""
""

I Vilotiću dođe da zapeva: Moj je život Švajcarska!

Vreme čitanja: 4min | pet. 12.12.14. | 12:56

Nekadašnji kapiten Crvene zvezde ove sezone u dresu Jang Bojsa igra u životnoj formi. U razgovoru za MOZZART Sport poručuje da zainteresovani klubovi moraju da isplate obštećenje od deset miliona evra ukoliko žele da ga odvoje od kluba iz Berna

Kao u pesmi Dina Merlina, život nekadašnjeg štopera Crvene zvezde i bivšeg mladog reprezentativca Srbije Milana Vilotića je definitivno Švajcarska (dobro, u originalu Švicarska :-). Troši četvrtu sezonu nekadašnji kapiten crveno-belih u zemlji sira i čokolade i ne pomišlja da promeni životni ambijent.

Posle dve sezone u Grashopersu, Vilotić je stigao u Jang Bojse kao kapitalno pojačanje, kako bi pomogao klubu iz Berna da konačno sa šampionskog trona svrgne neprikosnoveni Bazel. Imao je nesreću da u prošloj sezoni doživi tešku povredu skočnog zgloba, ali se na teren vratio nikad jači. Kumovao je Vilotić i plasmanu švajcarske ekipe u narednu rundu Liga Evrope, pošto je iznudio jedanaesterac posle kojeg je Jang Bojs došao u vođstvo protiv Sparte iz Praga.

Izabrane vesti

Definitivno Milan Vilotić igra u životnoj formi, ove sezone je na šest prvenstvenih mečeva postigao tri gola, a u tom intervalu Jang Bojsi su nanizali šest pobeda. Srušio je i svoj bivši klub Grashopers u nedelju, golom u trećem minutu meča i postao glavni štih u špilu trenera Urliha Fortea.
„Kada sam prekinuo saradnju s Grashopersom, bilo je ponuda iz drugih zemalja. Pominjala se čak i mogućnost da karijeru nastavim u Zenitu, ali kada se pojavio Jang Bojs, nisam mnogo razmišljao. Oni su me videli kao igrača koji će im pomoći da posle 30 godina osvoje titulu. Bila bi to velika stvar i za klub i za grad Bern. Tome težim od dana kada sam obukao dres Jang Bojsa“, rekao je za MOZZART Sport Milan Vilotić.

Jang Bojsi su trenutno trećeplasirana ekipa elitne švajcarske Superlige. Međutim, iskusni štoper tvrdi da u Bernu nikako nisu podigli ruke u znak predaje kada je u pitanju šampionska trka, bez obzira što situacija na tabeli ne obećava. 
Bazel trenutno ima osam bodova viška, što je naravno mnogo za ovu fazu takmičenja. Oni su napravili ozbiljan sistem i godinama su finansijski najmoćniji. Postali su važan faktor i na međunarodnoj sceni. Međutim, daleko od toga da su nepobedivi. Znali su da izgube u dosadašnjem delu prvenstva, a s njima imamo još dva međusobna duela... Osam bodova nije velika razlika. Istina i vicešampion Švajcarske igra kvalifikacije za Ligu šampiona. U Bernu bi i tim rezultatom bili zadovoljni.

Bazel će sigurno drhtati ako naš sagovornik zadrži nivo ovakvih igara. Siguran u defanzivi – opasan u ofanzivi.
„Težak period je iza mene. U maju su mi stradali ligamenti skočnog zgloba, oporavak je trajao šest meseci. Ni sam nisam verovao da ću igrati na ovakvom nivou posle tako teške povrede. Ovaj gol protiv Grashopersa je najvredniji. Postigao sam ga na prepoznatljiv način, posle prekida“

Vilotić tvrdi da ima u njemu još neupotrebljenog znanja, te da može da podigne nivo igre. Međutim, nije želeo previše da priča o mogućnosti da dobije poziv novog selektora Radovana Ćurčića.
„Ljudi bi prvo trebalo da znaju da nisam više isti onaj igrač koji je u Srbiji igrao za Čukarički i Crvenu zvezdu. Mnogo sam napredovao u svakom smislu. E sada nije na meni da pričam o reprezentaciji, delovaće kao da sam samoreklamer. Ali voleo bih samo da se desi jedno – da selektor dođe ovde i na licu mesta se uveri da li sam kalibar za A selekciju ili nisam... Mnogo se piše u poslednje vreme da smo deficitarni na poziciji štopera. Međutim, ja ne mislim tako. Ima tu klasnih igrača, svestan sam da je konkurencija jaka“.

Svestan je Vilotić i da se švajcarska liga ne prati u Srbiji istim intenzitetom kao najjača klupska takmičenja u Evropi.
„Mi smo skloni potcenjivanju. Ali gledajte samo ovaj podatak: Bazel, Cirih i Jang Bojs su do poslednjih kola bili konkurentni u grupnim fazama Lige šampiona i Lige Evrope. Mi smo prošli naše finale sa SpartomNešto se ne sećam da su naši klubovi bili u sličnoj situaciji. Primera radi, Tun je pre nekoliko godina pobedio Arsenal u Londonu. Tog kluba se dobro, baš dobro sećaju u Partizanu“.

Imao je tu nesreću da iz Srbije ode kao nedorečen igrač. Kada je prigrabio kapitensku traku Crvene zvezde, imao je verbalni sukob s trenerom Robertom Prosinečkim. Bio je suspendovan jedan period, a sve posle toga bilo je mučenje.
Možda sam postao bolji igrač zbog tih loših stvari koje su mi desile. Nekako se uvek u javnosti pravila slika da sam ja kriv kada timu nije išlo dobro. Međutim, na to nisam mogao da utičem, niti da se previše vraćam na to. Zato sam onako neskromno istakao da sam sada mnogo bolji igrač“.

I ne pomišlja da promeni sredinu. Navikao se na standarde života u Švajcarskoj.
„Imam klauzulu u ugovoru da klub koji želi da me odvede mora da plati Jang Bojsu 10.000.000 evra. Mnogo sam zadovoljan životom i fudbalom u Švajcarskoj. Ovde sam sa suprugom, imamo sve uslove, da tako kažem živimo kulturnim životom. Ovde je sve drugačije nego kod nas. Teško da to možete i da zamislite“.
 

KAKO JE U ŠVICI?
NEMA NAS MNOGO...

Sudbinu sličnu Milanu Vilotiću doživeo je njegov nekadašnji saigrač Andrija Kaluđerović.
„Povredio je skočni zglob, pa neće biti u timu Tuna narednih mesec i po dana. Nema mnogo Srba u Švajcarskoj. U Jang Bojsu je i Milan Galić, bivši vezista Napretka, kao i Veroljub Salatić koji je kao i ja branio boje Grashopersa“.

(Foto Action Images)


tagovi

EvropaLiga EvropeMilan VilotićSrbijaŠvajcarska 1

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara