"Aleksandar Gligorić i Bora Milutinović"
"Aleksandar Gligorić i Bora Milutinović"

Grande Bora u zemlji koja mu je bila nerešiva mundijalska enigma

Vreme čitanja: 3min | pet. 13.06.14. | 12:35

Aleksandar Gligorić i Bora Milutinović(Od specijalnog izveštača MOZZART Sporta iz Sao Paula)

Srbin kojeg zna ceo svet, pa i Brazilci. Mundijalska legenda Bora Milutinović neće propustiti ni ovaj u Brazilu. Stigao je u Sao Paulo gde će gledati otvaranje, a onda planira da skokne i do Rija. Boru ovde svi znaju i svi poštuju. Reporteri sa svih strana ga okružuju, fotografišu snimaju. Nije imao vremena za veliku priču zbog ranije ugovorenih obaveza na nekoj televiziji, ali je ipak izašao u susret i srdačno porazgovarao sa izveštačem iz Srbije.

Izabrane vesti

Više niste selektor, ali Mundijal ne propuštate. Kakvu sada ulogu imate?
"Ovde sam kao ljubitelj fudbala. Trenutno radim kao savetnik u organizaciji Mundijala u Kataru. Putujem, gledam fudbal i to je moj život".

Kao čovek koji je na Mundijalima vodio pet različitih reprezentacija, od čega je sa čak četiri prošao grupnu fazu takmičenja, nije mu teško da nađe ekipe za koje će navijati. Pogotovo što su čak četiri od tih pet selekcija sada u Brazilu.
"Meksiko i Kostarika su ekipe koje najviše podržavam. Meksiko je moja druga kuća. Tamo živim, tamo mi je familija, to je bila prva reprezentaciju koju sam vodio na  na Mundijalima. Ipak, posebne emocije me vežu i za Kostariku", kaže Bora i priseća se kako je bilo u Italiji 1990. kada je kostarikanske autsajdere doveo do nokaut faze takmičenja.
"Tada smo priredili ogromno iznenađenje. Sa tom ekipom sam radio samo 70 dana, nisam odigrao nijednu prijateljsku utakmicu sa punim sastavom uoči Mundijala, a prošli smo grupu u kojoj su bili Brazil, Škotska i Švedska. Sećam se da nas jedne novine ispratile sa naslovom 'Teško zemlji koja ima klovna za selektora'. Kada smo se vratili iz Italije, iste te novine su imale naslove 'Vratio se mađioničar sa svojim junacima'. Navijaću i za Honduras koji sam takođe odveo na Mundijal".

Fil Nevil i Bora Milutinović

Jedna reprezentacija se profilisala kao Borin najveći „neprijatelj“. Reprezentacija zemlje domaćina ovog Mundijala.
"Uvek sam sa mojim ekipama nailazio na Brazilce na svetskim prvenstvima i gubio. U Italiji 1990. pobedili su nas u grupi, potom su me u Americi 1994. godine izbacili u nokaut fazi, a 2002. sa Kinom su me eliminisali iz grupe. Ali ako već morate od nekoga da izgubite, onda je najbolje da to bude Brazil".

Vodili ste tolike selekcije, a nikada niste trenirali tim svoje zemlje. Da li više ima šanse da vas vidimo na klupi Srbije?
"Ja bih voleo,ali ne mogu sve želje da se ispune.Zadovoljan sam dosadašnjom karijerom i zadovoljan sam sada poslom u Kataru. Jedna je stvar želja, a druga realnost. Neću da se hvalim da sam patriota, volim svoju zemlju, volim moju Bajinu Baštu, ali treba da budem svestan nekih stvari".

Šta mislite i Ljubinku Druloviću na mestu selektora Srbije.
"To je moj partizanovac i podržavam ga. Šalim se to za Partizan,te stvari ne bi trebalo da budu bitne kada je reperezentcija u pitanju. Mislim da sada imamo izuzetno talentovanu generaciju i da Drulović treba da ostane da radi sa njima jer je neke od njih već trenirao u omladinskoj reprezentaciji. Tu je i Ilija Petković da pomogne, tako da mislim da možemo da očekujemo uspehe od Orlova u narednom periodu", istakao je Milutinović.

(FOTO: MOZZART Sport / Aleksandar Gligorić)


tagovi

MundijalskiDnevnikJužna AmerikaBrazil2014ABrazil2014BrazilBora MilutinovićAleksandar Gligorić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara