""
""

ODBROJAVANJE: Favorit iz senke ili najopasniji autsajder?

Vreme čitanja: 9min | pon. 21.04.14. | 08:54

Sa Francuzima nikada niste načisto pred velika takmičenja. Ili će da polete, ili će da dožive debakl kao 2002. i 2010. Tada su kao jedni od favorita za osvajanje titule ispali u grupnoj fazi! Zato uoči predstojećeg Mundijala u Brazilu mnogi stručnjaci sa velikom dozom opreza govore o njima...

 

Izabrane vesti

Menjaju se vremena u fudbalu, dolaze i prolaze novi igrači i generacije, ali pred svako svetsko prvenstvo, spisak favorita je isti. Brazil, Nemačka, Argentina i Italija kao glavni kandidati, Holandija, Francuska i Španija odmah do njih. U poslednjih 40 godina, odnosno 10 Mundijala, finalisti su uvek bili članovi pomenute „sedmorke“. S tim što su Španci izrasli u fudbalsku velesilu koja je stala uz rame onim najtrofejnijima, pa Brazil dočekuju u prvoj grupi favorita. Praktično, jedino iznenađenje u prethodnih 10 finala je bila Francuska koja je osvojila titulu na domaćem tlu 1998. godine i igrala finale osam godina kasnije u Nemačkoj.

Sa Francuzima nikada niste načisto pred velika takmičenja. Ili će da polete kao u pomenuta dva Mundijala, kada su delili lekcije Brazilu, ili će da dožive debakl kao 2002. i 2010. Tada su kao jedni od favorita za osvajanje titule ispali u grupnoj fazi! Zato uoči predstojećeg Mundijala u Brazilu mnogi stručnjaci sa velikom dozom opreza govore o Francuzima. Niko ne želi da detaljno prognozira kako će proći ekipa Didijea Dešana. Niko ne sme da se upusti u polemiku o konačnom dometu generacije koja kipti od potencijala.

Francuska odavno nije bila u koži tima od kojeg se ne očekuje mnogo, ali i za koji svi smatraju da može da eksplodira u Brazilu i dogura daleko. Čak i do same završnice i borbe za trofej.

Posle fijaska u kvalifikacijama za Mundijal u SAD 1994. i fatalnog gola Emila Kostadinova, francuski reprezentativni fudbal je doživeo korenite promene, a ulogu reformatora je preuzeo Eme Žake koji se zahvalio zvezdama poput Kantone, Žinole i Papena. Nakon debakla u Južnoj Africi i „građanskog rata“ koji je vladao u ekipi, kontroverznog Rajmona Domeneka je zamenio Loran Blan, sa sličnim zadatkom da vrati sjaj i pre svega ugled francuskom reprezentativnom fudbalu. Cenjen kao igrač, kasnije i kao talentovan trener u Bordou, popularni Predsednik je započeo svoj posao eliminacijom „štrajkača“ poput Anelke, Tulalana, Flaminija i ostalih problematičnih fudbalera. Taj posao je delimično obavio u naredne dve godine, ali je posle EP u Poljskoj i Ukrajini odlučio da „digne sidro“. Sada sa puno uspeha predvodi PSŽ.

ČVRSTA RUKA „OBIČNOG VODONOŠE“

Zadatak da nastavi rekonstrukciju je dobio jedini igrač iz Blanove „klase 1998“ sa većim liderskim sposobnostima od njega - Didije Dešan. Kapiten šampionske generacije i kasnije najuspešniji trener od njih. Čovek kojeg je Erik Kantona nazivao „običnim vodonošom“ nedostatak talenta uvek je nadoknađivao upornim radom i striktnom disciplinom. Blan mu je ostavio „kostur“ ekipe, ali pred Dešanom je još bilo mnogo posla. Taj kostur još nije imao automatizam pobeđivanja i nedostajalo mu je samopouzdanja. Nastavio je Blanov posao odvajanja žita od kukolja, uručio zahvalnice Maludi, Abidalu, Meksesu... i još više podmladio ekipu.

Ni sreća ih nije pogledala kada su u kvalifikacijama za Brazil zapali u grupu sa Španijom. Bio je to garant baraža uprkos dve hrabre partije protiv Furije. U prijateljskim mečevima protiv ozbiljnih ekipa poput Brazila, Urugvaja, Nemačke ili Belgije, videlo se da su Francuzi još daleko od vrhunskog nivoa.

Španci su ih poslali u baraž na Ukrajinu i posle onih 2:0 za domaćina u Kijevu izgledalo je da francuskom fudbalu preti još jedna katastrofa i potpuna rekonstrukcija. Svi su otpisali Trikolore - mediji, navijači, kritičari, bivši igrači i selektori. Svi su osuli paljbu po Dešanu i njegovom timu. Pre svih po Karimu Benzemi koji je do revanša protiv Ukrajine imao bilans od samo dva gola u prethodnih 19 mečeva.

A onda je usledila velika noć na Sen Deniju i 3:0 protiv Ukrajine. Koliko zbog rezultata, toliko i zbog hrabre igre, Trikolori su opet kupili srca francuskih navijača. Jedna utakmica je okrenula celu situaciju za 180 stepeni, a Dešanu i Benzemi su oprošteni svi „gresi“.

Nekoliko meseci ranije francuskom fudbalu je stigao ozbiljan signal iz Turske da ima svetlu budućnost. U Turskoj su mladi Trikolori osvojili Mundijalito, a Dešan je to savršeno dobro razumeo i u A selekciji dao veliku šansu klincima poput Pogbe, Kondogbije, Dinja, Zume... Sa „kosturom“ ekipe koji je već imao, popularni Asteriks je odlučio da sa ovim mladićima dodatno utegne linije tima i napravi okosnocu timu za Brazil, ali pre svega ekipu koja će 2016. na domaćem tlu jurišati na evropsku krunu.

NAJVEĆA SNAGA U VEZNOM REDU

Zato danas mnogi Trikolore gledaju kao ekipu kojoj je Brazil prolazna stanica i koja će tek dve godine kasnije biti u naponu snage. Ali, šta ako taj talenat bukne već u Brazilu?

Dešan je svestan da mu se otvorilo više karata nego što se nadao. U svim linijama tima ima adute koji bi mogli da budu jaki štihovi na smotri u Brazilu. Francuska će biti jedan od najmlađih timova na takmičenju, ali to nisu neiskusni golobradi mladići, već fudbaleri koji su ili nosioci igre u najjačim evropskim klubovima (Pogba, Matuidi, Lori...) ili će ovog leta biti zvezde višemilionskih transfera (Debuši, Mangala, Grizman...).

Golman Ugo Loris je čovek u koga Dešan najviše veruje i kojem je namerno dodelio kapitensku traku, preskočivši iskusnije Evru, Riberija i Sanju, iz razloga što su oni često bili glavni uzroci loše atomsfere u ekipi. Bez obzira što je Riberi jedan od najboljih fudbalera sveta. Zato bi Dešan mogao da u Brazilu poleti na krilima sjajnih mladih bekova Lukasa Dinja i Metjua Debušija. Pre nego sa iskusnim Sanjom i Evrom.

Na štoperskim mestima, posle dugo vremena, Francuzi imaju dvojicu fudbalera koji su među najtraženijim svetskim igračima na toj poziciji. Rafael Varan je u Realu izrastao u vrhunskog štopera, Elijakvim Mangala iz Porta će gotovo sigurno biti jedan od najvećih transfera sledećeg leta. A tu su još i solidni centralni bekovi poput Koščelnog, Sakoa, Ramija i supertalentovanog Kurta Zume koji je već planiran kao naslednik Džona Terija u Čelsiju.

Ipak, najveća snaga francuskog tima leži na sredini terena. Triling Blez Matuidi - Joan Kabaj - Pol Pogba je sila koja može da se suprostavi svakom veznom redu na svetu. Gruba procena je da njih trojica zajedno trenutno vrede preko 100 miliona evra. Dodajmo im još triling iz Liona: Klemon Grenije - Maksim Gonalon - Joan Gurkuf - koji je na meti brojnih boagtijih evropskih klubova - i eto veznog reda za puni respekt.

Kao šlag na tortu je stigla „usluga“ od Karla Anćelotija. Osim što im je u PSŽ lansirao Matudija koji je postao srce igre pariških Svetaca, Italijan je u Realu potpuno „povampirio“ Karema Benzemu koji igra najbolji fudbal u karijeri. Žiru, Žinjak, Remi i izuzetno talentovani Aleksandr Lakazet važe za Benzemine alternative koje bi mogle da ga odmene ili mu pomognu u nekim situacijama.

U formaciji 4-3-2-1 koju forsira Dešan, Karem Benzema je jedini klasični napadač, a mnogo toga će zavisiti od njegovih bočnih pomagača. Jedna od tih pozicija rezervisana je za Franka Riberija, sa kojeg je nekako neprimetno skinut teret igrača od kojeg zavisi reprezentacija. Za drugu će se boriti Dešanov miljenik iz Marseja Metju Valbuena i Sosijedadova senzacija Antoan Grizman.

Na prvi pogled ovih imena, lako je primetiti da osim Sanje i Evre niko nije u padu forme. Tačnije, svi trenutno igraju u životnoj formi. Francuska je jedna od retkih reprezentacija koja trenutno nema nijedan problem sa povređenim fudbalerima. Njihovi fudbaleri spremni kao strune i puni samopuzdanja dočekuju svetsko prvenstvo.

Fizičke karakteristike i nadmoć njegovih igrača u tom segmentu u odnosu na većinu rivala je dala Dešanu luksuz da može da forsira stil sa visokim presingom i brzim preuzimanjem poseda lopte, što je u poslednje vreme bio glavni recept za uspeh u evropskom klupskom fudbalu. S obzirom na klimatske uslove i veliku vlažnost vazduha u Brazilu, ta „pluća“ će biti jedan od velikih francuskih aduta.

Na ruku im ide i raspored. Fortuna ih je pogledala kada ih je svrstala u grupu sa  Švajcarskom, Hondurasom i Ekvadorom. U takvoj konkurenciji, Trikolori važe za pravog favorita, ali ako kola krenu niz brdo mogli bi da dožive fijasko sličan onom 2002. ili 2010, kada su takođe imali lake grupe, a završavali na dnu.

Ako osvoje prvo mesto u grupi, Francuzima se dalje otvara žreb. Idu na druoplasirani tim iz F grupe gde su Argentina, Bosna i Hercegovina, Nigerija i Iran. Realno je da izbegnu Mesija i drugare koji će se vrlo verovatno proštetati do prve pozicije u grupi, a ko god Francuzima zapadne za rivala, od preostale tri ekipe, neće biti nepremostiva ekipa. U tom idealnom scenariju za njih, imaju četvrtfinale nadohvat ruke. A kasnije, ništa nije nemoguće...

Dešan je vratio ponos francuskom fudbalu i uspeo da usadi u glavu svojim igračima šta znači nositi dres reprezentacije. Zbog tog stava i odnosa prema dresu je kao kapiten bio gazda na terenu boljima od sebe i podizao trofeje svetskog i evropskog prvaka, kao i pehar Lige šampiona. I kao trener je uspevao gde god je radio. Monako je preko Realovih Galaktikosa doveo do finala Lige šampiona, Marselju je doneo titulu posle 14 godina. Asteriks zna kako se pobeđuje, ostaje mu još samo da u to potpuno ubedi svoje igrače kojima kvalitet ne nedostaje.

I SLAVNI RONALDO VERUJE U NEKADAŠNJEG DŽELATA

U finalu pre 16 godina, tužni Ronaldo je gledao Didijea Dešana kako podiže pehar namenjen prvaku sveta. Nikada do kraja nije ognonetnuto šta se desilo sa Fenomenom te večeri sa Sen Deniju, ali istorija pamti samo pobednike koje je te večeri predvodio Zinedin Zidan i kapiten Dešan.

Danas Ronaldo veruje da Francuzi u njegovom Brazilu biti hit prvenstva.
"Po meni su Francuzi jedan od favorita. Verujem u njih jer imaju sjajne igrače. Siguran sam da mogu da doguraju daleko".

Još jedan član tog finala iz 1998. godine, Kristijan Karembe, veruje u Dešanovu ekipu i kaže:
"Znam mnogo ekipa koja se plaše nas posle onoga što smo pružili u mečevima protiv Ukrajine i Holandije. Poznajem Dešana i znam da kada on nešto počne, to mora da se završi uspehom, jer nikada ne odustaje", poručio je Karembe.

TRULA JABUKA NASRI

Jedan od najboljih francuskih fudbalera je svakako Samir Narsi koji igra u velikoj formi u Mančester Sitiju. Ali, i pored toga su male šanse da ćemo ga videti na Mundijalu u Brazilu. Iako je sa 26 godina u najboljem periodu karijere, iako je jedan od najboljih veznih fudbalera Premijer lige, on se izgleda pomirio s tim da su mu vrata reprezentacije zatvorena.

Dešan ga je navodno precrtao zbog problematičnog ponašanja i lošeg uticaja na ostale igrače.
"Pesimista sam, jer mislim da je meč protiv Holandije bio poslednji filter za kandidate za Mundijal, a ja nisam bio pozvan. Selektor mi nije dao nikakvo objašnjenje zašto me nema u timu. Voleo bih da idem na Mundijal, ali nisam optimista. Ako je problem moje ponašanje, možete da pitate bilo kog reprezentativca i reći će vam da nikada nisam pravio probleme", rekao je nedavno Nasri.

VENGER ČEKA RASPLET

Iako je mišljenje mnogih da Dešan sprema ekipu za Euro 2016. u Francuskoj, sasvim je jasno da bi ga neki rezultatski fijasko u Brazilu koštao gubitka posla. Odavno cirkuliše teorija da bi Arsen Venger konačno, posle dve decenije ubeđivanja, mogao da preuzme selektorsku funkciju u svojoj domovini.

Posao mu je nuđen bezbroj puta, ali on nikada nije smatrao da je pravi momenat. Evropsko prvenstvo na domaćem tlu, sa supertalentovanom generacijom, mamac je i za Vengera, pa se spekuliše da bi on mogao da nasledi Dešana posle Mundijala u Brazilu. Pogotovo zbog činjenice  da oteže oko produžetka ugovora u Arsenalu, što mnogi vide kao kupovinu vremena do konačnog epiloga u Brazilu. 

Piše: Aleksandar Gligorić

Novi broj magazina MOZZART Sport u prodaji je od petka 18. aprila i možete ga nabaviti po ceni od samo 50 dinara u svim objektima kladionice MOZZART u Srbiji i Republici Srpskoj, ili ga čitati na našoj stranici na Novinarnici.

(foto: Action Images)


tagovi

reprezentativni fudbalodbrojavanjeEvropaBrazil2014

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara