""
""

Grmljavina počinje, poraz nije opcija

Vreme čitanja: 10min | sre. 05.06.13. | 09:10

Iako je domaće takmičenje, svedeno na prolećni turnir bez prohodnosti u Evroligu, postalo sekundarno u odnosu na Jadransku (ABA) ligu, finale plej-ofa Superlige je ipak centralni događaj sezone. Osim osnovnog takmičarskog i sportskog poriva za pobedom, uz ogroman rivalitet dva kluba, ulog je podignut i zbog Zvezdinog posta i Partizanove dominacije koju crveno-beli žarko žele da prekinu

Predigra je počela prošlog leta. Rat saopštenjima, odmeravanje moći van terena, pritisci na sudije i košarkašku organizaciju, kontinuirano su potresali košarkašku javnost. Intenzivirali su se neposredno pre i posle međusobnih okršaja, a kulminirali nedavnom smenom direktora Superlige Predraga Bojića. I sve to zbog onoga što nas očekuje od srede – finala  plej-ofa između Partizana i Crvene zvezde.

Izabrane vesti

Iako je domaća liga, svedena na prolećni turnir bez prohodnosti u Evroligu, postala sekundarno takmičenje u odnosu na Jadransku (ABA) ligu, finalna serija Superlige je ipak centralni događaj sezone. Osim osnovnog takmičarskog i sportskog poriva za pobedom, uz ogroman rivalitet dva kluba, ulog je podignut i zbog Zvezdinog posta i Partizanove dominacije koju crveno-beli žarko žele da prekinu. Na Malom Kalemegdanu osećaju da je konačno  došlo njihovo vreme.

Večiti rivali su ove sezone odigrali šest međusobnih mečeva, Zvezda je dobila četiri , ali je Partizanu pripao onaj do sada najvažniji - u finalu ABA lige.

KO RESKIRA...

Međusezonu u timu sa 11. uzastopnih šampionskih titula obeležio je povratak Duška Vujoševića. Posle leta u kojem po prvi put posle niza  godina nije prodat nijedan igrač,  crno-beli su u sezonu ušli sa rizičnim, ali neophodnim konceptom oslanjanja na ekstremno talentovane, ali na najvišem nivou netestirane igrače.

Najzvučnije ime od pridošlica svakako je MVP Evropskog prvenstva do 20 godina i jedan od najtalentovanijih plejmejkera Evrope, Francuz Leo Vesterman. Uz njega, po prvi put od Blejka Stepa (2004.) doveden je Amerikanac direktno sa koledža - Dru Gordon, a značajne uloge dobili su Bogdan Bogdanović i Davis Bertans. Promene su se najviše osetile na poziciji na kojoj je Partizan tradicionalno dominirao. Dejan Musli je stigao u pokušaju da karijeru vrati na pravi kolosek,  iz Hemofarma je posle samo jedne solidne sezone doveden Đorđe Gagić,  dok je prve seniorske minute dobio tada još uvek maloletni Nikola Milutinov. Ipak, u rosteru nije bilo mesta za sve talente koje je Partizan okupio, pa su Nemanja Bešović i Nenad Miljenović napustili klub.

Pored starosedelaca Lučića, Milosavljevića i Čakarevića, iskustvo je trebalo da donese i američki plejmejker Tori Tomas. Ovaj  košarkaški globtroter u Partizan je stigao kao prvi strelac ruske lige, ali je posle ispod prosečnih partija zamenjen već u novembru.

U prva dva meseca Partizan je gurao na nivou koji se očekuje od kluba koji dominira regionom u poslednjoj deceniji. U ABA ligi imao je osam pobeda i samo dva poraza, od Cibone u Zagrebu i u prvom derbiju sezone, gde je ubedljivo poražen dva dana posle šokantnog poraza u „Pioniru“ od Bamberga. Sav potencijal tima viđen je kada je demontirana Budućnosti u „Morači“. U Evroligi, Partizan je igrao dobru košarku, ali i došao do samo dve pobede u prvih osam utakmica.

Sa decembrom je došao i sunovrat forme crno-belih. Najava krize bio je debakl u Laktašima protiv najprijatnijeg iznenađenja sezone Igokee, a posle još jednog poraza u produžetku, ovaj put u „Pioniru“ od Barselone, Partizan se oprostio od Evrolige opet posle produžetka i nove drame u Bambergu.  Šok posle ispadanja iz Evrolige pratila su tri poraza na strani od inferiornih Solnoka, Zadra i Širokog. Pogotovo je bolan bio poraz u Zadru košem primljenim  u poslednjih 0.8 sekundi, a za koji je čuo i najbolji košarkaš sveta Lebron Džejms.

Kako su Milosavljević i Bogdanović imali prednost na mestu beka šutera, reprezentativac Danilo Anđušić odlučio je da napusti klub, a iz Valensije je stigao Francuz Žofri Lovernj. U narednom periodu crno-beli su se nekako održavali u prva četiri mesta u ABA ligi , a u sledeća dva derbija je, i pored  poraza, od kojih prvi u finalu Kupa Radivoja Koraća, nagovešten rast forme. Ipak,  prvi poraz u Pioniru od Olimpije, od raspada Jugoslavije učinio je realnom pre sezone nezamislivu opciju da Partizan propusti Fajnal for Jadranske lige. Meč odluke i prekretnica sezone bilo je gostovanje u Zagrebu protiv Cedevite. Crno-beli su na minut i po do kraja gubili sedam razlike, ali su nekako preokrenuli i utakmicu i sezonu.

Od tada je forma Vujoševićevih izabranika bila u usponu, pa je pobedom protiv Solnoka u poslednjem kolu overen  deveti plasman u završnicu ABA lige u isto toliko godina. Posle te utakmice Dru Gordon je rešio da raskine saradnju sa Partizanom i ode u Dinamo Sasari, što je značilo da će kao četvrti stranac u Superligi biti registrovan Lovernj. Ispostaviće se da je to bio odličan razvoj događaja po Partizan.

U Laktašima su crno-beli vratili domaćinu, najprijatnijem iznenađenju sezone, za bruku u regularnom delu sezone, u utakmici koja je donosila igranje u narednom izdanju Evrolige. Do šestog prstena na Jadranu crno-beli su došli pobedom protiv Crvene Zvezde. U Superligi Partizan je od starta zaseo na čelo i uverljivo došao do  pol-pozicije pred plej-of. U polufinalu je sa pola gasa eliminisana novosadska Vojvodina.

GORE-DOLE...

Iako jedna od uspešnijih u poslednjih 15 godina, druga sezona u kojoj je Nebojša Čović na  čelu Crvene zvezde bila je prepuna turbulencija. Prošlog leta Mali Kalemegdan je neobavljena posla napustio Svetislav Pešić, ali nakon tog razočaranja sledile su samo dobre vesti za navijače Crvene zvezde. Kući se vratio trostruki najbolji strelac Evrolige Igor Rakočević, ispred nosa Partizanu uzet je Elton Braun, iz redova najvećeg rivala stigao je Raško Katić, a dovedena su i dva igrača sa NBA pedigreom - Demarkus Nelson i Moris Almond. Ipak, uz Rakočevićev povratak, verovatno je najveće pojačanje dolazak Borisa Savovića. Spisak novajlija kompletirali su Marko Simonović i talentovani krilni centar Luka Mitrović koji je došao iz Hemofarma. Šansa da po prvi put samostalno vodi jedan tim data je Pešićevom pomoćniku Milivoju Laziću.

Sezona je otvorena u Dalmaciji sa dva neočekivana ubedljiva poraza od  Splita i Zadra, posle kojih je Milivoja Lazića na klupi zamenio Vlada Vukoičić. Posle poraza u „Pioniru“ od Igokee i  skora 1-4, izgledalo je da će ovo biti nova u nizu košmarnih sezona za Zvezdu. Umesto Almonda doveden je bivši igrač Radničkog Majk Skot, a zbog velikog pritiska navijača klub je napustio Filip Čović. Usledila je pobeda u Skoplju protiv MZT-a, u  jednoj od najružnijih utakmica sezone i onda je nenadano sve kliknulo.

Zvezda je uz atraktivnu napadačku košarku nanizala 11 pobeda, Evrokup je otvoren sa pet pobeda, a u prvom derbiju sezone  preslišan je Partizan. Ni već tradicionalni poraz u Morači nije stišao euforiju navijača, koja je splasnula tek posle poraza od Galatasaraja u Top 16 fazi Evrokupa. Na toj utakmici na svetlo dana su izašle slabosti ekipe, pre svega u defanzivnoj kontroli reketa.

Ubrzo je u nameri da zakrpi tu potrebu doveden reprezentativac Makedonije Predrag Samardžiski, a nešto kasnije Braun je odstranjen iz ekipe. Postepen, ali primetan pad forme, zamaskiran je osvajanjem kup u Kragujevcu, šestog u istoriji kluba. Pred završni turnir Kupa Radivoja Koraća u tim je vraćen Elton Braun, čini se mimo želje Vukoičića, i umesto Samardžiskog registrovan  za Superligu. Domaće takmičenje crveno-beli su otvorili porazima u derbiju i na gostovanjima Megi i Metalcu. To je bio povod za šok terapiju pred najvažniju utakmice sezone - Vukoičić je dobio otkaz, a na njegovo mesto doveden je trener Budućnosti Dejan Radonjić.

U dramatičnom meču polufinala ABA lige protiv Radničkog, punog preokreta i rezultatskih serija, poslednji nalet načinili su crveno-beli i sedam poena minusa dva minuta pre kraja pretvorili u najvažniju pobedu sezone. Posle 13 godina izboren je plasman u Evroligu, ni poraz od Partizana u  finalu nije mogao da umanji uspeh.

Pred nastavak domaćeg prvenstva Braun je otpušten, ovaj put definitivno, čime su čelnici kluba indirektno priznali grešku. Crveno-beli su Superligu završili na drugom mestu sa tri poraza u 14 mečeva, a utisak je popravila pobeda nad Partizanom. Da im Mega Vizura ne leži, potvrđeno je u polufinalu, kada su se tek posle majstorice dokopali finalne serije.

KO JE FAVORIT?

Jasno je da se Partizan nalazi u boljoj formi pre finalne serije, ali Zvezda svakako ima čime da odgovori. Recept koji je godinama unazad davao najbolje rezultate protiv Partizana – skupiti u reketu i pustiti crno-bele da šutiraju spolja - više nije preporučljiv. Crno-beli šutiraju  41% za tri poena u Superligi, a najopasniji u tom segmentu, iako nema najbolji procenat, je Davis Bertans. Letonac je eksplodirao ove sezone i nema sumnje da će primarna Radonjićeva briga biti kako da zaustavi njegov šut.

Odbrana Zvezde će morati da bude svesna da će Bertans  ispaliti trojku bez trunke savesti i obaziranja na ishod ranijih šuteva svaki put kada bude našao malo prostora. Najbolji čovek za taj zadatak mogao bi da bude Marko Simonović. Najveća ofanzivna snaga Partizana je na krilnoj poziciji, gde je osim Bertansa i kapiten Vladimir Lučić koji ove sezone nije briljirao protiv najvećeg rivala.

Ofanzivni skok  je godinama jedno od najjačih oružja Partizana i element na koji uvek vredi obratiti pažnju u derbijima. Ipak, zanimljivo je da u obe ovosezonske pobede nad Zvezdom crno-beli nisu bili dominantni u tom segmentu igre.

Zvezdinu osovinu ove sezone čine dva veterana - Igor Rakočević i Raško Katić. Njihova saradnja je izgledala nezaustavljivo u delu sezone u kojem  su crveno-beli nizali pobede. Osim od njih dvojice, igra najviše zavisi od Demarkusa Nelsona i Borisa Savovića. Najbolji akteri prvog derbija sezone doživeli  su pad u igri od Nove godine, što se nimalo slučajno poklopilo sa lošim partijama ekipe. Ipak, izgleda da su se u domaćoj ligi vratili na nivo forme sa početka sezone, što je veoma dobra vest za navijače Crvene Zvezde. 

KLJUČNI DUELI

Košarka je, naravno, timski sport, zajednički se brani i napada, ali na svakoj utakmici postoje male bitke koje mogu da donesu odlučujuću prevagu.

Nema sumnje da Zvezdin napad najviše zavisi od Igora Rakočević. Kapiten crveno-belih je odlično otvorio sezonu, ali se čini da su se u njenom prvom delu crveno-beli preterano oslonili na njegov napadački učinak i da ga je pred kraj Jadranske lige stigao umor. Taman kada je ponovo uhvatio ritam i postao prvi strelac Superlige, zadobio je povredu mišića zbog koje je propustio prva dva meča polufinalne serije.

Na Rakočeviću će se smenjivati Bogdanović i Milosavljević. Njihov recept je jasan - agresivno u odbrani i opteretiti ga na drugoj strani terena. Partizanov duo je nadvisio najboljeg igača Zvezde u finalu ABA lige i to je jedan od osnovnih razloga pobede crno-belih. Par nedelja kasnije, legendarni Zvezdin bek vratio im je utrpavši 27 poena u pobedi crveno-belih u poslednjem okršaju pre finalne serije.

Zvezda se preigrala u žongliranju centrima, i sada je Raško Katić, koji igra sezonu života, ostavljen da se se sam bori sa trilingom centara Partizana. Ispomoć će mu biti neiskusni Milan MilovanovićSavović, koji će i sam voditi veliku borbu sa Lovernjom. Katić, uvek ljubimac svojih navijača i omražen kod ostalih, sve derbije odigrao je odlično, a pogotovo je briljirao u Laktašima. Partizan bi mogao rano da napadne Zvezdinog centra i da pokuša da ga izmori ili uvede uprobleme sa ličnim greškama. Pitanje je koliko su Partizanovi visoki igrači u stanju da to čine u kontinuitetu.

Igra Demarkusa Nelsona mnogo zavisi od šuta, ako ga krene ovaj naslabiji segment njegove igre  otvara mu se prostor za prodor, što mu je jača strana u napadu, i postaje najbolji igrač na terenu. Ipak, Nelson nema poverenja u svoj šut i sigurno je da će mu crno-beli pre svega braniti prodor i testirati njegovo samopouzdanje ostavljanjem dosta prostora na šutu. Ako i ne bude previše efikasan u napadu, američki bek će svakako biti koristan za svoj tim zbog izuzetne odbrane po kojoj je poznat.

Napad Partizana igra kako igra Leo Vesterman. Usponi i padovi ne samo u sezoni već i u toku utakmica. Kada se Vesterman muči, Partizanov napad obično deluje smušeno i jalovo. Kada Leo proigra, crno-beli postaju napadačka klinika. Nigde se to nije jasnije videlo nego u finalu Jadranske lige. Posle očajnog napadačkog izdanja Partizana u prvom poluvremenu, Vesterman je proigrao u trećoj četvrtini i uneo preokret.

X FAKTOR: SIMONOVIĆ – GORDIĆ

Na Malom Kalemegdanu očekivali su dosta od Marka Simonovića, ali on kao da je prespavao prvi deo sezone. Nije uspevao da stekne poverenje trenera Vukoičića i bio je u senci Majka Skota. Od dolaska Radonjića - koji priznaje da mu je Simonović jedan od omiljenih igrača - Zvezdin krilni igrač pronašao je sebe, pogotovo u šutu za tri poena gde ima 45% pogodaka u domaćoj ligi. Ipak, u šest mečeva protiv Partizana, Simonović nijednom nije postigao više od tri poena.

Nemanja Gordić je došao u Partizan u novembru kao zamena za Torija Tomasa. Igra mu je varirala, a trener Vujošević ga je čak i javno prozvao posle utakmice protiv CSKA u Moskvi. Ipak, najbolju utakmicu sezone reprezentativac Bosne i Hercegovine odigrao je u prvom superligaškom derbiju, kada se u poslednjoj četvrtini pretvorio u Majkla Džordana i gotovo sam doneo prvu pobedu crno-belima nad večitim rivalom.

Od igre i inspiracije Simonovića i Gordića moglo bi mnogo toga da zavisi u predstojećem finalu, jer partije igrača iz drugog plana često rešavaju ovakve plej-of serije.

Piše: Mirko Jelisavčić

(FOTO: MN Press)


tagovi

FK Crvena zvezdaDavis BertansDuško VujoševićIgor RakočevićJadranska ligaLeo VestermanMarko SimonovićNebojša ČovićNemanja GordićFK PartizanPlej-of SuperligeSrbija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara