Dušan Tadić
Dušan Tadić

Football Leaks o Dušanu Tadiću: Zdravko Mamić i problem sa 415.000 evra poreza

Vreme čitanja: 2min | uto. 20.11.18. | 15:07

Marketinška prava napravila zbrku

Odavno već ustaljena praksa fudbalskih menadžera da izbegavaju plaćanje poreza nije zaobišla ni srpske igrače. Tačnije Dušana Tadića, koji je danas jedna od tema u aferi Football Leaks, pošto je navodno u saradnji sa Zdravkom Mamićem “zaboravio“ da prijavi profit od 813.600 evra na osnovu prodaje marketinških prava.

Tadić je doduše samo deo velike priče o prljavim poslovima Zdravka Mamića, koju danas objavljuje hrvatski Nacional fokusirajući se pre svega na slučajeve Dejana Lovrena i Matea Kovačića. Međutim, tu je i Tadić, koji bi mogao da se nađe u problemu zbog neplaćenog poreza u visini od 415.000 evra. Neplaćenog u Engleskoj, jer sve ovo se dešava tokom njegovog boravka u Sautemptonu.

Izabrane vesti

Football Leaks podseća da je Sautempton za Tadića platio Tventeu obeštećenje od 13.000.000 evra, da je provizija od 1.800.000 otišla na račun menadžera Dejana Joksimovića, a da je još 1.100.000 evra završilo na računu agencije Dojen Sports Nelija Lukasa, koji je tada držao 10 odsto vlasništva nad ugovorom srpskog fudbalera. I tu je sve čisto i legalno, jer te 2014. Fifa još nije zabranila vlasništvo treće strane niti ograničila proviziju za menadžere.

Samog igrača zastupao je Tim Bejli, koji je od Tadićeve godišnje plate od 1.800.000 funti prihodovao 218.400 i ni tu nema velike drame, pošto su se, posebno u to vreme, uzimale i mnogo veće provizije. Jedini problem je međutim to što je polovinu te sume, tačno 109.200 funti, plaćao Sautempton što se u Velikoj Britaniji vodi kao “benefit in kind“, da ne zalazimo previše u pravnu struku – kao olakšica za igrača. I kao takva je podložna oporezivanju.

 

Ono što je veći problem su, tumači NacionalTadićeva marketinška prava. U članu 13.1 ugovora Sautempton se obavezuju da će mu po tom osnovu godišnje isplaćivati 180.000 funti. Tačnije ne njemu, već švajcarskoj agenciji Rasport menadžement pod Mamićevom kontrolom. S obzirom da je Tadić u Engleskoj proveo četiri sezone stižemo do ukupne sume od 720.000 funti iliti po današnjem kursu 813.600 evra.

Da je Tadić tu sumu prijavio poreskim organima u Engleskoj morao bi da na ime poreza i socijalnih davanja plati oko 415.000 evra.

Nije mu ovo trebalo, ali da ne glumimo baš naivne puritance, nagledali smo se poslednjih godina u svetu fudbala i mnogo većih suma i mnogo većih prekršaja. Ovakvi problemi nisu zaobišli ni Kristijana Ronalda, Nejmara, Lionela Mesija, Luku Modrića... Prosto, svet fudbala tako funkcioniše. I ako Tadić i dospe pred engleski sud, nagodiće se, platiti i to će biti to. Uostalom, teško da su ovde fudbaleri najveći problem.

(FOTO: Star Sport)


tagovi

Dušan TadićFootball Leaks

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara