""
""

GRUPA A: Češki uragan u Amsterdamu presudio Holanđanima, ludnica u Konji - Turska zahvaljujući Kazahstanu otišla u Francusku! (VIDEO)

Vreme čitanja: 2min | uto. 13.10.15. | 22:51

Nezapamćena završnica najuzbudljivije grupe u kvalifikacijama za EURO u Francuskoj

Kakav spektakl u poslednjim kvalifikacionim mečevima za plasman na Evropsko prvenstvo. U Francusku iz grupe A idu tri selekcije - Češka, Island i Turska! Češi su u Amsterdamu održali pravi čas fudbal potpuno potučenoj Holandiji i zaseli na prvu puziciju u grupi, drugoplasirani je Island, koji je poražen od Turske u Konji minimalnim rezultatom (1:0), a Turci će na EURO kao najbolja trećeplasirana selekcija i to zahvaljujući pobedi Kazahstana u Letoniji (0:1).

Izabrane vesti

Češka se više od sat vremena igrala sa selekcijom Danija Blinda, iako je još u 43. minutu ostala bez Mareka Suhija. Gosti su poveli golom Pavela Kaderabeka u 24. minutu, a već 11 minuta kasnije prednost reprezentacije Pavela Vrbe duplirao je Jizef Šural, koji je majstorski izbacio iz igre očajnog Virdžila van Dajka.

Holanđani su u nastavku meča potpuno "bezglavo" napadali, što im se osvetilo autoglom Robina van Persija u 66. minutu. Domaćin je u finiš meča ipak ušao sa velikom nadom, s obzirom da su Huntelar i Van Persi uspeli da savladaju Petera Čeha, ali nisu imali snage za nešto više, mada im je sa druge strane pored pobede bio neophodan i trijumf Islanda, što se nije dogodilo. Van Persijev 50 pogodak za nacionalni tim tako je ostao u senci nezapamćenog debakla njegovog nacionalnog tima.

Turska i Island su odigrali više nego nezanimljiv meč u Konji, koji nije završen samo zahvaljujući trenutku inspiracije Selčuka Inana. Fenomenalni vezista Galatasaraja u 89. minutu je perfektno tukao iz slobodnog udarca i savladao do tog trenutka nesavladivog Ogmundura Kristinsona.

Turcima je put do minimalca značajno zakomplikovalo izključenje Gokana Torea u 77. minutu, ali su izabranici Fatiha Terima u završnici meča ipak imali dovoljno upornosti da naprave veliki rezultat, a pogledala ih je i sreća u taličnoj Konji, gde su ostvarili dve poslednje pobede kod kuće u kvalifikacijama.

Ipak, svega toga ne bi bilo da Kazahstan u Rigi nije savladao prilično bespomoćnu selekciju Letonije. Trenutak odluke, za koji će im Turci biti doveka zahvalni, dogodio se u 65. minutu, kada je Islambek Kuat matirao Andrejsa Vanisa i postavio konačan rezultat - 0:1.

GRUPA A:

Letonija - Kazahstan 0:1 (0:0)
/Kuat 65/

Holandija - Češka 2:3 (0:2)
/Huntelar 70, Van Persi 83 - Kaderabek 34, Šural 35, Van Persi 66ag/

Turska - Island 1:0 (0:0)
/Inan 89/

TABELA: Češka 22, Islan 20, Turska 18, Holandija 13, Kazahstan 5, Letonija 5

(FOTO: Action images)


tagovi

TurskaSelčuk InanRobin Van Persireprezentativni fudbalKvalifikacija za EHolandijaEvropa

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara