"Kako vam se čini?"
"Kako vam se čini?"

Duh Kalča živi! Dodajte Frenkija i Karvalja i imate najbolji veteranski tim Evrope (GRAFIKA)

Vreme čitanja: 4min | uto. 16.12.14. | 20:32

Ovo je 11 idealnih u konkurenciji igrača starijih od 35 godina

Kako vam se čini?

Radni vek vrhunskih fudbalera sve se više produžuje, pa nije ni čudo što u pet najboljih evropskih liga važnu ulogu igra sve veći broj igrača starijih od 35 godina. Tim povodom pokušali smo da složimo idealni tim sastavljen upravo od veterana najvažnije sporedne stvari na svetu.

Izabrane vesti

Idealnih 11 sastavljeno je pomoću specijalizovanog portala Squawka, odnosno statistike koja može da se nađe na njihovim stranicama. U izbor su ušli najbolji igrači po svojim prosečnim ocenama na terenu, a bilo je potrebno da igrač odigra najmanje 50 odsto utakmica. Kada se sve sabere i oduzme, stvoren je tim koji igra u formaciji 3-4-3. Treba napomenuti da na sredini terena uglavnom imamo centralne ili defanzivne veziste, ali mišljenja smo da da bi se ova četvorka lako dogovorila kako će ko igrati, odnosno organizovati napade, ali i sprečavati protivničke.

GOLMAN

Đanluiđi Bufon (Juventus) – Italijani su skloni tome da drže veterane na golu, a to dokazuje i činjenica da četiri najbolje ocenjena golmana iz „liga” petice dolaze baš iz Italije: nakon Bufona, tu su De Sanktis, Bizari i Sorentino. Bufon ni sa svojih 36 godina ne prepušta mesto među stativama bilo kome drugom. Branio je u 14 ligaških utakmica u kojima je primio tek pet golova. U 10 utakmica je sačuvao mrežu netaknutom, a Squawka navodi kako je imao 21 odbranu, od kojih je jedna bila sa bele tačke. Stara dama i ove godine predvodi Seriju A, a Bufon je i dalje nezamenjiva karika.

ODBRANA

Vitorino Ilton (Monpelje) – Ovaj Brazilac je 2002. iz Parane prešao u švajcarsku Servetu, a od 2004. nastupa u Ligi 1. Igrao je u Bastiji, Lansu i Marselju, a poslednje tri godine nosi dres Monpeljea. Nikada nije obukao dres brazilske reprezentacije, a sa 37 godina je stub odbrane bivšeg šampiona Francuske i, po Squawki, najbolje ocenjeni defanzivac stariji od 35 godina.

Rikardo Karvaljo (Monako) – U 78 navrata nosio je dres svoje reprezentacije, a nakon uspešne karijere u Portu, Čelsiju i Realu, već drugu sezonu stanovnik je Kneževine. Možda je Karvaljo očekivao veće rezultate i bolji tim kada je prelazio u Monako, ali sumnjamo da mu je sa 36 godina u prestonici mondenskog života loše. S druge strane, sigurni smo da Monako uživa u njegovim igrama.

Dario Daineli (Kjevo) – Promenio je Daineli mnoštvo klubova tokom svoje karijere, a od 2012. standardni je član Kjeva. Ovaj 35-godišnji štoper ubeležio je 2005. i jedan nastup za italijansku reprezentaciju. Daineli je u 11 utakmica koje je igrao napravio jednu grešku u odbrani, a osvojio je 58 duela s protivničkim igračima.

VEZNI RED

Frenk Lampard i Andrea Pirlo

David Pizaro (Fjorentina) – Čileanski internacionalac odigrao je 40 utakmica za svoju reprezentaciju, a već dugo je stanovnik italijanskih klubova. Šest sezona je proveo u Romi, pre toga je nastupao i u Udinezeu, te Interu, a ni 35 godina na leđima ga ne sprečava da pruža odlične partije u Fjorentini. Zbog toga je najbolje ocenjeni vezista u „ligama petice” sa više od 35 godina.

Andrea Pirlo (Juventus) – Šta drugo reći nego - LEGENDA! Njemu smo i oprostili što nije odigrao 50 odsto utakmica za Juventus, ali već ovog vikenda bi mogao da dođe do ove brojke. Naime, trenutno je na sedam nastupa od 15 utakmica koje je Stara dama odigrala u italijanskom prvenstvu. Pirlo je ove sezone upisao dva gola i imao jednu asistenciju.

Frenk Lampard (Mančester Siti) – Nisu bili srećni navijači Čelsija kada je Lampard napustio klub, a još su manje bili zadovoljni kada je na kraju završio na pozajmici u Mančester Sitiju. Bez obzira na svoje godine (36), Lampard igra odlično – postigao je ove sezone četiri gola u Premijer ligi, a ima i jednu asistenciju.

Danijele Konti (Kaljari) – Slobodno se može reći da je Konti legenda Kaljarija. Posle epizode u Romi, Konti na Sardiniji igra od 1999, a do sada je ubeležio više od 400 nastupa za svoj tim. U suludo ofanzivnom sastavu koji preferira Zdenjek Zeman Konti ima bitnu ulogu da zaustavlja protivničke napade.

NAPAD

Frančesko Toti

Antonio di Natale (Udineze) – Di Natale ima 37 godina, a za reprezentaciju je upisao 42 nastupa. Iako su mnogi očekivali da će Di Natale u usponu karijere promeniti sredinu, on je već desetu sezonu u Udinama i prava je legenda kluba. Di Natale je u italijanskom prvenstvu ove sezone postigao osam golova, te deli drugo mesto na listi strelaca.

Frančesko Toti (Roma) – Il Capitano! Treba li tome više bilo što da dodamo?

Masimo Makarone (Empoli) – Makarone ima 35 godina, a ovog vikenda će obeležiti 100. utakmicu u dresu Empolija. Pre toga je promenio dosta italijanskih klubova, a pet godina je bio i u Midlzbrou. Tada je i upisao dva nastupa za reprezentaciju, a ove godine je postigao dva gola.

PIŠE: Emir Furulija, Germanijak.hr

(FOTO: Action Images)


tagovi

Andrea PirloAntonio di NataleDanijele KontiDario DaineliDavid PizaroĐanluiđi BufonEmpoliEngleskaEvropaFrančesko TotiFrenk LampardJuventusKaljariKjevoLiga 1Mančester SitiMasimo MakaroneMonakoMonpeljePremijer ligaRikardo KarvaljoRomaSerija AUdinezeVitorino Ilton

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara