""
""

Dejo Savićević za MOZZART Sport: Ako izdržimo pola sata – prolazimo! Fabregas je Barsin problem...

Vreme čitanja: 4min | uto. 12.03.13. | 11:17

Legendarni Genije koji je onim istorijskim lobom Zubizarete zavio Barselonu u crno, smatra da Milan ima šanse večeras, ali i da nije očekivao onakav prvi meč. Smatra da je Barsa tupa u napadu i žali što Milan igra bez Balotelija

 

Izabrane vesti

Večeras će Kamp Nou biti poprište fudbalskog spektakla kava se retko viđa. Po 17. put u istoriji, koplja će ukrstiti Barselona i Milan, dva kluba koja spadaju u sam vrh fudbalske hijrerarhije u Evropi. Tokom prethodnih 16 mečeva, Barsa je imala više uspeha i slavila šest puta naspram pet pobeda Rosonera. Ipak, jedan meč od tih 16 je ostao posebno urezan u pamćenje i jednima i drugima. Onaj iz maja 1994. u Atini kada je Milan u meču za titulu prvaka Evrope razbio Krojfov Drim tim u paramparačad – 4:0!

Bilo je to veče kada je Dejan Savićević radio šta je hteo nemoćnim Kataloncima i bez ikakve dileme bio prvo ime susreta. Nadimak Genije je potvrdio onim fenomenalnim lobom Zubizarete što se uz Zidanov volej protiv Leverkuzena smatra najlepšim golom u istoriji finala Lige Šampiona (ranije KEŠ).

Upravo Milanov heroj iz te atinske noći u razgovoru za MOZZART Sport najavljuje večerašnji okršaj Katalonaca i njegovih Rosonera.
„To sami Bog zna šta će biti u revanšu. Moje je neko mišljenje da ako Milan bude izdržao prvih jedno pola sata da ne primi gol, onda je na dobrom putu da uspe da prođe Barselonu. Barselona je u poslednje vreme u padu forme. Milan ima tu neku seriju pozitivnih rezultata i to je ono što Milanu ide u prilog. E sad, onaj teren je širok, dugačak, ne znam koliko je poznato da je taj teren duži i širi od svih ovih u Italiji tako da će i to malo predstavljati problem Milanu. Mada je Milan već igrao u poslednjih pet, šest godina tri, četiri puta sa Barselonom. To je nešto što Milanu takođe može da koristi. Prvi put mogu da kažem da Milan ima realne šanse da ovaj put prođe Barselonu“, smatra popualrni Genije.

Savićević iskreno kaže da je bio iznenađen epilogom iz prve utakmice.
„Ko nije bio iznenađen!? Sve sam bio očekivao, hajde 0:0, hajde i 1:0, ali 2:0 je strašan rezultat“.

Prethodnih dana su se pojavljivale najave da Barsa sprema ultra-ofanzivnu taktiku sa samo jednim štoperom. Koliko takvafromacija može koristiti, a koliko opteretiti Katalonce?
„Stvarno ne verujem da će igrati taj sistem 4-2-4. Najveći problem Barselone u poslednjih godinu, godinu ipo dana je kupovina Fabregasa. To je neko moje lično mišljenje, ne može Inijesta da igra u levu aut liniju, a da Fabregas bude neka lutajuća devetka, neki polušpic, da na klupi bude Vilja i da sedi Sančez. Mislim da Vilja ili Sančez moraju da igraju sa Pedrom i Mesijem, a da Fabregas bude zamena da li Ćaviju, Mesiju ili Busketsu, jer je on taj igrač. Čim stavi njega četvrtog i pomeri jednog od špiceva umrtvi se ekipa. Znači nemaju dubinu i nemaju kome da pošalju loptu u prostor. To je po meni jedna od razloga pada Barselone, međutim, postoji još jedan – zasićenje igrača. Zasitili su se i pobeda i svega. Možda malo i gube motiv“.

Posle mnogo godina, Milan je promenio klupsku filozofiju. Pre par godina je imao jedan od najstarijih timova u Evropi, a sada su tu neki novi klinci.
„I to je moralo da dođe na red, da Milan podmladi ekipu. I dalje imaju ponekog starijeg igrača, ali ne toliko kao u prošlom periodu kada su tu bili Van Bomel, Sedorf, Gatuzo ili Inzagi. Možda je bio još poneki. I sada su podmladili ekipu, pojavi se mladi De Šiljo, ni Abate nije u nekim godinama, Zapata je dobar centarhalf, sa njim su pogodili. Pre ili kasnije morao je da se dogodi taj radikalan potez. Iskren da budem nisam očekivao da će Baloteli u pet utakmica postići pet golova. Krenulo ga je, on je dobar igrač, samo je u njemu problem, kao što je u tim problem bio i Kasanu. Teško ih je, međutim, usmeriti. Nametnuti im neke stvari koje drugi igrači prihvataju. A da su vrhunski igrači – jesu. Šteta što Baloteli ne igra Ligu šampiona, ali dobro, mislim da će im mnogo značiti u prvenstvu. Evo, svi rezultati iz poslednjeg kola idu na ruku Milanu. Kako su krenuli, mislio sam da neće biti osmi, sada verujem da će biti drugi i pre ili kasnije prestići Napoli“, optimista je Savićević.   

Kako gledate na konačan rasplet u Ligi šampiona?
„Vidite i sami da ponekad presude sudije. Bez obzira na izjave svih tih stručnjaka koji kažu da je bio crveni karton. Pitanje da li bi u kontra situaciji isključio igrača Reala. Po svemu što je viđeno u toj utakmici do isključenja, Mančester bi sigurno prošao dalje. Videćemo šta će biti večeras, ukoliko Milan prođe Barselonu, tipujem na Real ili Bajern. Tu je i Juventus. Ukoliko prođe Barselona, eto ga i četvrti tim među glavnim favoritima“, smatra Dejan Savićević.

Piše: Bojan Đurić

FOTO: Action images

 


tagovi

Dejan SavićevićEvropaItalijaLiga šampionaMario BaloteliMatija de ŠiljoMilanPrimeraSerija ASesk FabregasŠpanija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara