"Grupa A"
"Grupa A"

GRUPA A - Fatalan miks: Amerikanci vanzemaljci! Tu su i kočoperni Orlovi i Petlovi, kao i nezgodni Kenguri

Vreme čitanja: 7min | pet. 05.08.16. | 09:11

Predstavljamo vam reprezentacije košarkaškog olimpijskog turnira u Rio de Žaneiru

Grupa AJedan od najzanimljivijih događaja na predstojećim Olimpijskim igrama koje će biti održane u Rio de Žaneiru biće košarkaški turnir koji će se igrati od 6. do 21. avgusta. Učestvuje 12 reprezentacija koje će biti podeljene u dve grupe (A i B) od po šest timova. Najbolja četiri tima iz svake grupe prolaze u četvrtfinale.

Glavne utakmice ovog ukupno 19. Olimpijskog košakaškog turnira igraće se u Karioka Areni 1 koja se nalazi u zapadnoj zoni Rija i prima 16.000 posetilaca. Napravljena je specijalno za ovaj veliki događaj.

Izabrane vesti

Kao najavu za košarkaški turnir potrudili smo se da vam predstavimo glavne odlike reprezentacija učesnika, da istaknemo sve sastave timova, pozicije igrača i klubove za koje nastupaju.

U ovom tekstu ćemo predstaviti grupu A gde se nalazi i reprezentacija Srbije, dok će u odvojenom tekstu biti predstavljena grupa B.

SAD

Durant

Ako zaustavite bilo koga na zemaljskoj kugli ko imalo ima pojma o košarci reći će vam da su Amerikanci prvi favoriti za zlato u Riju. I to je gotovo pa izvesno. Dovoljno je samo videti imena poput Kevina Duranta, Deandre Džordana, Pola Džordža, Kajrija Irvinga, Drejmonda Grina...

To su momci koji igraju najbolji basket na svetu. Šutiraće iz svih pozicija, neće imati neki jasan sistem igre. Igraće se košarke. Zakucavaće. Praviti šou. Razbijati protivnike velikim razlikama. Nema Lebrona Džejmsa, Stefa Karija, Krisa Pola, Dvejna Vejda i još nekih velikih zvezda, ali i upola slabiji tim od ovoga koji je stigao u Brazil bio bi favorit za zlato.

Jednostavno, previše su jaki.

Dovoljno je samo da imate Demarkusa Kazinsa pod košem koji može da razbije svaku odbranu na svetu i to vam je dovoljno da idete daleko. A, Kžiževski ima još 11 velemajstora koji košarku imaju u malom prstu. Biće uživanje gledati ih, biće najveće zvezde u olimpijskom selu i osvojiće zlato. Po svim zakonima verovatnoće.

SASTAV:

Džimi Batler (201, Čikago Buls, 26, bek/krilo)
Kevin Durant (205, Golden Stejt Voriors, 27, krilo)
Deandre Džordan (211, Los Anđeles Klipers, 28, centar)
Kajl Lori (183, Toronto Raptors, 30, plej)
Harison Barns (203, Dalas Maveriks, 24, krilni centar)
Demar Derozan (201, Toronto Raptors, 26, bek )
Kajri Irving (190, Klivlend Kavalirs, 24, plej)
Klej Tompson (200, Golden Stejt Voriors, 26, bek/krilo)
Demarkus Kazins (210, Sakramento Kings, 25, centar)
Pol Džordž (203, Indijana Pejsers, 26, bek)
Drejmond Grin (200, Golden Stejt Voriors, 26, krilni centar)
Karmelo Entoni (203, Njujork Niks, 32, krilo)

Trener: Majk Kžiževski

* Kvota da SAD osvaja turnir je 1,05.

SRBIJA

Tim Srbije

Reprezentacija za koju će cela nacija s pažnjom pratiti, gledati svaki njen meč i svaki poen proslavljati kao da je onaj za zlato. Orlovi u Rio dolaze kao vicešampioni sveta i gledajući iz te perspektive realno je očekivati medalju, ali realno će to biti jako, jako teško.

U toku priprema naš tim je pokazao dobru igru, vidi se da će biti potrebno u toku turnira da se još uigraju neke sitnice, ali je manje-više sve spremno. Pokretači svega biće Miloš Teodosić i Stefan Jović, egzekutor s distance Bogdan Bogdanović, pod košem će se boriti Nikola Jokić i Miroslav Raduljica i to je glavna konstrukcija našeg tima.

Naravno, snaga Orlova leži i na klupi i dužini sastava s kojim raspolaže Đorđević. Naravno, daleko bi sve bilo bolje i lakše da je tu Nemanja Bjelica, ali će u odnosu na poslednja dva velika takmičenja tu biti Milan Mačvan koji može da doprinese snagom u reketu.

Orlovi ne bi trebalo da imaju probleme da prođu grupu, a valjalo bi i da izbegnu 3. mesto jer bi ih ono odvelo u eventualnom polufinalu na SAD. S te strane nije loše što smo u grupi A sa SAD-om, jer će praktično 4. iz grupe B završiti takmičenje u četvrtfinalu.

Orlovi imaju svu podršku, samo neka ih zdravlje posluži, malo sreće i mogu daleko. Kvota da Srbija osvaja turnir je 27,00.

* Prvi meč naš tim igra u noći između subote i nedelje, a protivnik je Venecuela od 03.30.

SASTAV:

Miloš Teodosić (195, CSKA, 29, plej)
Marko Simonović (203, Crvena zvezda, 30, krilo)
Bogdan Bogdanović (197, Fenerbahče, 23, bek)
Stefan Marković (199, Unikaha Malaga, 28, plej)
Nikola Kalinić (202, Fenerbahče, 24, krilo)
Nemanja Nedović (191, Unikaha Malaga, 25, bek)
Stefan  Birčević (210, Partizan, 26, krilni centar)
Miroslav Raduljica (213, Armani Milano, 28, centar)
Nikola Jokić (209, Denver, 21, krilni centar)
Vladimir Štimac (211, Crvena zvezda, 28, centar)
Stefan Jović (196, Crvena zvezda, 25, plej)
Milan Mačvan (205, Armani Milano, 26, krilni centar)

Trener: Aleksandar Đorđević

AUSTRALIJA

Mils

Potencijalno najnezgodniji rival naše reprezentacije. Reprezentacija koja košarkaškim imenom Australija ne plaši previše, ali je sve samo ne slaba. Ili prosečna.

To je skup iskusnih i prepredenih košarkaša. Endrju Bogut i Aleks Marić pod košem, NBA plejmejker Peti Mils u organizaciji igre, Rajan Brohof, Džo Ingls u napadu, potpomognuti domaćim košarkašima... Jako opasan miks.

Ono što im je velika prednost je činjenica da ekipe iz Evrope vrlo retko imaju priliku da igraju protiv njih, te da su zbog toga malo veća nepoznanica. Pitnje je koliko su uigrani, ali da će forsirati fizički snažnu košarku s mnogo trčanja i skokova u napadu to je sigurno. Imaju i nezgodne šutere, ali i dobru unutrašnju igru.

Biće nezgodno izboriti se s Kengurima.

SASTAV:

Kris Golding (192, Melburn, 27, bek)
Peti Mils (183, San Antonio Spars, 27, plej)
Endrju Bogut (207, Dalas Maveriks, 31, centar)
Aleksandar Marić (208, Sidnej Kings, 31, centar)
Džo Ingls (204, Juta Džez, 28, krilo)
Metju Delavedova (191. Milvoki Baks, 25, plej)
Rajan Brohof (201, Lokomotiva Kubanj, 25, bek/krilo)
Kameron Berstov (206, Brizbejn, 25, krilni centar/centar)
Kevin Liš (188, Sidnej, 30, plej/bek)
Aron Bejns (207, Detroit Pistons, 29, centar)
Dejvid Andersen (210, Melburn, 36, centar)
Brok Motum (208, Žalgiris, 25, krilni centar)
Damijan Martin (186, Pert, 31, plej/bek)

Trener: Andrej Lemanis

VENECUELA

Neće biti Vaskeza

Venecuela će biti prava nepoznanica i prvi protivnik Srbije u Riju. Tim je napravljen od domaćih košarkaša. Čak 10 od 12 momaka igra u domovini, jedan je u francuskom Nansiju (Gregori Vargas), dok Antoni Perez dolazi sa koledža.

U timu neće biti Greivisa Vaskeza, NBA igrača koji je operisao koleno u decembru i to je veliki udarac za Venecuelu.

Ono što ovoj reprezentaciji može da predstavlja problem je nedostatak visine u reketu. Nemaju igrača koji je visok preko 206 centimetara i to može da predstavlja muku kada im dođu protivnici koji imaju razbijače u reketu. A, svi ih imaju. Prosečna visina tima je 197 centimetara, a starost 29 godina što nije malo.

Najbolji napadački aduti mogli bi da im budu plejmejkeri Vargas i Kubiljan koji će pokušati kroz pik en rol da kreiraju napade, a nekada i odmah završe napad šutem. Kandidat za poslednje mesto u grupi.

SASTAV:

Gregori Ehenike (206, Guaros de Lara, 25, centar)
Dvajt Luis (198, Trotamundos De Karabobo, 28, krilo)
Migel Marijaga (206, Marinos De Anzotegi, 32)
Gregori Vargas (182, Nansi, 30, plej)
Džon Koks (196, Bukaneros De La Gvaira, 35, bek)
Davis Kubiljan (183, Trotamundos De Karabobo, 29, plej)
Hoze Vargas (196, Marinos De Anzotegi, 34, bek)
Migel Ruiz (202, Anduarenos De Karabobo, 25, krilni centar)
Vindi Graterol (205, Guaros de Lara, 29, krilni centar)
Hesler Žilen (183, Guaros de Lara, 29, plej)
Entoni Perez (205, Univerzitet Misisipi, 22, krilo)
Nestor Kolmeneres (203, Guaros de Lara, 28, krilni centar)

Trener: Nestor Garsija

FRANCUSKA

Batum i Parker

Trikolori su u užem krugu favorita za medalju i u to nema sumnje. Biće ovo poslednje veliko takmičenje za košarkaše poput Tonija Parkera, Florana Pijetrusa, Borisa Dijaoa. Francuzi nisu blistali u prijateljskim mečevima, bilo je dosta problema u organizaciji igre, ali će sigurno Kole uspeti da užlebi sve što treba i da pokrene mašineriju.

Parker, De Kolo i Diao u organizaciji igre, Batum da napadački maltretira rivale, Rudi Gober i Boris Diao pod košem. Samo to da se nabroji i dosta je za veliki uspeh. A, ostali svakako nisu tu samo da bi popunili brojno stanje. Nema Evana Furnijea koji je zaradio veliki ugovor u NBA, ali  jeu izgubio mesto u timu u kom ima dovoljno kvalitetnih pojedinaca koji će nadomestiti njegov izostanak. 

Mikel Želabal je tu kao bivši NBA igrač, Floran Pijetrus snagom može da pomogne kao i Kaudi i Lovernj koji će ponovo imati priliku da igra protiv "svojih" Srba. Tim sa velikim potencijalom. Mogu da odu daleko, ali i da propadnu u ambis ako nastave sa igrama iz prirpemnog perioda.

SASTAV:

Tomas Ertel (188, Andolu Efes, 27, plej)
Nikolas Batum (203, Šarlot, 27, krilo)
Antoan Dio (193, Valensija, 27, plej)
Žofri Lovernj (209, Denver, 24, krilni centar)
Šarl Kaudi (197, Asvel, 30, krilo)
Toni Parker (186, San Antonio Spars, 34, plej)
Floran Pijetrus (201, Nansi, 35, krilni centar)
Nando De Kolo (196, CSKA, 29, plej/bek)
Boris Diao (203, Juta, 34, krilni centar)
Mikel Želabal (201, Le Man, 33, krilo)
Rudi Gober (215, Juta, 24, centar)
Kim Tili (211, Laboral Kuća, 28, centar)

Trener: Vensan Kole

KINA

Verovatno najveća nepoznanica kada je ova grupa u pitanju. Apsolutno svaki igrač iz tima dolazi iz kineske lige, koja jeste u ekspanziji, ali je i dalje nekonkurentna Evropi. U pripremnim mečevima su imali prilike da odmere snagu sa SAD-om i gubili su sa više od 50 razlike.

Uz Venecuelu, Kina je glavni kandidat za ispadanje u grupi, mada svojom atipičnom igrom i brzinom mogu da naprave problem nekom od favorita. Iako Kinezi nisu poznati po visini, treba obratiti pažnju i istaći da imaju tri jako visoka igrača - Želin Vang je visok 214, Ki Žu 2017, a Muao Li čak 218 centimetara.

S te strane mogu da pokušaju da napadnu i iz reketa, ali je visina u ovom slučaju verovatno nedovoljan faktor s obzirom na manjak kvaliteta.

SASTAV:

Dživej Žao (185, Lajoning, 20, plej)
Ran Sui (193, Šandong, 24, plej/bek)
Ajlun Guo (192, Lajoning, 22, plej/bek)
Janjuhang Ding (200, Šandong, 22, krilo)
Ksiočuan Žai (204, Šugang Peking, 23, krilo
Peng Žu (206, Guangdong, 26, krilni centar)
Đianlijan Ji (213, Guangdong, 28, centar)
Gen Li (196, Ksijang, 27, krilo)
Muao Li (218, Donguan, 24, centar)
Juhen Zu (203, Baji, 20, krilo)
Ki Žu (217, Ksijang, 20, centar)
Želin Vang (214, Fuđijan, 22, centar)

Trener: Lumin Gong

(FOTO: Action images)


tagovi

VenecuelaSrbijaRio 2016KinaFrancuskaEvropaAustralija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara