""
""

GRAFIKA: Alves je broj jedan! Ali ko su ostali majstori za penale u Evropi među golmanima

Vreme čitanja: 2min | sre. 05.10.16. | 16:50

Valensijin čuvar mreže je prethodnog vikenda podsetio da je nenadmašan u zaustavljanju udaraca sa 11 metara

Prethodnog vikedna, Valensijin golman Dijego Alves je još jednom oduševio planetu sjajnim odbranama penal. Brazilski čuvar mreže odavno nosi etiketu prvog specijaliste za penale u Evropi, a i statistika to dokazuje.

Izabrane vesti

Od golmana koji trenutno brane u klubovima iz najjačih pet liga Evrope, Alves je daleko najuspešnij sa procentom od 48,84 odsto. Brazilac je u karijeri odbranio 22 penala od 45 koliko su mu rivalu šutirali u Primeri. Ne računajući učinak u rodnom Brazilu gde je branio za Atletiko Mineiro.

Alvesove odbrane su i povod da pogledamo koji su to još golmani u Evropi specijalisti za zaustavljanje udaraca sa 11 metara (ne računaju se penal serije). Kriterijumi su da je trenutno u klubovima iz “liga petice” i da je tokom karijere imao makar deset situacija u kojima su mu protivnici šutirali “sa kreča”. Računaju se penali u svim takmičenjima.

Iza Alvesa se procentu uspešnosti nalazi malo poznati Bolonjin golman Alfred Gomis. Međutim, on još nije ni debitovao za Bolonju u Seriji A. Sve njegove penal odbrane su zabeležene u Seriji B kada je bio član Krotonea, Avelina i Ćezene. Ovaj bivši mladi reprezentativac Italije je u prethodne tri godine u Seriji B odbranio čak 11 penala. Na listi se nalazi samo zato što je član kluba iz jedne od pet najjačih liga.

Ali zato Kevinu Trapu niko ne može da ospori da je među najboljim golmanima za odrbane penala u Evropi. Većinu penala je odbranio na utakmicama Bundeslige ili braneći za PSŽ u Ligi 1 ili Lige šampiona. Ukupno je u karijeri odbranio 13 od 31 penala sa kojima se suočio.

Na listi se našao i Milanov vunderkind Đanluiđi Donaruma koji je u karijeri odbranio četiri od 10 penala. U vrhu su i slovenački majstor za panela Samir Handanović, Heronimo Rulji iz Sosijedada kojeg je kaparisao Pep Gvardiola, Liverpulov Loris KarijusManuel Nojer i Đanluiđi Bufon kao najbolji golmani današnjice imaju nešto iznad 30 procenata uspešnosti sa penalima. 


tagovi

ValensijaŠpanijaPrimeraEvropaDijego Alves

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara