po pravilu nekoliko godina proveli u „pečalbi“, golman Užičana je igrao samo za tri tima, a jedini inostrani amgažman bio je u Srpskom Sarajevu.

Najinteresantnija situacija je definitivno u Partizanu pošto su dvojica najiskusnijih Ilić i Obradović stariji i od aktuelnog šefa stručnog štaba Marka Nikolića!

PO KLUBOVIMA 30+
RADNIČKI (N) 9
VOŽDOVAC 7
C. ZVEZDA 6
JAGODINA 6
RADNIČKI (K) 6
NOVI PAZAR 5
ČUKARIČKI 5
JAVOR 4
PARTIZAN 3
OFK BEOGRAD 3
DONJI SREM 3
SLOBODA 3
SPARTAK 2
VOJVODINA 2
RAD 1
NAPREDAK 1

NAPOMENA: klub i broj fudbalera sa 30 i više godina

 

TOP 10 VETERANA 2014.
1. Dejan RANKOVIĆ (Sloboda) 37
2. Darko SPALEVIĆ (Radnički K.) 37
3. Dragan STARČEVIĆ (Donji Srem) 36
4. Milan OBRADOVIĆ (Partizan) 36
5. Nenad MIROSAVLJEVIĆ (Čukarički) 36
6. Saša ILIĆ (Partizan) 36
7. Radovan KRIVOKAPIĆ (Radnički K.) 35
8. Goran JANKOVIĆ (Donji Srem) 35
9. Srđan ŽAKULA (Vojvodina) 35
10. Veseljko TRIVUNOVIĆ (Spartak) 34

NAPOMENA: igrač, klub i godine

 

DEJAN RANKOVIĆ
Rođen: 25. 7. 1976.
Klub: Sloboda
Pozicija: golman
Karijera: Smederevo, Slavija (S), Smederevo, Sloboda.
Sezona 2013/2014: 23 utakmice

DARKO SPALEVIĆ
Rođen: 24. 3. 1977.
Klub: Radnički (K)
Pozicija: napadač
Karijera: Trepča, Bane, Milicionar, C. zvezda, Černo More, Lokomotiva (P), Dinamo (M), Zalaegeršeg, Henan, Slavija, Olimpik (S), Radnički (K).
Sezona 2013/2014: 20 mečeva/sedam golova  

NENAD MIROSAVLJEVIĆ
Rođen: 4. 9. 1977.
Klub: Čukarički
Pozicija: napadač
Karijera: Proleter, Smederevo, Kadiz, Partizan, Vesindario, APOEL, Smederevo, Olimpijakos (N), Napredak.
Sezona 2013/2014: 19 mečeva/devet golova

MILAN OBRADOVIĆ
Rođen: 3. 8. 1977.
Klub: Partizan
Pozicija: centarhalf
Karijera: Radnički (N), Obilić, Lokomotiva (M), Borusija (M), Zvezdara, Akratitos, Metalist (H), Arsenal (K).
Sezona 2013/2014: 20 mečeva/1 gol

SAŠA ILIĆ
Rođen: 30. 12. 1977.
Klub: Partizan
Pozicija: vezni
Karijera: Partizan, Selta, Galatasaraj, Red Bul Salcburg, AEL Larisa.
Sezona 2013/2014: 20 mečeva/četiri gola


tagovi

Nenad MirosavljevićSuperligaSrbijaSaša IlićMilan ObradovićDarko Spalević

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara