""
""

Hoće li Dauda na Mundijal? I Zvezdi bi mnogo značilo…

Vreme čitanja: 3min | pet. 04.04.14. | 18:29

Nigerijski mediji najavljuju da bi napadač Crvene zvezde mogao da dobije prednost u odnosu na mnogo poznatije napadače Odemvingija, Aničebea ili Učea

Mesec je april i širom sveta sledi kreščendo borbe za dres reprezentacija koje će učestvovati na Mundijalu. Sredinom maja svaki selektor reprezentacija koje su se kvalifikovale za Svetsko prvenstvo u Brazilu će morati u FIFA da dostavi prošireni spisak od 30 igrača na koje računa, koji će početkom juna biti skraćen na  23 konačna imena.

Izabrane vesti

Takva situacija je i u Nigeriji gde se sve češće pominje ime Abiole Daude. Iako Nigerijci imaju nekolicinu boljih i poznatijih napadača od Zvezdine “devetke”, šanse da Dauda baš pred Mundijal postane član popularnih Super Orlova rastu iz dana u dan. Kako zbog dobre forme u Zvezdinom dresu, tako i zbog činjenice da na klupi Nigerije sedi Stiven Keši, talentovani stručnjak, ali pomalo čudnih rezona.

Kada je pruzeo kormilo Nigerije, Keši je napravio seriju bolnih rezova. Nigerija je bila reprezentacija u potpunom rasulu do dolaska Kešija. Veće zvezde su neretko odbijale da igraju za nacionalni tim u “manjim” mečevima, često im je klupska karijera bila potpuni prioritet u odnosu na reprezrentativnu, a javna tajna je bila da se u reprezentaciju guraju menadžerski igrači i da fudbalski agenti imaju ogroman uticaj na izgled nacionalnog tima. Uostalom, Nigerija je po brojnosti fudbalskih menadžera sedma na svetu!

Keši je te neke pojave eliminisao i počeo da pravi tim po svom ukusu i stilu. Mnogi poznati igrači su precrtani, a pružio je šansu plejadi talentovanih fudbalera iz domaćeg šampionata. Rezultati su mu išli na ruku pošto je Nigerija postala iznenađujući pobednika Kupa afričkih nacija i kasnije se kvalifikovala i za Mundijal.

Mnogi fudbaleri iz jačih evropskih klubova su zažalili zbog ranijeg nipodašatavanja reprezentativnog statusa, a Keši je postao čovek kojem nacija bezgranično veruje. Tako su mesto u reprezentaciji izgubili Viktor Aničebe, Piter Odemvingi, Taje Taivo, Obafemi Martins, Jakubu Ajegbeni, Braun Ideje… I niko ne plače za njima! Mlađi i nepoznatiji fudbaleri su dobili šansu i iskoristili je. Sada bi mnogi od pomenutih precrtanih imena želeli da se vrate u reprezrntaciju, ali Keši se i dalje drži svojih pravila.

Zato nigerijski mediji danas spekulišu da šanse da se Abiola Dauda nađe u timu za predstojeći Mundijal uopšte nisu male. Iako je Odemvingi u dobroj formi u Kardifu, iako je Uče za Viljareal postigao 12 golova u Primeri, iako Aničebe igra odlilčno u Premijer ligi, Keši nije voljan da ih vraća u nacionalni tim i osloniće se na neke manje poznate i popularne igrače u koje spada i Dauda.

Nigerijac u Zvezdi ima prosek od jednog gola na svaka dva meča, to nije prošlo neopaženo ni kod Kešija, ni kod nigerijske javnosti. Selektor Keši je rekao da očekuje Daudin poziv da popričaju o njegovoj reprezentativnoj budućnosti jer je Zvezdin napadač ranije govorio da želi da igra za Švedsku. Ipak, svestan je nigerijski napadač koliko bi mu značilo učešće na Mundijalu. Cena u Zvezdi mu raste sa svakim postignutim golom, eventualno osvajanje titule i učešće crveno-belih u kvalifikacijama za Ligu šampiona bi mu dodatno podigli rejting, a odlazak na Mundijal bi mu i definitivno značio prolaz kod mnogih poznatih menadžera.

U celoj priči bi dobro mogla da prođe i Zvezda jer pored Darka Lazovića, Dauda je jedini igrač za kojeg crvno-beli mogu da postignu pristojnu cenu u sledećem prelaznom roku. Moglo bi to da bude znantno više od onih pola miliona ili milion evra koji su se zimus pominjali u priči oko tranfsera u Tursku… 

(FOTO: MN Press, Action images)


tagovi

Superligastiven kešiSrbijaSP 2014reprezentativni fudbalmeđunarodni fudbalFK Crvena zvezdaAbiola Dauda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara