"Antalija"
"Antalija"

Faraonski projekat na Mediteranu: Ronaldinjo i Eto su samo početak, sledi požar

Vreme čitanja: 5min | sub. 04.07.15. | 18:57

Najavljuju se nova atraktivna pojačanja, luksuzni stadion za 40.000 navijača će uskoro biti spreman, a samo od VIP loža će klub zaraditi 9.000.000 evra

Antalija

Čelsi, Mančester Siti i PSŽ su uspeli. Roman Abramovič i arapski šeici su stvorili fudbalske gigante i pokazali šta sve donose ogromna ulaganja. Nešto slično je pokušao ruski oligarh Sulejman Kerimov sa Anžijem i nije uspeo. Solidan uspeh je ostvario Dimitri Ribolovljev u Monaku, ali je kasnije spustio gas u odnosu na bombastičan početak u Kneževini. Probali su i Arapi u Malagi, ali ih je ubrzo prošla želja za ulaganjem u fudbal i španski klub je došao u tešku siktuaciju...

Izabrane vesti

Sada se novi faraonski fudbalski projekat rađa na obalama Mediterana. U popularnom turskom letovalištu Antaliji se sklapa tim koji bi mogao da bude putujuća atrakcija.

Pre nešto manje od pola veka je osnovan fudbalski klub u Antaliji sa istim imenom. Pre tridset i kusur godina je prvi put zaigrao u turskom šampionatu. Od tada je uglavnom plesao na ivici između prvoligaškog i drugoligaškog takmičenja. U nekoliko navrata se dokopao Evrope, ali nije predstavljao neku bitan faktor u turskom fudbalu.

Predsednik Gultekin Genčer je na čelo kluba došao pre dve godine i skovao plan kako da od Antalije napravi klub koji će se boriti za trofeje u Turskoj i biti redovan učesnik evrokupova. Preuzeo ih je pre dve godine kadu su ispali iz lige. Antalija se elite opet domogla minule sezone kada je jedva kroz baraž na penale eliminisala Samsun. Junak povratka u ligu je bio Lamin Dijara koji je sezonu završio kao najbolji sterlac ekipe. Partizanova Crna mamba je vrlo brzo postao miljenik u Antaliji kao nekada u Humskoj.

Ipak, nije mirisalo na nešto bombastično... Iako je Antalija i prethodnih godina umela da iznenadi dovođenjem poznatih faca poput Milana Baroša ili Entoana Ferdinanda.

A onda je kao grom iz vedra neba odjeknula vest da Samuel Eto stiže u Antaliju! Delovalo je kao jedna od mnogobrojnih patki maštovitih turskih medija, ali kada je Kamerunac na kraju zaista stigao, poslata je poruka da se Antalija ne šali! Dovoljno je videti kakav je ugovor potpisao Eto. Trogodišnji sa platom od 3.000.000 evra. Retko ko bi takav ugovor dao veteranu na zalasku karijere. Zapravo, bila je to samo uvertira u prelazni rok kakav se na jugu Turske ne pamti. Antalija je uzurpirala naslovnice turskih sportskih dnevnika, po običaju rezervisane za Galatasaraj, Fenerbahče i Bešiktaš.

Još jače je odjeknula vest da će stopama Etoa i njegov nekadašnji saigrač iz Barselone - Ronaldinjo! Sam pomen magičnog brazilskog imena izaziva euforiju i žmarce. Baš kao ni Eto, nije to više onaj stari Dinjo iz Barse. Ali magija iz nogu nije izvetrila. Umeo je da obraduje planetu s vremena na vreme čudesnim potezima tokom igranja u meksičkom Keretaru. Očekuje se da Ronaldinjo narednih dana bude i zvanično predstavljen. zarađivaće 3.000.000 evra godišnje plus po 10.000 od svake odigrane utakmice.

Ronaldino i Eto

Sa tandemom koji je Barselonu doveo na krov Evrope i uičinio je jednom od najatraktivnijih timova ikada, Antalija je uzdrmala Tursku i evropsku fudbalsku scenu. Predsednik Gultekin Genčer je ispunio obećanja koja su na prvu loptu izazivala podsmeh.

Inače, Genčer važi za ozbiljnog čoveka u Turskoj koji nije imao ispade. Fudbal mu nije prva ljubav, dugo godine se takmičio u sportskom jedrenju. Početkom devedesetih se obogatio lancom trgovina i od tada širi imperiju. Postao je jedan od moćnijih ljudi u Turskoj, dugo je bio čelnik u FS Turske, a ušao je i u politiku i nekoliko godina bio član nacionalnog parlamenta. Blizak je premijeru Davutogluu iz Edoganovog vladajućeg režima, pa nije ni čudo što je po Etoa u Italiju išao avion Vlade Turske. Genčer je stvorio moćan krug prijatelja i neki od njih su ga sledili u ambicioznom projektu sa Antalijom. Sponzori se sada prosto lepe za ovaj klub.

Da se nešto veliko sprema, dokazao je projekat novog, modernog stadiona, pošto aktuelni prima samo 7.000 gledalaca. Krajem leta će biti završen stadion koji će moći da ugosti 40.000 ljudi. Nadomak njega će biti velelepni sportski centar u kojem će se pripremati reprezentacija Turske.
„Očekujemo veliki prihod od karata. Za naredne tri godine smo rasprodali 42 svečane lože na novom stadionu. Samo od njihovog iznajmljivanja ćemo ostvariti čist profit od 9.000.000 evra“, rekao je Genčer i dao odgovor na pitanje kako će finansisrati velike plate Ronaldinja i Etoa.

Ako dodamo podatak da u Turskoj pobednik plej-ofa u drugoj ligi zaradi 15.000.000 evra od plasmana u Super lig i TV prava, jasno je da Antalija može da računa i na „normalne“ prihode. Sistem u Turskoj o raspodeli novca od TV prava je takav, da što je klub bolje plasiran na kraju sezone - dobija veću sumu. Ukoliko ekipa bude beležila dobre rezultate, zarađivaće i veći novac.

Dolaskom Etoa i Ronaldinja, Antalija nije završila prelazni rok. Očekuje se još pojačanja. Poslednje informacije glase da je sledeća velika meta David Vilja iz Njujork Sitija. Genčer ga nije obećao, ali će pokušati da završi posao. Mnogo izvesniji je dolazak nekolicine ostalih veterana. Ponuda je otišla na adresu Andreja Aršavina koji je slobodan igrač i koji je odgovorio da mu je san da zaigra sa Ronaldinjom. Blizu dolaska je i Kolo Ture koji je nedavno produžio ugovor sa Liverpulom. Njemu su Turci ponudili dvogodišnji ugovor vredan 6.000.000 evra. Na listi pojačanja je i Andre Santos, nekadašnji levi bek Fenerbahčea, Arsenala i brazilske reprezentacije. On je slobodan igrač. Kupljen je i brazilski vezista Luis Fransisko Grando iz Gazijantepa, a nekada je igrao za Palmeiras.
„Spremamo još jedno veliko ime na nivou Ronaldinja i Etoa. Ako uspemo, zapalićemo Evropu!“, puca od optimizma Antalijin predsednik.

Samuel Eto sa rukovodstvom Antalije, Genčer je prvi desno od Kamerunca

Kako god da se završi prelazni rok, Antalija je donela osveženje u turskom fudbalu i zapretila da će igrati bitnu ulogu naredne sezone. Vreme će pokazati da li je korak ka nečem velikom ili samo ples za jedno leto kao u slučaju Anžija. Plan je da klub krene stopama grada koji je u meteorskom ekonomskom usponu i pozicionirao se kao jedno od najtraktivnijih letovališta na Mediteranu. Grad Antalija je pre 20 godina imao oko 250.000 stanovnika, sada ima preko milion. U njemu živi preko 10.000 Nemaca koji su vrlo brzo postali među najredovnijim navijačima fudbalskog kluba.

Antalija je do sada uglavnom bila poznata kao destinacija poželjna za ostale klubove tokom zimskih priprema. Sada želi da se kao klub uvrta na mapu fudbalske Evrope, a pare pljušte sa svih strana kako bi cilj bio opravdan. Definitivno ćemo sledeće sezone imati još jedan razlog da pratimo dešavanja u turskom šampionatu. Sa sve Laminom Dijarom za kojeg je predsednik nedavno rekao da je nezamnjiv. 

(FOTO: Action images, www.antalyaspor.com.tr)


tagovi

TurskaSuper ligSamuel EtoRonaldinjoLamin DijaraKolo TureGultekin GenčerEvropaDavid ViljaAndrej AršavinAndre Santoš

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara