""
""

El Čolo ubija aždahu

Vreme čitanja: 4min | sub. 11.01.14. | 18:31

Kao 17-godišnjak je odglumio faul koji je rezultirao isključenjem iskusnog Tate Martina. Može li njegovo remek delo da stane na put dinastiji koja je ubila Primeru

Prošlo je 16,5 godina, ali ta 1996. u španskom fudbalu se čini kao davno,davno prošlo vreme. Kao nešto romantično što se više nikada neće ponoviti. Te 1996. Barselona i Real su kao i danas bili giganti španskog i svetskog fudbala, imali pare i moć, ali su gutali prašinu iza nezaustavljivog Atletika.

Izabrane vesti

Radomir Antić je sklopio savršen mozaik. Molina na golu, složna i skromna odbrambena četvorka Solozabal, Heli, Santi, Toni, motori Simeone i Viskaino, majstori Pantić i Kaminero i egzekutori Penev i Kiko. Pirineji su im bili pod nogama, iza je ostala Krojfova Barselona i Valdanov Real.

Od tada se promenilo toliko toga da ovih 16 i po godina deluju kao večnost. Institucije Real i Barselona su svim mogućim mehanizimima radili na sopstvenom jačanju i gušenju ostatka lige. Uspeo je jednom da im planove pokvari Irureta sa onim prelepim Deportivom i dva puta Rafa Benitez sa Valensijom.

Od tada traje strahovlada Kraljevića i Katalonaca. Podelili su devet prethodnih titula i niko nije mislio ni da će ove sezone nešto da se promeni. Atletiko je prošle godine preznojavao dva velika rivala, ali se umorio na pola trke. Još kada je otišao Radamel Falkao, mnogi su posumnjali da su Kolčenjerosi naravili korak unazad...

Ali, Dijego Simeone je čovek u čijem mentalnom sklopu strah ne postoji. Realu i Barsi je kao igrač te šampionske generacije zagorčao život, nisu ga mnogo uzbudili bombastični dolasci Nejmara i Bejla.

Međutim, Čolo je znao nešto što drugi nisu. Postao je svestan da na raspolaganju ima nešto što bi se sada mglo nazvati nuklearnim fudbalskim naoružanjem – Dijega Kostu. Pridodao mu je Vilju i vratio nešto odavno zaboravljeno u evropskom fudbalu: Starih, dobrih 4-4-2. To u Evropi od jačih trenera koristi još samo Manuel Pelegrini u Mančester Sitiju. 

Uspeo je Simeone da prepakuje ceo tim, liši se zavisnosti od Falkaa i i već u prva dva meča sezone protiv Barselone u Superkupu Španije pokaže da je sklopio dobitnu kombinaciju. Barsa se tada provukla sa golom u gostima, ali je posle dužeg vremena viđeno da se Katalonci brane od nekog rivala na svom Nou Kampu. Simeone je bio na pravom putu.

Usledio je teror u Primeri i Ligi šampiona. Od tog meča sa Barsom, čak 12 različitih ekipa među kojima i Real Madrid je gostovalo na Kalderonu i niko od njih nije usopeo da izvuče ni bod. Dijego Kosta je eksplodriao, Vilja pogađao kada bi se njegov partner iz napada umorio, a Koke i Turan ubadali iz drugog plana. Simeone je tako dobro našpanovao sve linije Atletika, da ekipa deluje kao da nema slabu tačku.

Niko nije ni slutio da će do sredine januara biti rame uz rame Barseloni, ali to se dešava i to je postala realnost. Atletiko je kandidat za titulu, a večeras bi toj kandidaturi mogao da udari i završni pečat i da krene u drugi deo sezone sa oreolom ravnopravnog favorita za titulu.

U igri su puka tri boda, prvenstvena trka je tek na pola, ali Atletiko bi pobedom uspeo da otkine jednu glavu katalonskoj aždaji i promeni sliku Primere kao dosadne lige u kojoj pola ekipa skida gaće i pre nego što istrče na teren protiv Barse i Reala.

Hegemonija Barse i Reala je od Atletika napravila miljenika mnogih ljubitelja fudbala kojima je preko glave da gledaju ratove dva velikana. Na svakom otvorenom treningu madridskih crveno-belih se okuplja po desetak hiljada navijača koji deceniju i po sanjaju o ponavljanu uspeha one Antićeve generacije.

Ima Simeone i jednu zanimljivu priču sa početka igračke karijere kada je namagarčio Tatu Martina. U sezoni 1987/88 u argentinskom šampionatu su se sastali Simeoneov Velez i Martinovi Njuelsi. Mladi, 17-godišnji Simeone je imao duel sa iskusnim Martinom i ostao da se previja na travi kao da je pokošen. Odglumeo je faul, a Martino zaradio crveni karton! Pred kraj meča je i Simeone zaradio crveni karton, ali Velez je slavio 2:1. Čolo je jednostavno rođen iskusan. Nema sumnje da je i za večeras spremio sva raspoloživa sredstva da ostane neporažen protiv Martina…  

Kada je Antić sa Atletikom uzeo titulu, prekinuo je 11-godišnju dominaciju dva velikana. Ako ovaj Simeoneov Atletiko to ne uradi ove godine, ko zna koliko ćemo godina još gledati iživljavanje Reala i Barse.  Zato bi večerašnji okršaj mogao biti od velikog značaja ne samo za ovu sezonu Primere...

(FOTO: Action images)


tagovi

ŠpanijaPrimeraHerardo MartinoEvropaAtletiko MadridDijego Simeone

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara