""
""

FA suspendovao Anelku na pet utakmica, mora da plati i 80.000 funti

Vreme čitanja: 1min | pet. 28.02.14. | 08:34

Francuski internacionalac žestoko kažnjen zbog neprimerene proslave gola na meču protiv Vest Hema

Fudbalski savez Engleske (FA) kaznio je napadača Vest Bromvič Albiona Nikolasa Anelku suspenzijom na pet utakmica i novčano sa 80.000 funti zbog nesportskog gesta krajem prošle godine.

Bivši francuski reprezentativac je na premijerligaškoj utakmici 28. decembra protiv Vest Hema prvi od dva postignuta gola proslavio s rukom nadole i šakom druge ruke na ramenu, poznatim u Francuskoj kao "kenel", a koji se smatra obrnutim nacističkim i antisemitskim pozdravom.

Izabrane vesti

Anelka je posle utakmice rekao da je to izveo u znak podrške svom prijatelju komičaru Didoneu, koji je u Francuskoj više puta kažnjavan zbog antisemitskih i rasističkih šala, i da je njegov gest bio "antisistemski, a ne antisemitski".

Vest Bromvič Albion će posle incidenta koji je podigao veliku prašinu u javnosti na kraju sezone ostati bez glavnog sponzora, a zbog neprimernog poteza francuskog fudbalera pobunile su se i mnoge jevrejske grupe. Komisija FA potvrdila je da 34. godišnji fudbaler, iako njegov potez "jeste nacistički", nije imao nameru da širi mržnju i antisemitizam.

Ipak, Anelka će zbog nepromišljenog gesta propustiti utakmice Vest Bromviča protiv Mančester Junajteda, Svonsija, Hala, Kardifa i Noriča.

(foto: Action Images)


tagovi

Premijer ligaNikolas AnelkaVest Bromvič AlbionEngleskaEvropa

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara