Evropa dobija šampiona: Francuska sprema osvetu Rusiji

Vreme čitanja: 3min | ned. 16.12.18. | 09:37

Domaćin prvenstva posle svetske titule želi i tron Starog kontinenta, ali pitaju se i olimpijske šampionke iz Rija

Evropsko prvenstvo za rukometašice je počelo pre 18 dana mečom Francuske i Rusije, a duel ovih dveju reprezentacija spustiće zavesu na šampionat. Dve najbolje ekipe planete prethodne dve godine igraće finale u Parizu u Akor Hotels areni koja može da primi 15.603 gledalaca. Sprema se spektakl, sudar svetskog i olimpijskog šampiona. Norvežanke su predale krune (završile tek kao pete), pa će Stari kontinent da dobije nove šampionke. Zanimljivo, najbolje u Evropi bile su samo četiri reprezentacije – Norveška, Mađarska, Crna Gora i Danska.

Francuskinjama je ovo prvo finale, a Ruskinjma drugo, prvo posle 2006. godine kada su poražene od Norvežanki 27:24. Skandinavke su zaustavile i Francusku pre dve godine u polufinalu, a tada su izabranice Olivije Krumbholca osvojile bronzu posle pobede protiv Danske.

Izabrane vesti

Na premijeri šampionata u Nansiju, Rusija je iznenadila domaćina, pobedivši 26:23. Ruskinje su pre dve godine u finalu Olimpijskih igara u Riju pobedile Trikolorke 22:19, pa Francuska ima mnogo motiva da konačno sruši Zbornaju komandu. Imaće „vetar u leđa“ od strane pune dvorane u Parizu.

Obe reprezentacije nisu imale problema u polufinalu, opravdale su ulogu favorita protiv Holandije, odnosno Rumunije. Ruskinje je protiv oslabljenih Rumunki nosila fantastična Ana Vjakireva, koja je postigla čak 13 golova.
Obe selekcije su napredovale od početka šampionata. Igra će biti drugačije nego na premijeri. Verujemo u zlato“, rekla je levoruka ruska reprezentativka.

Rusija ima dva poraza na šampionatu, od Slovenije i Švedske, ali u oba slučaja ti mečevi u poslednjim kolima prve i druge runde nisu uticala na plasman. S druge strane, domaćin je osim tog uvodnog poraza, dobio sve osim duela sa Šveđankama kada je bilo nerešeno.

Selektor Francuske Olivije Krumbholc svestan je loše tradicije protiv rivala u finalu, ali veruje da je došlo vreme za naplatu dugova.
Radimo u miru. Devojke su spremne, veće motivacija od borbe za zlato nije neophodna. Biće teško, ali verujem u svoju selekciju. Nema priče o osveti, dobile su nas pre dve godine u Riju, ali to smo odavno preboleli“, smiruje loptu iskusni stručnjak.

Najefikasnija rukometašica Francuske je Estel Minko Nze koja je postigla 34 gola, dok Ruskinje imaju tri igračice u Top 20 strelaca. Ana Vjakireva sa 36 pogotka je na četvtom mestu, dok su Darija Samokina i Darija Dimitrijeva postigle 27, odnosno 25 golova. Francuska se uzda u odličnu odbranu, a na golu briljiraju Amandin Lejno i Laura Glozer koje su u smaom vrhu po uspešnosti. Obe imaju procenat od 36 odsto odbrana, a jedino je bolja Norvežanka Silje Solberg sa 40 odsto. S druge strane, Ruskinja na golu Ana Sejdokina ima 32 odsto uspešnih intervencija. Tradicija kaže Rusija, ali blagi favorit je Francuska zbog domaćeg terena.

U borbi za bronzu igraće Holandija i Rumunija. Ove dve selekcije takođe su igrale u grupnoj fazi u Francuskoj i tada su slavile Lale i to ubedljivo 29:24. Rumunke su desetkovane povredom najbolje igračice Kristine Neagu. Ona je pokidala ligamente kolena na meču grupne faze sa Mađarskom i završila sezonu. Bez nje naši istočni susedi nisu isti, pa su Holanđanke favoriti. Najbolja igračica Holandije Nike Grot je rovita, propustila je meč sa Nemačkom u poslednjem meču druge runde, ali je igrala u polufinalu protiv Francuske i trebalo bi da bude udarna igla svoje reprezentacije.

Vreme RB Liga Meč Tip Kvota
Ned 14:00 7556 EPW Romania W - Netherlands W h 2 (+3.5) 1,95
Ned 17:30 7557 EPW Russia W - France W ki 2 1,70
Ukupna kvota3,31

EP ZA RUKOMETAŠICE (PARIZ)

Nedelja

ZA 3. MESTO
14.00: (4,40) Rumunija (9,00) Holandija (1,30)

FINALE
17.30: (2,55) Rusija (8,00) Francuska (1,70)

*** kvote su podložne promenama

Foto: Shutterstock


tagovi

sportsko klađenjeEP za rukometašice 2018

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara