""
""

Igra izazova zvana Crvena zvezda i Evroliga - treći čin nikad zamršenije evropske priče

Vreme čitanja: 5min | čet. 15.10.15. | 10:07

Posle jedanaest dana, pet odigranih utakmica, četiri pobede i jednog poraza točak sudbine je pred tim Dejana Radonjića postavio je sledeći izazov - Strazbur

Sve ponovo miriše na vrhunsku košarku! Evroliga se vratila u Beograd, na Mali Kalemegdan, a Crvena zvezda se nalazi na novom početku. Trećem u poslednje tri godine. Svako novo poglavlje teško je na sebi svojstven način, ali za klub koji je pre samo četiri meseca živeo najlepši san, ovo je možda i najteže.

Izabrane vesti

Real Madrid, Fenerbahče, Himki, Bajern i prvi rival na startu - Strazbur (19.00, TV Sportklub). Sam krem evropske košarke. Važeći šampion Evrope, osvajač Evrokupa, dva finansijska giganta i najjači kolektiv Francuske. Pet najmoćnijih i najvažnijih ekipa u pet vrlo bogatih država. U trećem činu "Igre izazova" Crvenoj zvezdi dodeljeni su najteži zadaci. A kao jedna od ekipa koja je primorana da sastav gradi iznova i iznova u svakoj novoj takmičarskoj godini, jako je teško napraviti dugoročne planove i postavljati ciljeve koji bi mogli da kreiraju sistem kakav imaju klubovi sa daleko većim mogućnostima.

POGLEDAJTE SVE KVOTE ZA OVAJ MEČ

Ipak, Zvezda je tokom poslednje dve sezone prešla preko brojnih izazova i iz njih izašla jača nego ikad ranije. Sada jedna nova generacija, sa izmenjenim sastavom i promenjenom koncepcijom igre, vođena Dejanom Radonjićem - čovekom koji je utkao svoj potpis u najveće klupske uspehe, traži svoje mesto pod suncem i način da "preživi" najtežu grupu u šesnaestoj sezoni najjačeg takmičenja na Starom kontinentu.

Posle četrnaest pobeda i dvadeset poraza u evroligaškim okvirima tokom prethodne dve godine, prve sezone u kojoj četiri trijumfa nisu bila dovoljna za prolaz dalje, potom i godine u kojoj je postavila određene standarde i bila jedna od najboljih po završetku prve faze, Crvena zvezda krenula je u novi lov na TOP 16 fazu.

Protivnici nikad teži, naruku do sada nisu išle ni brojne okolnosti i događaji o kojima je ovih dana bilo mnogo priče. Ali Crvena zvezda je prilično dobro započela sezonu sa neuigranim novajlijama (Sofoklisom Skorcanitisom, Rajanom Tompsonom, Galom Mekelom, Stefanom Nastićem i povratnikom Markom Simonovićem), te preostalim članovima najjače generacije u novijoj klupskoj istoriji.
"Ova ekipa pokazuje izuzetno moćan karakter i to se videlo kroz sve što smo prošli od početka priprema pa do prve evroligaške utakmice. Gotovo ništa nije bilo na našoj strani, počev od umora, brojnih povreda i neuigranosti ekipe, a eto bili smo na loptu od savršenog starta i pet vezanih pobeda u Jadranskoj ligi. Mogu da kažem da smo relativno zadovoljni, jer uvek može i mnogo bolje i mnogo jače", poručio je u razgovoru za MOZZART Sport Marko Simonović.

Kroz svojevrsne pripreme Crvena zvezda je prošla na putu do evropske premijere - nimalo naivan ritam regionalnog takmičenja iz crveno-belih izvukao je ogromnu energiju u kratkom vremenskom periodu. Uz mnoge kadrovske probleme posle jedanaest dana, pet odigranih utakmica, četiri pobede i jednog poraza točak sudbine je pred tim Dejana Radonjića postavio je sledeći izazov - Strazbur.

Jedan od onih koji najbolje zna vrline i mane prvog Zvezdinog protivnika na putu kontinentalnog uspeha upravo je nekadašnji igrač Po Orteza - Marko Simonović.
"Strazbur je jedna izuzetno kvalitetna i jaka ekipa, koja ima sistem rada s kontinuitetom i koji se pokazao kao dobar. Na klupi sedi čovek koji je francuskoj reprezentaciji doneo najveće uspehe i sa klubom je takođe napravio odličan posao. Eto, prošle sezone je Strazburu zamalo promakla titula koju su, iskreno, zaslužili. Onaj ko misli da će nam protiv Strazbura biti lako, taj greši.

Žestok ritam Jadranske lige naterao je Dejana Radonjića da ekipu sprema u posebnim uslovima, ali klub sa Malog Kalemegdana će ono najbolje tek pokazati.
"Ono što moram da istaknem jeste da smo mi, sa jutarnjim i večernjim treninzima, zajedno odradili tek desetak, možda dvanaest treninga, što je jako, jako malo. Međutim, ovaj tim će se tek podizati do visina koje su predodređene, samo nam je potrebno vreme. Još se upoznajemo, uigravamo, a napredak je evidentan, iako situacija nije idealna".

Srpski reprezentativni šuter imao je priliku da bude rival gotovo svim igračima iz aktuelne generacije Strazbura, čak i sa novajlijama koje su uglavnom pristigle iz francuskog šampionata.
"Moram da kažem da je Strazbur jedna izuzetno ukomponovana ekipa, što je vrlo važno kada stvarate tim za visoke ciljeve. Ipak, ako bih nekog morao posebno da izdvojim, onda je jasno da je tu prvo ime Rodrig Bubua, momak koji podjednako kvalitetno igra i na pozicijama plejmejkera i beka. On je moderni kombo-bek. Stigao je iz Le Mana posle izuzetne sezone, ali je to igrač NBA kvaliteta i samo su ga povrede odvojile od toga da se zadrži u najboljoj ligi sveta. Strazbur ima mnogo igrača koji mogu da igraju na više pozicija, a jedan od takvih je Kajl Vims. On pokriva pozicije krila i krilnog centra i posle sasvim dobre sezone u Nanteru jasno je zašto je došao u jedan od najjačih klubova Francuske. Ne smem da zaboravim ni centra Vladimira Golubovića, kojeg srpska publika odlično poznaje - ima veliko evroligaško iskustvo i koristi ga jako dobro, u funkciju tima", ističe Simonović.

Prvi izazov nije nimalo lak, ali Zvezda ima keca u rukavu, kojeg će zasigurno pokušati da iskoristi kako bi upisala prve evropske bodove.
"To je naša verna publika. Ono što naši navijači rade ne viđa se gotovo nigde. To je ono što mi moramo da iskoristimo. Realno, na našem terenu uvek smo jači za navijače čiji huk sa tribina unosi ogromnu energiju u našu igru, a protivnicima zadaje velike probleme. Uz navijače sve ide mnogo lakše i bolje i zato se iskreno radujem njihovoj vatrenoj podršci, na koju su nas godinama unazad navikli. Bilo bi jako lepo kada bismo zajedničkim snagama izvojevali prvu pobedu u Evroligi i krenuli pravim putem", zaključio je Simonović.

---------------------------------------------

PRODAJA KARATA IDE SLABO

Ono čemu se uprava Crvene zvezde definitivno nije nadala pred početak evroligaške sezone jeste slaba prodaja ulaznica za premijeru u najvećoj dvorani na Balkanu. Naime, kako je direktor crveno-belih otkrio, navijači u kupili svega 6.150 ulaznica, zaključno sa sredom uveče. Treba naglasiti da se u ovaj broj ne računaju sezonske ulaznice (oko 2.500 prim. aut.), ali jasno je da je stručni štab kluba sa Malog Kalemegdana očekivao bolji razvoj situacije. Posebno ako se uzmu u obzir javni pozivi trenera Radonjića i kapitena Mitrovića, koji su uglas istakli značaj pune Kombank Arene i podrške u možda jednoj od najvažnijih borbi za TOP 16 fazu. 

---------------------------------------------

ZVEZDIN RASPORED U EVROLIGI

15. oktobar: Crvena zvezda - Strazbur
22. oktobar: Real Madrid - Crvena zvezda
30. oktobar: Himki - Crvena zvezda
6. novembar: Crvena zvezda - Fenerbahče
12. novembar: Bajern Minhen - Crvena zvezda
19. novembar: Strazbur - Crvena zvezda
27. novembar: Crvena zvezda - Real Madrid
4. decembar: Crvena zvezda - Himki
11. decembar: Fenerbahče - Crvena zvezda
18. decembar: Crvena zvezda - Bajern Minhen

(FOTO: Star Sport)


tagovi

StrazburStefan NastićSrbijaSofoklis SkorcanitisRajan TompsonLuka MitrovićGal MekelFrancuskaEvropaEvroligaDejan RadonjićFK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara