""
""

Evropski trenutak istine

Vreme čitanja: 3min | uto. 29.11.16. | 09:38

Trijumfom nad italijanskim Sasarijem Partizan bi napravio ozbiljan korak ka nokaut fazi Lige šampiona...

Košarkaši Partizana polako, ali sigurno stabilizovali su formu posle nekoliko neugodnih poraza u Jadranskoj i FIBA Ligi šampiona. I sada sa dozom samopouzdanja dočekuje italijanski Dinamo Sasari (Arena sport, 20.30) u sedmom kolu LŠ u utakmici koja bi u psihološkom smislu mogla dosta da znači za nastavak borbi u tom takmičenju.

Izabrane vesti

Jer to je prva u nizu od tri utakmice u evropskom takmičenju koju Partizan igra na svom terenu, posle Sasarija u Pionir stižu nemački Ludvigzburg, pa turski Bešiktaš. Eventualni maksimalan učinak u ovoj mini-seriji gotovo izvesno bi značio i plasman u nokaut fazu. Može se reći da je Partizan do sada imao samo jedan ozbiljan kiks, i to baš u Ligi šampiona na svom terenu protiv belgijskog Spiru Šarlroa. Na to se u narednom kolu nadovezao i poraz protiv AEK-a u Atini, tako da će Partizan večeras pokušati da izbegne treći neuspeh u nizu.

Duel Partizana i Sasarija, između ostalog, biće i prilika za novi povratak Duška Savanovića, nekadašnjeg reprezentativca Srbije u Beograd.
“Grupa u kojoj igramo je najkvalitetnija, nema tu ni lakih protivnika, niti timova bez tradicije i iskustva iz drugih evropskih takmičenja. Samim tim, nema mesta tu za nekakvo potcenjivanje ili razmišljanje o lakšim i težim protivnicima. Imamo šansu da pokažemo da smo tu lekciju naučili posle jednog kiksa. Protivnik ima vrlo atletski talentovanu spoljnu liniju i iskusan centarski par Savanović-Lideka. Dakle, izazovi za svakog našeg igrača”, rekao je trener Partizana Aleksandar Džikić u najavi utakmice.

Inače, daleko od toga da italijanski klub blista u poslednje vreme. Naprotiv. Sasari je vezao čak šest poraza u svim takmičenjima. Doduše, ovakav podatak ne bi smeo da spusti Partizanov gard da se crno-belima ne bi ponovila Šarlroa. Belgijanci su bili u potpunom „kanalu“ pred dolazak u Pionir, a onda su iz beogradskog hrama košarke na kraju izašli sa 14 poena razlike u džepu.

Trener kluba sa Sardnije Federiko Paskvini ocenio je da je za njegovu ekipu najvažnije da psihički ojača i da će tek onda doći i rezultati.
“Mi smo u ozbiljnoj krizi. Čini mi se da je u ovom trenutku naš najveći problem psihološke prirode. Jednostavno, moramo da nastavimo da verujemo“, kazao je Paskvini pred dolazak u Beograd.

Jedna od zanimljivosti za navijače Partizana je i da su dres kluba sa Sardinije u bliskoj prošlosti nosila i dvojica bivših košarkaša crno-belih - Dru Gordon i Džoš Akojon. Prvi je u Sasariju igrao u dva navrata, 2013. i 2014, dok je Akojon u drugom delu prošle sezone nosio dres ovog kluba.

Gledajući statistiku u dosadašnjem toku takmičenja u Ligi šampiona, Sasari je bolji od Partizana kada su u pitanju poeni postugnuti iz kontranapada. Italijani daju 15,2 poena, a crno-beli 8,7 u ovim situacijama. Partizan je, sa druge strane, znatno bolji kada je u pitanju učinak igrača sa klupe. Kod crno-belih oni daju čak 42,2 poena po utakmici u proseku, dok je u Sasariju ta brojka 27.

Takođe, za razliku od duela protiv AEK-a u prethodnom kolu, trener Džikić večeras će moći da računa na kapitena Novicu Veličkovića. Njegovo prisustvo na terenu svaki put je mnogo značajnije od onoga što kažu statističke brojke, pa nema sumnje da će tako biti i u večerašnjem okršaju u kojem bi pobeda bila definitivna potvrda da je Partizan ponovo na pravom putu u oba takmičenja. 

PIŠE: Marko Protić


tagovi

Aleksandar DžikićDinamo SasariFIBA Liga šampionaJadranska ligaFK PartizanSrbija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara