""
""

Drogba treći put na Mundijalu, Kalu spasao Obalu Slonovače u 94. minutu (VIDEO)

Vreme čitanja: 2min | sub. 16.11.13. | 22:15

U Brazil ide i Nigerija, posle duple pobede nad Etiopijom

Slonovi su preživeli Kazablanku i odmarširali za Brazil. Iako je bila na ivici eliminacije, Obala Slonovače je druga afrička reprezentacija koja je obezbedila plasman na Mundijal, pošto je na neutralnom terenu u Maroku izvukla remi protiv motivisanog Senegala (1:1) i zahvaljujući pobedi u Abidžanu prošlog meseca (3:1) osigurala mesto na Svetskom prvenstvu.

Selekcija čija je prva zvezda Didije Drogba postigla je izjednaćujući pogodak u četvrtom minutu nadokande vremena, kad je Salomon Kalu spretno reagovao posle kontre, na dodavanje Jaje Turea, ugasivši nadu Senegalaca da mogu do podviga, u revanšu baraža.

Izabrane vesti

Papis Sise i drugovi imali su težak zadatak da nadoknade dva gola zaostatka iz prvog meča i dugo su tražili način da se vrate u igru. To se konačno desilo u 77. minutu, kad je Musa So realizovao jedanaesterac, koji je napravio Didije Drogba. Srećom po napadača Galatasaraja, taj njegov potez prošao je bez većih posledica, pa će narednog leta učestvovati na trećem uzastopnom Mundijalu, u pokušaju da se premijerno plasira u osminu finala, pošto je njegova reprezentacija u Nemačkoj 2006. i Južnoj Africi 2010. završavala takmičenje u grupi. 

Dva prekida, dva gola i eto Nigerije na Mundijalu! Reprezentacija Super orlova overila je plasman na Prvenstvo sveta u Brazilu, pošto je i u revanšu baraža na afričkom kontinentu savladala Etiopiju (2:0), uz podsećanje da je pre mesec dana istu selekciju savladala i u gostima (2:1).

Nigerija je potvrdila reputaciju jednog od najjačih timova na Crnom kontinentu (aktuelni prvaci) već u uvodu susreta u Kalabaru, kad je Viktor Mozes uspešno realizovao najstrožu kaznu i doneo očekivanu prednost ekipi Stefana Kešija. Napadač Liverpula je u 79. minutu prepustio mesto na terenu Viktoru Obini, koji je samo tri minuta kasnije spektakularnim pogotkom iz slobodnog udarca razveselio navijače.

Na taj način Nijerija je peti put obezbedila plasman na smotru najboljih reprezentacija sveta, a od debija u Sjedinjenim Američkim Državama 1994. učestvovala je još u Francuskoj (1998), Japanu i Južnoj Koreji (2002), Južnoj Africi (2010), dok je propustila samo Mundijal u Nemačkoj (2006).

BARAŽ ZA PLASMAN NA MUNDIJAL – AFRIKA

Nigerija – Etiopija 2:0 (1:0)
/Mozes 20 pen, Obina 82/, prvi meč 2:1

Senegal – Obala Slonovače 1:1 (0:0)
/So 77 pen - Kalu 90+4/, prvi meč 1:3

Nedelja:
15:00 Kamerun – Tunis, prvi meč 0:0

Utorak:
17:00 Egipat – Gana, prvi meč 1:6

19:15 Alžir – Burkina Faso, prvi meč 2:3

(FOTO: Action images)

 

 


tagovi

Didije DrogbaetiopijaKvalifikacije za SP 2014NigerijaObala Slonovačereprezentativni fudbalSenegalViktor MozesViktor Obina

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara