"Đilas i Čović"
"Đilas i Čović"

Ðilas intervenisao zbog Zvezde u FIBA

Vreme čitanja: 2min | uto. 10.11.15. | 13:43

Predsednik Košarkaškog saveza Srbije uputio je pismo generalnom sekretaru FIBA Patriku Baumanu povodom slučaja Vojislava Stojanovića

Đilas i Čović

Ðilas je dopis Baumanu uputio zbog odluke nadležnih organa FIBA o obeštecenju od 29.000 evra, koje je italijanski klub Orlandina dužan da plati Crvenoj zvezdi na ime obeštećenja za sredstva uložena u razvoj mladog Stojanovića.
"Ne želimo da ulazimo u detalje ovog pojedinačnog slucaja, već da na ovom primeru ukažemo da je neophodna hitna i drastična promena u pristupu problemu odlazaka mladih igrača, često i dece, iz siromašnijih, a košarkaški kvalitetnijih zemalja, u bogatije. Nažalost, prethodnih godina FIBA nije uradila dovoljno da se sa ovakvom praksom prestane, čak suprotno, svojim odlukama ovakvu praksu pospešuje", navodio se u Ðilasovom pismu.

Izabrane vesti

Predsednik KSS-a je izneo i podatak da je neki klub u Srbiji želeo da angažuje Stojanovića, po propisima našeg Saveza, bio bi dužan da plati 75.000 evra.
"Ne očekujem od FIBA da se ponaša kao Robin Hud i da uzima bogatima da bi dali siromašnima, ali očekujem da nas, ekonomski siromašne, a košarkaški uglavnom superiorne, zaštiti. Jedino tako će se zaštititi košarka. Da li zaista neko misli da stvaranje jednog odličnog igrača u periodu od četiri godine košta 29.000 evra? Treninzi, hrana, medicinska nega, stipendije… I treniranje u istoj generaciji sa njim još bar 10-15 igrača koji su dobijali manje prostora da bi se u tom trenutku talentovaniji igrač razvio. Koliko svi oni koštaju jedan klub? Mnogo, mnogo više od 29.000 evra", tvrdi Đilas.

Vojislav Stojanović

Prvi čovek srpske košarke je podsetio členike FIBA da klubovi imaju mlađe kategorije i ulažu u pravljenje igrača da bi igrali za njihov prvi tim ili da bi u slučaju njihovog odlaska na tome zaradili.
"Ne sporimo pravo svakog igraca koji nema ugovornih obaveza da odlucuje gde će igrati, ali se postavlja pitanje zašto bi bilo koji klub u Srbiji, ili nama sličnoj ekonomski siromašnoj zemlji, ulagao godinama u stvaranje igrača ukoliko ga drugi klub može dobiti za minimalne pare". 

Kao dva ključna problem koji zahtevaju reakciju FIBA, predsednik KSS naveo je odlazak dece uzrasta 13-15 godina i "pljačkanje" istinskih košarkaških sredina u kojima nastaju asovi.
"Neophodno je u najkraćem roku definisati novi pristup problemima sa kojim se suočavamo. Da li je rešenje za prvi problem rigorozna kontrola da li se zaista radi o preselenju cele porodice i ukidanje bilo kakvih specijalnih slucajeva, kojih je samo u 2014. i 2015. godini bilo cak 22? Da li će rešenje za problem broj dva biti u kopiranju rešenja iz fudbala, gde se prvi ugovor potpisuje sa 16 godina i gde postoji fond solidarnosti iz koga se iz svakog transfera naplaćuju klubovi u kojima se igrač razvijao, ili će to biti određivanje nekoliko puta većeg obeštećenja od ovog u slučaju Stojanovića, ili nešto treće - ostaje da odluče oni koji vode evropsku i svetsku košarku. Ali, da nešto mora da se menja - mora", poručio je Dragan Ðilas.

Pratite MOZZART i na Vajberu!

(FOTO: Star Sport, MN Press)


tagovi

Vojislav StojanovićDragan ĐilasFK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara