"Josip Džo Šimunić"
"Josip Džo Šimunić"

Hrvati osudili Šimunića zbog raspirivanja - rasne mržnje?!

Vreme čitanja: 2min | čet. 21.11.13. | 17:42

Od kada smo to različite rase?

Josip Džo ŠimunićJosip Džo Šimunić je rekao da nema čega da se stidi, ali javnost nije prihvatila njegov "alibi". Čak ni u Hrvatskoj u kojoj su reprezentativca Vatrenih osudili novčanom kaznom od 25.000 kuna zbog raspirivanja – rasne mržnje?!

Na stranu kazna od jedva preko 3.000 evra, koju fudbaler sa ovako bogatom karijerom neće ni osetiti, moramo da se zapitamo od kada smo to različite rase?

Izabrane vesti

Bilo kako bilo, opštinski sud u Zagrebu je Šimunića, čije ime ne pominje u saopštenju, kaznio zbog ponašanja posle pobede nad Islandom na Maksimiru i plasmana na Mundijal u Brazil kada je, podsećamo, navijače mikrofonom pozivao da sa njim uzvikuju "Za dom spremni", iako je, ocenili su nadležni organi, "bio svestan da taj uzvik simbolizuje službeni pozdrav za vreme totalitarnog režima NDH, te kao takav predstavlja manifestaciju rasističke ideologije, prezir prema drugim ljudima zbog njihove verske i etničke pripadnosti i trivijaliziranja žrtava zločina protiv čovešnosti".

Šimunić je, ipak, prema zvaničnom saopštenju raspirivao "rasnu mržnju i uznemiravao ostale učesnike javnog skupa".

Inače, tek da podsetimo da je Džo Šimunić u januaru dao intervju baš za MOZZART Sport u kojem ne da nije iskazivao nacionalističke stavove, nego je čak i rekao da narodi na prostoru bivše Jugoslavije treba da se okrenu budućnosti i da pruže ruku jedni drugima.
"Šta je bilo, bilo je. Nažalost, životi su uništavani sa svih strana i nije tu pitanje koj je kriv, a ko je u pravu", rekao je tada Šimunić.

Da li zbog uzavrelih emocija ili nepoznavanja istorije, na Maksimiru je napravio gest koji nikako nije u skladu sa ranijim rečima.

(FOTO: Action Images)


tagovi

EvropaHrvatskaJosip ŠimunićKvalifikacije za SP 2014reprezentativni fudbal

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara