""
""

Fudbalski Federer je konačno došao u Evropu!

Vreme čitanja: 3min | sre. 06.07.16. | 21:12

Plejmejker na štoperskoj poziciji, siroče koje je odgajio River, želja svih velikih klubova Evrope i jedan od najtalentovanijih defanzivaca sveta je novi član Liona

Dolazak Emanuela Mamane se u Evropi najvljuje već dve godine. Kao čudo od deteta, kao jedan od najtalentovanijih defanzivaca na svetu, mladi Argentinac je prethodnih sezona završio  u beležnicama svih velikih klubova. Na kraju je prešao u Lion.

Izabrane vesti

Francuski klub je potvrdio da će Mamana kao novo pojačanje biti predstavljen sutra. Visina transfera iznosi 9.000.000 evra. River je morao da proda svoj dragulj za znatno manju cenu jer je u finansijskim problemima. Mamanina vrednost se procenjuje na minimum 15.000.000 evra. Argentinac je prošle zime bio na korak od prelaska u Fiorentinu, čak je i stigao u Firencu, ali je River u poslednjem trenutku promenio uslove i posao je propao.

Prethodnih godina su ga želeli Barselona, Atletiko, Inter, Čelsi, Totenhem, Napoli, Arsenal, Milan… Ali River nije želeo ni da čuje za prodaju. Lion je ekspresno završio posao i iskoristio finansijsku krizu popularnih Milionera.

Mamana je sa osam godina došao u River. Dve godine posle gubitka majke. Kada je imao 15 godina, preminuo mu je i otac i ostao je siroče. Hteo je da napusti fudbal, ali ga je držalo obećanje ocu na samrti da će jednog dana zaigrati u prvenstvu Argentine u belom dresu sa crvenom štraftom. Odgajio ga je River. Klub je bio njegova druga kuća i druga porodica. Dečko koji retko pokazuje emocije je počeo da razbija u mlađim kategorijama. Prošao je sve ahgentinske reprezentativne selekcije, uglavnom igrao sa starijim godištima od sebe i uvek bio među najboljima.

Toliko se izdavajo da je 2014. godine dobio i poziv selektora A reprezentacije Alehandra Sabelje. Demikelis i Garaj su otpali zbog lakših povreda i Sabelja je za prijateljski meč sa Slovenijom pozvao momka koji još nije debitovao za prvi tim Rivera?! Tek drugi put u istoriji argentinskog fudbala se desilo da fudbaler zaigra za najjači tim Argentine, a da prethodno nije debitovao za klub u prvenstvu. Pre Mamane, to je uspelo samo Havijeru Maskeranu. Njegovom idolu i igraču na kojeg želi da liči.

Sa 18 godina je zaigrao u finalu Kopa Sudamerikana za River i tako postao najmlađi igrač velikana sa Monumentala u nekom velikom finalu. Ceo svet je ubrzo čuo za Mamanu, skauti su u Evropu slali izveštaje prepune superlativa.

Arijel Ortega je je rekao:
“Ovo je plejmejker na poziciji štopera. Može da igra šta hoće u veznom redu”, hvalio ga je popularni Burito.

Ipak, Mamana nije igrao u veznom redu. Iako su slalomi iz srca odbrane na protivničku polovinu postali zaštitni znak tinejdžera koji je u Bekenbauerovom ili Barezijevom stilu prolazio rivale. Dobio je nadimak: Federer. Stil, elegancija i lakoća sa kojom Mamana igra podsetili su Argentince na stav na terenu švajcarskog teniskog asa. Može da odigra meč bez faula… I da dobije svaki duel.

Podjednako uspešno pokriva pozicije štopera i desnog beka. Lion je napravio posao koji će mu se vrlo brzo isplatiti. U Lionu se rado sećaju brazilskog štopera Edmilsona koji je imao ulogu štopera-plejmejkera. Sada su dobili unapređenu verziju…

Ako je Umtiti otišao u Barselonu za 30.000.000 evra, poznavajući pregovaračku genijalnost Žan-Mišela Ole i Mamanin potencijal, Lion će ubrzo biti na slatkim mukama kako da odbije desetine miliona evra koje će ponuditi veći i bogatiji evropski klubovi.  

(FOTO: Action images)


tagovi

River PlejtOlimpik Lionmeđunarodni fudbalLiga 1letnji prelazni rok 2016Južna AmerikaFrancuskaEvropaEmanuel MamanaArgentina

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara